Gianni Marchand (30) rijdt Ronde van Rwanda: “Ik ga niet als toerist, maar voor goed klassement”

De wielersport is duidelijk niet enkel populair in Europa.© Getty Images
De wielersport is duidelijk niet enkel populair in Europa.© Getty Images
Redactie KW

Het is voor de meeste renners niet gemakkelijk om dit jaar aan competitiekilometers te raken. Gianni Marchand uit Aartrijke (Zedelgem) kan ervan meespreken. De 30-jarige West-Vlaming rijdt voor het continentale Tarteletto-Isorex en had tot voor kort slechts vijf koersdagen in de benen. Gelukkig was er de Ronde van Valencia en krijgt hij vanaf zondag opnieuw acht ritten de kans om zich in de kijker te rijden. In de Ronde van Rwanda nog wel.

Gianni Marchand: “Het zal ongetwijfeld een unieke ervaring worden, ook voor mij persoonlijk. Het wordt de eerste keer dat ik acht dagen na elkaar mag koersen én het is de eerste keer dat ik naar Afrika trek. Ik hoop daarbij toch ook wat van de omgeving te kunnen genieten. Tijdens de koers zelf is dat natuurlijk moeilijk, maar je krijgt sowieso wel iets mee van het land. Als we na de finish met de bus terug naar het hotel rijden, bijvoorbeeld. We verblijven er ook tien dagen. Vrijdag (vandaag, red.) wordt een echte reisdag, zaterdag krijgen we een dag om te bekomen en zondag begint de koers al. Een ronde met acht ritten die volgende week zondag eindigt. Dan hebben we nog de maandag om een dag te ontspannen. Veel hoef je daarbij niet voor te stellen, maar we krijgen toch de kans om iets te bezichtigen. ’s Avonds nemen we dan het vliegtuig richting België en dinsdagochtend landen we. Tegen dan zullen we er een mooie reis hebben opzitten. Rwanda is nu niet meteen een land waar je anders naartoe zou trekken, maar ik heb er wel al veel positieve dingen over gehoord.”

Met ambitie

“Maar we gaan natuurlijk niet als toerist naar Rwanda, wel als coureur. En dan hebben we altijd ambitie. Persoonlijk wil ik zo lang mogelijk voor een goed klassement gaan, maar we zullen moeten afwachten hoe alles verloopt. Het zijn acht ritten, dan kan je al eens een mindere dag hebben. Het is het misschien niet slecht om eens de kat uit de boom te kijken en op een andere dag eens voor de ritzege te gaan. Dat is allicht ook het ultieme doel van de ploeg: een ritje meepikken. En we hebben daar zeker de mannen voor. Lennert Teugels en ik in eerste instantie voor het klassement, Alfdan De Decker voor de sprints en daarnaast hebben we nog enkele helpers en vrijbuiters. We trekken dus met een goede ploeg naar ginder, maar winnen zal geen evidentie worden met dat sterke deelnemersveld. Het is een UCI 2.1-ronde, dat is dezelfde quotatie als de Ster van Bessèges. Het is de grootste koers van Afrika en enkele landenploegen hebben daar specifiek naartoe gewerkt: Algerije, Eritrea… Dat zijn dan telkens de betere renners van dat land. Maar ook Israel Cycling Academy en Total Direct Energie, met Vuillermoz en Geniez ( ritwinnaars in een grote ronde, red. ). Ook het parcours is niet van de poes. Rwanda noemen ze niet voor niks het Land van Duizend Heuvels . ( lacht ) Iedere rit heeft wel enkele klimmetjes, maar dat zou me moeten liggen.”

Corona in Afrika

“Schrik om naar Rwanda te vertrekken, heb ik helemaal niet. Er zouden daar maar 200 coronagevallen per dag zijn. Dat is een pak minder dan hier. Dat zal ook wel komen doordat er minder naar Afrika gereisd wordt, maar ongerust ben ik niet. Dat is nergens voor nodig. Het is een UCI-koers, dus ik ga ervan uit dat alles goed geregeld zal zijn. Ook ons hotel zou in orde moeten zijn. We verblijven de volledige ronde in een zakenhotel in de hoofdstad Kigali en trekken van daaruit naar de verschillende startplaatsen.”

Het blijft allemaal heel onzeker. Het enige wat we kunnen doen, is hard blijven trainen

“Er kwam natuurlijk wel wat extra voorbereiding bij kijken. Maandag werd ik een eerste keer getest op corona, donderdag ( gisteren ) een tweede keer… En er zijn een aantal formulieren die ingevuld moesten worden. Ook Rwanda heeft nu een Passenger Locator Form . Je moet tegenwoordig met iets meer zaken rekening houden als je wil reizen, maar in principe valt dat allemaal wel mee. Voor Rwanda moet je ook gevaccineerd worden tegen de gele koorts, maar dat is een maand geleden al gebeurd. En ter plaatse is het doen zoals we al gewoon zijn: mondmaskers dragen en de handen vaak ontsmetten.”

Eindelijk weer koers

“Het zal vooral deugd doen om nog eens te kunnen koersen, want veel wedstrijden heeft onze ploeg nog niet mogen rijden dit seizoen. De Bredene Koksijde Classic, op 19 maart, was mijn vijfde koers en even zag het ernaar uit dat het mijn laatste zou worden tot de Ronde van Rwanda… Gelukkig is de Ronde van Valencia, van 14 tot 18 april, er nog tussen gekomen. Normaal zouden we nu vertrokken moeten zijn, maar er worden nog steeds koersen uitgesteld of afgelast. Het blijft allemaal heel onzeker. Het enige wat we kunnen doen, is hard blijven trainen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.