In de voetsporen van Wout en Lotte: Kidsrace lokt veel fietstalent naar hippodroom tijdens jaarlijks wielerfeest

De vijfjarige Mila Behaeghe werd meermaals ‘Lotte Kolpecky’ genoemd door presentator Stijn Breda. © Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Voor het tweede jaar op rij werd er tijdens Dwars door Vlaanderen een supportersdorp op de Gaverbeekhippodroom ingericht. Naast passages van de heren en dames kon je er ook genieten van live muziek en ambiance. De nieuwe Kidsrace lokte veel jonge van Aert’s en Kopecky’s naar het fandorp. “Binnen 20 jaar wil ik hier winnen”, zegt Lou.

Wout van Aert en collega’s vertrokken kort na het middaguur vanuit Roeselare voor een stevige tocht met als eindbestemming Waregem. Onderweg kregen de renners verschillende venijnige Vlaamse kuitenbijters en kwalijke kasseistroken voorgeschoteld. De dames – met publiekstrekker en wereldkampioene Lotte Kopecky – gingen om 14.30 uur van start in Waregem zelf, op de HippoLoggia-site die opnieuw tot fandorp werd omgetoverd.

De koers werd op groot scherm getoond en de verschillende passages van de pelotons lokten veel toeschouwers naar de hippodroom. Met de vips op de balkons leek het op een miniversie van Waregem Koerse. Om 15.30 uur klom Pauline Slangen op het podium, die achteraf met heel wat jonge fans, en enkele verliefde pubers, op de foto ging.

Dikke winterjas

Daarvoor vond er een nieuwigheid plaats. Samen met WaregemSPORT. richtte de koersorganisatie een Kidsrace in voor kinderen van het derde kleuter tot en met het zesde leerjaar. Het initiatief kon op veel bijval rekenen. Tientallen jonge van Aert’s en Kopecky’s trapten zich de ziel uit het lijf. De ene met een dikke winterjas, de andere in een truitje van zijn of haar favoriete wielrenner.

De kinderen genoten van het sportieve gebeuren en werden langs het parcours luid aangemoedigd door het publiek. In tegenstelling tot bij de grote mannen vielen er bij de kleinsten geen slachtoffers. Al probeerden enkelen om er een recordtijd neer te zetten. Waregemnaar August Van De Maele (8) zat als een volleerde prof op zijn koersfiets.

“Ik vind wielrennen een heel leuke sport. In onze straat fiets ik vaak en af en toe ga ik met mijn papa de baan op”, vertelt hij na de inspanning. August reed rond in een voormalig Lotto-truitje, maar is eigenlijk grote fan van Remco Evenpoel. “Die rijdt vandaag niet mee, dus mag Wout van Aert winnen.” Helaas lag de Belgische trots dan al uit de wedstrijd.

Drinkbussen verzamelen

“Straks gaan we nog drinkbussen verzamelen. Het maakt niet uit van welke ploeg, ik wil er zoveel mogelijk.” Presentator Stijn Breda riep meermaals ‘Lotte Kopecky’ toen de vijfjarige Mila Behaeghe voorbijkwam. Mila droeg namelijk de regenboogtrui. “Dit is eigenlijk een oud truitje van mijn tweelingbroer Lou”, verklapte ze. Broer en zus gaan dagelijks met de fiets naar school in Desselgem. “Ook na schooltijd fiets ik vaak”, pikt Lou in.

“Fietsen is heel plezant en het is een van mijn talenten. Ik droom ervan om coureur te worden en oefen elke dag.” Zien we je hier binnen 20 jaar in het grote peloton passeren? “Ja, dan wil ik hier winnen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier