Legolas Ramoudt knap zesde in Staden: “Volop focussen op de weg”

Tijdens het openingsweekend zette Legolas in Staden opnieuw een knappe prestatie neer. © GF
Redactie KW

Voor tweedejaarsjunior Legolas Ramoudt breekt een cruciaal seizoen aan. De 17-jarige Middelkerkenaar heeft het veldrijden vaarwel gezegd om zich helemaal op het wegwielrennen te richten. In Staden leverde die keuze al een mooie zesde plaats op.

In de eerste jaren van zijn carrière zag Legolas Ramoudt de weg vooral als een tussendoortje. De Middelkerkenaar kwam dan ook uit voor Cyclocross Team MJ Wood. “Maar ik voelde dat ik op de weg altijd maar sterker werd en progressie bleef maken, terwijl ik in de cross een beetje op hetzelfde niveau bleef hangen. Daardoor had ik er ook minder plezier in. Op de weg heb ik vorig seizoen misschien wel te dom gekoerst. Er had ook meer ingezeten als ik wat meer grote koersen had kunnen rijden. Ik moet ook meer durven en het juiste wiel leren kiezen. Mijn sprint moet er in de koers nog beter uit kunnen komen, maar ik zit altijd te ver.”

Gaverzicht

Met het oog op een beter wegprogramma moest Legolas dus op zoek naar een nieuwe ploeg. “We waren al eventjes op zoek toen ik via Dries Bouchaert in contact kwam met Gaverzicht. Eigenlijk had ik er direct een goed gevoel bij. Qua omkadering is het ook echt professioneel. Zo hebben we in de krokusvakantie een hele goeie stage gehad in Calpe. Alle lof trouwens ook naar MJ Wood, want ik heb een zeer goeie tijd gehad bij de ploeg, maar wil nu mijn volle focus op de weg richten.” Bij wijze van afscheid deed de tweedejaarsjunior nog mee aan de LRC-veldrit die ze in Diksmuide organiseren. “Die tweede plaats was wel een toffe afsluiter. In Koksijde heb ik door ziekte niet gereden, waardoor het PK in Beernem waarschijnlijk mijn allerlaatste cross was. Dat ging wel niet zo heel goed. Mijn techniek was niet top, omdat ik er niet meer op trainde.”

“Mijn sprint moet er in de koers nog beter uit kunnen komen”

Het traditionele clubkampioenschap was half februari zijn eerste wedstrijd in de kleuren van Gaverzicht – BE Okay – Van Mossel. “Na die week in Spanje ging het direct goed. Bij de eerste aanvallen was ik goed mee, maar ik heb me dan rustig gehouden en gegokt op de sprint. Met die derde plaats was ik zeker content, ook al is het maar een korte koers. Ik voelde dat ik een hele goeie winter had, ook dankzij mijn nieuwe trainer Jeroen Swinnen uit Bredene”, klinkt het.

Staden

Tijdens het openingsweekend zette de Middelkerkenaar in Staden opnieuw een knappe prestatie neer. Een eerste aanvalspoging met ex-ploegmaat Miel Dekien werd tenietgedaan, maar na een tussensprint ging hij opnieuw in de reactie. Uiteindelijk ging een selecte kopgroep de finale in. “In de laatste ronde heb ik drie keer een gat gedicht. Het was ook al een uur aan het regenen, waardoor ik zat te trillen op de fiets. Op het einde had ik gewoon geen energie meer, omdat ik redelijk onderkoeld was.”

Met een zesde plaats in een sterke kopgroep kon Legolas wel tevreden zijn. “Ik weet dat ik nog kan groeien, want in de winter lag er veel focus op de basis. Ik gokte vooral op de sprint, maar misschien had ik in de slotfase iets kunnen proberen.”

Buikgriep

In principe zou Nokere Koerse de eerste grote afspraak van het seizoen worden. Door buikgriep moest de kersverse wegrenner echter forfait geven. “Dat vond ik natuurlijk jammer, want ik was toch goed in vorm. Ik denk dat het ook een koers is die me goed zou gelegen hebben.” Vorige week stoomde Legolas zich nog wel net op tijd klaar voor de Guido Reybrouck Classic, maar die internationale tweedaagse in Damme draaide afgelopen weekend op een teleurstelling uit. “Mijn tijdrit was niet goed, maar ik had nog maar weinig op mijn tijdritfiets gezeten. Ik had zelfs nog nooit een tijdrit gereden. Ik dacht dus dat het daaraan lag.” Tijdens de rit in lijn besefte de jonge Middelkerkenaar dat de naweeën van zijn ziekte de boosdoener waren. “Het was een ramp, ik heb nooit zo’n slechte benen gehad. Het was direct doodgaan van bij de start. Eigenlijk had ik niet mogen starten, maar ik had natuurlijk Nokere al moeten missen.”

Na twee tot drie weken stevig trainen hoopt Legolas Ramoudt weer helemaal klaar te zijn voor het grote werk. “In de grote koersen wil ik op een goede manier uitrijden en ervaring opdoen. In de kermiskoersen hoop ik stiekem eens op een podiumplaats. Daarnaast hoop ik op een mooie uitslag op het PK en op de West-Vlaamse selectie voor het BK.” (AC)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier