Emiel Vermeulen nieuwe provinciale kampioen bij de beloften

Redactie KW

Emiel Vermeulen uit Koolskamp is de nieuwe provinciale kampioen op de weg bij de beloften. In Baliebrugge bij Ruddervoorde haalde de renner van Team 3M het na 156 kilometer voor Alessandro Soenens en Daan Myngheer. EFC-Etixx, dat de voorbije vier jaar provinciaal goud pakte en vier man in de kopgroep van tien telde, greep naast het podium.

114 beloften trokken zich om 14 uur op gang voor 156 kilometer. Piet Allegaert, Robbe Casier, Abram Stockman en Arjen Livyns waren de eerste aanvallers. Zij kwamen met lichte voorsprong door bij de eerste passage aan de aankomst. Mathias Depypere was de volgende die het probeerde. Hij verwierf solo een kleine voorsprong.

Depypere was daarmee meteen de aanstoker voor de vlucht van de dag. Hij kreeg het gezelschap van Maxime Farazijn, Daan Myngheer, Emiel Vermeulen, Martijn Degreve, Mathias Vandewalle, Jelle Feys en Alessandro Soenens. Met Farazijn en Myngheer telde deze groep meteen twee topfavorieten. In het peloton stond de deur achteraan door de felle wind en de vaak hevige regenbuien wijd open.

Reactie van 19 achtervolgers

Een groep van 19 renners trok in de tegenaanval: Manolito Balcaen, Wiebren Plovie, Edward Planckaert, Miel Pyfferoen, Roy Destatsbader, Cédric Defreyne, Tuur Deprez, Arjen Livyns, Christophe Noppe, Jordy Vanmeenen, Jesper Yserbijt, Mathias De Witte, Benjamin Declercq, Kevin Deltombe, Jan Logier, Emiel Planckaert, Joren Touquet en Jordi Warlop.

Even leek de kopgroep van acht definitief weg te rijden, want de voorsprong steeg tot een minuut. Maar op zes ronden van het einde waren beide groepjes bijna samengesmolten. Terwijl Vandewalle en Vermeulen vooraan wegreden, kwamen Dewitte, Declercq, Deltombe, Logier, Edward Planckaert, Touquet en Warlop vooraan aansluiten. Op 40 seconden volgden Defreyne, Deprez, Livyns, Noppe, Vanmeenen en Yserbijt. De andere achtervolgers – Balcaen, Plovie, Emiel Planckaert, Pyfferoen en Destatsbader – hadden de rol moeten lossen. De andere overgebleven renners werden op vijf ronden van het einde uit koers genomen.

Vermeulen en Vandewalle

Bij de passage aan de aankomst, op vijf ronden van het einde, telden Vermeulen en Vandewalle 35 seconden voorsprong op 19 achtervolgers, waar Dewitte de forcing probeerde te voeren. Vooraan viel het in de op drie na laatste ronden helemaal uiteen. Vooraan bleven nog tien renners over: Dewitte, Declercq, Degreve, Farazijn, Logier, Myngheer, Noppe, Soenens, Vandewalle en Vermeulen. Bij de passage aan de finish telden ze ruim een halve minuut voorsprong.

Bij de achtervolgers, waar de overgebleven renners van Soenens op kop reden, moest Feys de rol lossen. Op drie ronden van het einde was de voorsprong van de tien koplopers op de tien achtervolgers gestegen tot 59 seconden. Even later was die zelfs opgelopen tot 1’20”. Voor de provinciale titel ging het nu definitief tussen de tien vooraan.

Nummer van Degreve

Op 20 kilometer van de finish kwam er in de kopgroep een aanval van Martijn Degreve. Hij verwierf al snel een voorsprong van 12 seconden. Opvallend, want Degreve was na een operatie aan een zitvlakcyste nog maar aan zijn eerste koers van het seizoen bezig. Bij de laatste passage aan de aankomst, op 8 kilometer van de aankomst, had hij zijn voorsprong uitgebreid tot 20 seconden, maar door het achtervolgingswerk van de mannen van EFC-Etixx slonk de kloof zienderogen.

In de slotkilometer kwamen er nog demarrages van De Witte en alweer Degreve, maar het was Vermeulen van Team 3M die met een ultieme versnelling het goud pakte. Alessandro Soenens en Daan Myngheers strandden op een half wiel. Opmerkelijk: vier man van EFC-Etixx in de kopgroep, maar niemand op het podium…

(TVB)

Emiel Vermeulen nieuwe provinciale kampioen bij de beloften

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier