“Ik mik op het BK tijdrijden”: Gilles Borra (25) uit Keiem is en blijft nauw betrokken bij de wielersport

Gilles Borra reed vorig jaar amper vijf wedstrijden, maar werd wel West-Vlaams kampioen tijdrijden bij de elite zonder contract. © gf
Tom Vandenbussche

Gilles Borra heeft op zijn 25ste al meer dan de helft van zijn leven in de wielersport doorgebracht. Dit seizoen mikt de eliterenner zonder contract op het BK tijdrijden en blijft hij als zaakvoerder van acht bedrijven uitvoerig als sponsor in de wielersport aan de slag. “Ik ben op mijn vijftiende in de zakenwereld beland.”

Gilles Borra zette als 12-jarige aspirant zijn eerste stapjes in het wielerpeloton en doorliep met glans de nieuwelingen- en juniorenreeks. Als nieuweling croste hij tegen de één jaar oudere Eli Iserbyt. Als junior was hij bij het sterke Avia van Rik Devoogdt ploegmaat van onder meer Pavel Sivakov, Bjorg Lambrecht en Pascal Eenkhoorn. Als belofte kon de Keiemnaar echter niet doorbreken. “Rik Devoogdt en Michel Pollentier hebben me altijd gezegd dat er meer inzat, maar al op mijn vijftiende ben ik in de zakenwereld beland. Op school had ik niet echt een boontje voor mijn lerares Frans. Ik vond sommige zaken tijdverspilling en ben me dan maar beginnen te verdiepen in e-commerce en software, mede dankzij een vriend die ik in Nederland had leren kennen. Terwijl ik eigenlijk nog op de schoolbanken moest zitten, was ik al zoals een volwassene aan het werken.”

Nipt geklopt door Mikkel Bjerg

Borra’s mooiste herinnering uit zijn jeugdjaren is zijn deelname aan Aubel-Thimister-La Gleize, een internationaal gereputeerde driedaagse voor junioren in 2016. Hij won er de tweede rit in lijn met start en finish in Thimister en strandde in het eindklassement op twee luttele seconden van de Deense hardrijder Mikkel Bjerg, nu ploegmaat van Tadej Pogacar bij UAE Team Emirates. “De dag voor mijn ritzege voelde ik me nochtans erg slechts en had ik het zelfs moeilijk om het peloton te volgen”, herinnert Gilles zich. “Ik denk dat ik iets verkeerd gegeten had. Maar Rik Devoogdt was een enorme motivator. Die ochtend reden we een ploegentijdrit, zonder oortjes. Rik claxonneerde drie keer wanneer we moesten versnellen. Die namiddag was er nog een etappe in lijn. ‘Als ik drie keer claxonneer, moet je demarreren’, zei Rik. Ik heb van start tot finish voorop gereden en hoewel ik op een bepaald moment in de finale niet de intentie had om aan te vallen, claxonneerde Rik. Ik heb gedemarreerd en won de rit. Dankzij Rik. Eén probleem: in de laatste kilometer liet ik me wat uitbollen, waardoor ik finaal de rittenkoers met twee seconden verloor van Bjerg. Toen was Rik natuurlijk enorm ontgoocheld, maar ja…”

“Vorig jaar heb ik Julien Vermote gesponsord met Duolar”

Na zijn overstap naar de beloften ging Borra door een moeilijke periode. “Bjarne Vanacker heeft me toen wat onder de arm genomen, maar toen het noodlot toesloeg (Vanacker overleed in zijn slaap, red.) heb ik daar enorm van afgezien. Enkele jaren later kwam ik er weer door dankzij Loran Cassaert en Bjorg Lambrecht, met wie ik op trainingsstage ging. Maar ook Bjorg verongelukte. We waren als junior ploegmaats geweest en ik was iemand die zich al eens graag wegcijferde voor een ander. Zoiets kweekt een band.”

Anno 2024 focust Gilles Borra zich vooral op zijn beroepsmatige activiteiten. “Vorig jaar heb ik amper vijf wedstrijden gereden, maar toch kon ik provinciaal kampioen tijdrijden worden. Een verrassing, want pas veertien dagen ervoor ben ik me beginnen voor te bereiden. Het was een mentaal spelletje. Ik denk niet dat ik in mijn leven al ooit zo diep ben gegaan in een wedstrijd.”

Het gevolg is dat Gilles dit jaar een specifiek doel voor ogen heeft. “Ik zou twee maanden willen koersen en vooral goed willen presteren op het BK tijdrijden op 1 mei. Men heeft mij altijd gezegd dat ik aanleg heb voor tijdrijden, maar als junior en belofte heb ik me nooit op die discipline toegelegd. Nu wil ik mezelf op dat vlak eens uitdagen.”

Daarnaast is en blijft Borra vooral een bezige bij in het zakenleven. “Als ik geen wielrenner was geworden, zou ik nooit zover geraakt zijn in wat ik nu doe. Vorig jaar heb ik Julien Vermote gesponsord met Duolar. Ik praat daar geregeld wel eens over met hem. Weinigen slagen erin om profrenner te worden, maar dat wil niet zeggen dat het verloren jaren waren. Integendeel, de wielersport maakt je sterker.”

Gilles blijft dan ook met veel passie in de koers actief. Met Growth Aitek, een van zijn acht bedrijven, sponsort hij profwielerploeg Bingoal-Wallonie-Bruxelles. Met Growthone is hij betrokken bij het continentale Philippe Wagner/Bazin. Met Duolar sponsort hij zijn eigen ploeg Wielerteam Decock-Van Eyck-Van Mossel-Devos Capoen en zijn jeugdteam van weleer CT Houtland-Westkust. “Met Duolar LLp uit Engeland sponsor ik de Baloise Ladies Tour”, gaat Gilles Borra verder. “Daarnaast ondersteun ik Thomas Joseph voor zijn gravelwedstrijden, Kemmel Koerse, Ruddervoorde Koerse, de Driedaagse van West-Vlaanderen voor aspiranten en vier individuele dameswielrensters van junioren tot beloften.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier