Ooigemnaar Manolito Balcaen kan na vier jaar nog eens winnen en staat voor druk programma

Manolito Balcaen kon nog eens winnen bij de elite zonder contract in Moorslede. © Martine Verfaillie
Redactie KW

Manolito Balcaen uit Ooigem kon nog eens winnen bij de elite zonder contract in Moorslede. Dat was ook alweer vier jaar geleden. De komende weken volgt nog een druk programma, misschien kan hij er nog wel eentje bij doen in de laatste weken van het seizoen. Zaterdag kan je hem alvast aan het werk zien in het criterium van Wakken.

Dit jaar wist de pion van CT UW Immo Plus-Pessemier – naar jaarlijkse traditie al enkele mooie toptienplaatsen in de wacht te slepen, zoals een vijfde stek in Oostrozebeke en een tiende plaats in Ichtegem.

Stijn Steels geklopt

Voor een overwinning moeten we echter al terugkijken naar 2019, toen won Manolito in een massasprint het clubkampioenschap in Meulebeke. Hij klopte er Stijn Steels, op dat moment prof bij het toenmalige Roompot-Charles.

“Laat zeggen dat dat toch wel een van mijn mooiste herinneringen is tot nu toe. Stijn werd een jaar later prof bij Quick.Step, dan komt dat toch even binnen: ik heb hem vorig jaar wel geklopt, hé”, aldus Balcaen.

Samen naar de meet

Die overwinning in Moorslede was zeker welkom: “Nochtans was ik de wedstrijd eigenlijk zonder veel ambitie gestart. Twee dagen later was er het Belgisch kampioenschap, ik ging er dus vooral om de conditie nog eens scherp te stellen voor de zondag. Er probeerden geregeld groepjes weg te rijden, ik was niet de persoon die reageerde.”

“Toen ik een vijftal ronden voor het einde David Desmecht zag opschuiven, dacht ik wel dat er een kans in zat. David sprong weg, ik ging mee en we waren weg. Samen hebben we de hele tijd zo’n 15 seconden voor het peloton gereden. We zaten allebei kapot en spraken af om samen naar de meet te rijden, om daar de sprint te laten beslissen. Ik trok aan het langste eind.”

“Het doet echt wel deugd om nog eens op het hoogste schavotje te mogen staan” – Manolito Balcaen

“Ik moet het niet ontkennen: het doet echt wel deugd om nog eens op het hoogste schavotje te mogen staan. Het zou fijn zijn mocht ik er dit jaar nog eentje bij kunnen doen, maar dat zien we dan wel.”

“Sowieso hangt er ook een dosis geluk aan vast, hé”, aldus de 28-jarige schrijnwerker bij Home-Styling in Kruisem.

Druk programma

Zaterdag kan je hem alvast aan het werk zien in het criterium van Wakken, zondag in Deinze, woensdag in Wingene Koers, vrijdag in het criterium van Izegem en ten slotte ook op zaterdag in de Beker van België in Nieuwkerken-Waas.

Als trouwste supporters zal hij er ongetwijfeld ook zijn vrouw en kinderen langs de kant van de weg kunnen vinden. “Goed weer of slecht weer, ze doen het toch ook maar altijd, hé”, klinkt het. (RRK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier