Gianni Vermeersch is wereldkampioen gravelbike: feestje in supporterscafé ‘t Rooneplezier

Gianni Vermeersch haalde het voor Daniel Oss en Mathieu van der Poel. © AFP via Getty Images

Gianni Vermeersch uit Klerken (Houthulst) heeft zondag een stukje wielergeschiedenis geschreven. De 29-jarige West-Vlaming reed in het Italiaanse Veneto solo naar de regenboogtrui in het eerste wereldkampioenschap gravelbike. Het zorgde voor een groot volksfeest in zijn supporterscafé ‘t Rooneplezier.

Daags na overwinning van Pauline Ferrand-Prévot bij de vrouwen kregen de elite-mannen tussen startplek Vicenza en de aankomst in Cittadella een parcours van 194 kilometer voor de wielen. Zo’n zeventig procent daarvan was onverhard, maar het bleef wel overwegend vlak. Bovendien waren de gravelstroken ook niet van de meest veeleisende soort. De twee grootste blikvangers, Mathieu van der Poel en Peter Sagan, kozen er daarom zelfs voor te starten op een wegfiets uitgerust met gravelbanden.

Solo

Het waren twee (merk)ploegmaats van Van der Poel en Sagan die de wedstrijd beheersten met een lange aanval, die uiteindelijk ook succesvol bleek: Gianni Vermeersch en de Italiaan Daniel Oss sloegen vroeg in de wedstrijd een kloof van meer dan vijf minuten. Achterin hadden weinig renners reden tot achtervolgen, vooraan draaiden de vluchters goed rond. En dus werd de strijd voor winst voorin gevoerd. Die trok Vermeersch in de slotkilometers naar zich toe: hij sloeg een kloof en reed solo naar de wereldtitel. Aan de streep had hij driekwart minuut voorsprong op Oss.

Van der Poel pakt brons

In de strijd voor de derde podiumplek zonderde zich in de finale een elitegroepje af met daarin onder meer Mathieu van der Poel en ex-olympisch kampioen Greg Van Avermaet. Van der Poel won uiteindelijk de sprint voor de bronzen medaille voor Van Avermaet.

Kinderdroom

“Dit voelt heel goed”, genoot de 29-jarige West-Vlaming na afloop in zijn regenboogtrui. “Dit is een kinderdroom. Nu heb ik mijn wereldkampioenentrui. Echt mooi. Hopelijk ga ik nog wat gravelwedstrijden rijden. Dit was mijn eerste, en ik ben heel blij dat ik de eerste wereldkampioen ben. Ik denk dat dit iets is voor de toekomst.”

Feest in ‘t Rooneplezier, na de wereldtitel van Gianni Vermeersch.
Feest in ‘t Rooneplezier, na de wereldtitel van Gianni Vermeersch. © MG

Vermeersch sloeg in de slotkilometers het gat op Oss buiten beeld van de tv-camera’s, in de smalste stroken van het parcours: “Ik wist in de finale dat het in de singletracks moest gebeuren. Ik ging er vol in, en hoorde dat ik meter per meter wegreed van Daniel. Vanaf dan ging ik vol gas verder. We hebben de hele dag snel gereden. En zodra we vijf minuten voorsprong hadden, wist ik dat we een grote kans hadden om voorop te blijven tot de finish.”

In zijn thuishaven volgen er nog de nodige feestelijkheden:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.