Geen Wingenekoers voor Jason Van Compernolle: “Ik begin zondag al te crossen”

Jason Van Compernolle heeft tussen pas na 14 uur gedaan met werken, te laat om de start nog te halen. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Jason Van Compernolle duikt zondag al het veld in. In het Antwerpse Kessel rijdt de laatstejaarsbelofte de openingsmanche van de nieuwe Oxyclean CX Challenge, een regelmatigheidscriterium ontstaan uit de samensmelting van de Vlaamse Cyclocrosscup en De Moedige Veldrijder.

De Koppenbergcross van 31 oktober 2020 was voor Jason Van Compernolle de laatste veldrit. Omdat hij geen UCI-punten had, kon hij nergens meer starten. Want alle regionale veldritten werden omwille van de pandemie geschrapt. De twintigjarige Dentergemnaar plande een vroeger begin van het wegseizoen, maar ook dat viel door dezelfde pandemie in het water. Pas op 9 juni ging het licht op groen voor het amateur- en jeugdwielrennen.

“Voor mij staat veldrijden op één, de weg is voorbereiding”, benadrukt de postbode. “De voorbije maanden op de weg waren best oké. Ik heb overal het einde gehaald en af en toe kon ik me eens mengen in een ontsnappingspoging. En ik heb redelijk wat interclubs kunnen rijden. Zoals Dwars door Wingene, Brussel-Zepperen, de manche om de Beker van België in Wieze en het Belgisch kampioenschap ploegentijdrijden in Borlo. Koersen die dienden om sterker te worden. Ook omdat in dergelijke interclubs anders gekoerst worden dan in wedstrijden rond de kerktoren.”

Niet veel verlof

Het Asfra Racing Team rijdt volgende woensdag Wingenekoers, een interclub voor elites zonder contract en beloften. “Ploegleider Luc Assez heeft gevraagd wie kan meedoen, maar ik moet werken”, zucht Van Compernolle. “Misschien dat mijn jongere broer Jamie meedoet. Ik bedeel post en heb meestal tussen 14 en 15 uur gedaan met mijn ronde. Te laat om in Wingene aan de start te geraken. Bovendien ben ik nog niet zo lang bezig. Veel verlof kan ik nog niet opnemen. Vandaar dat ik ook niet meekan naar de Ronde van Servië. Asfra doet dergelijke rittenkoersen toch meestal met een aantal buitenlanders. Al zou het leuk zijn om ooit eens zo’n buitenlandse meerdaagse te rijden.”

Drie crosstrainingen

Voorlopig kan Jason Van Compernolle zoiets nog niet plannen, maar dat komt wel. Hij kijkt uit naar de Oxyclean CX Challenge, een regelmatigheidscriterium voor veldrijders van 26 wedstrijden verspreid over heel Vlaanderen. Moerkerke (16/10), Ardooie (7/11), Lichtervelde (4/12) en Beernem (26/12) zijn de West-Vlaamse organisatoren in deze Oxyclean CX Challenge.

Was lang geleden dat ik nog in het veld reed

“Leuk dat het nu over heel Vlaanderen gaat en dat er zelfs de titel van Vlaams kampioen aan vasthangt”, weet Van Compernolle. “Vroeger streden vooral Oost- en West-Vlamingen voor de Vlaamse Cyclocrosscup en bleven Antwerpse crossers in eigen provincie voor De Moedige Veldrijder. Die fusie is een goeie zaak. Zowel in Kessel als de week nadien in Wiekevorst ga ik van start. Of ik echt voor het klassement ga, is vooraf moeilijk te zeggen. Sta ik na vier of vijf wedstrijden goed, dan zal ik me wellicht op die Oxyclean CX Challenge concentreren. Tot nog toe heb ik een drietal echte crosstrainingen afgewerkt. Dat was wennen want het was het lang geleden dat ik in het veld reed.”

(Hans Fruyt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.