Nieuweling Bas Vandenbulcke blikt ambitieus vooruit: “Hoop dit seizoen grote koers te winnen”

Bas Vandenbulcke. © VDB
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

De wielercompetitie is vier weekeinden jong. Bas Vandenbulcke (15) heeft een eerste zege beet. Zaterdag was hij in het Henegouwse Pommeroeul de beste. De tweedejaarsnieuweling hoopt dit jaar één grote koers te winnen.

Derde in Staden, vijfde in Ursel, zevende in St-Janskappel, bingo in Pommeroeul. Bas Vandenbulcke staat er, reeds van bij de start van het seizoen. Hij doet z’n trui van West-Vlaams kampioen alle eer aan. “Zaterdag sprong Mattias Ockerman anderhalve ronde van het einde weg”, blikt hij terug. “In mijn eentje kon ik het gaatje dichten. We gaven allebei alles wat nog in onze benen stak. Het was heel nipt om voorop te blijven. Een echte sprint zat er ook niet meer in. Heel spannend was het. Ik had wel gezien dat mijn medevluchter het lastig kreeg.”

Vandenbulcke haalde het voor Ockerman. Het sprintende peloton bolde vier tellen later over de streep. Komende zondag waagt Vandenbulcke zich in het Limburgse Borlo aan de eerste nationale testtijdrit van het seizoen. Een proef tegen de klok over 14,7 kilometer. “Joris Jinze en Yasu Vervoort lijken de favorieten”, weet Vandenbulcke. “Veel ervaring in het werk tegen de klok heb ik nog niet. Vorig jaar werd ik derde op het provinciaal kampioenschap tijdrijden in Ruddervoorde. Bovendien heb ik niet echt op tijdrijden gewerkt. Ik deed enkel wat langere trainingsblokken. Bovendien vind ik 14,7 kilometer redelijk lang. Het zou mooi zijn als ik zondag de top tien haal.”

Thuiskoers

Op zondag 31 maart komt Vandenbulcke aan de start van de Pévèle Classic, een kasseikoers in Noord-Frankrijk. “Ik denk dat ik vrij goed over kasseien rijd, toch is die Pévèle Classic niet honderd procent mijn ding”, beweert de pion van Acrog-Tormans. “De Ronde van Vlaanderen vind ik een hele mooie wedstrijd. Mijn voornaamste doel dit seizoen is één grote koers proberen winnen. En hopelijk nog een paar kleintjes extra.”

De volgende regionale wedstrijd die hij zal afwerken, is in eigen Ruiselede op paasmaandag 1 april.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier