Cédric Defreyne verbolgen over kwak in laatste bocht: “Ik kon niet verliezen”

Cédric Defreyne finishte dit seizoen al twaalf keer in de top 10. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Cédric Defreyne zet bij de eliterenners zonder contract opnieuw een constant seizoen met tal van ereplaatsen neer. Zijn vierde plaats in Moorslede zit de 25-jarige Koekelarenaar wel duidelijk dwars. “Ik was de sterkste man in koers, maar werd net voor de laatste bocht van de weg geduwd.”

In totaal finishte Defreyne dit seizoen al twaalf keer in de top tien. Met de conditie van de renner van Laeremans Cycling Team zit het dus wel snor. “Ik kan altijd mee vooraan de koers maken, dat blijft het leukste. De laatste dagen was ik wel lichtjes verkouden, maar ik weet uit ervaring dat dat eigenlijk een teken is dat de topvorm op komst is.”

De wedstrijd van maandag in Moorslede leek het moment om die vorm ook te verzilveren. “Ik kon daar eigenlijk niet verliezen. Op de helling was ik elke ronde duidelijk de beste en ik zat perfect gepositioneerd in de kopgroep. Door een zware kwak van de latere winnaar Jochen Deweer kwam ik niet meer aan spurten toe. Ik was echt heel dul en dat heb ik hem na de wedstrijd ook duidelijk gezegd. Je speelt met de veiligheid van andere renners. En dan nog in een kermiskoers, dat is het zeker niet waard.” De volgende dag overheerst de teleurstelling nog steeds bij de Koekelarenaar. “Ik heb eigenlijk geen oog toegedaan. Het is helemaal anders dan mijn tweede plaats in Lichtervelde, want daar was mijn goede vriend John-Ross Clauw duidelijk rapper.”

Motivatie

Het gebrek aan wedstrijden tijdens de coronacrisis woog zwaar op de 25-jarige eliterenner zonder contract. Bovendien vielen ook zijn geliefde strandraces helemaal weg. “Mijn buurman Frederik Toortelboom heeft me de hele winter gemotiveerd en scherp gehouden. Ik heb dus echt veel te danken aan hem. Hij is 43 jaar, maar nog altijd één en al passie voor de koers.” Defreyne merkt sinds de gedwongen coronaonderbrekingen ook dat het niveau in het peloton gestegen is. “Ik vind ook dat de mentaliteit veranderd is. Er is minder respect voor elkaar, dat zie je eigenlijk ook in het profpeloton. Dat is erg om te zien.”

Mijn buurman Frederik Toortelboom heeft me de hele winter scherp en gemotiveerd gehouden

Zondag staat in het Vlaams-Brabantse Bertem de nationale titelstrijd op het programma. “En op woensdag is er dan ook de Memorial Danny Jonckheere in Oudenburg. Mijn ambitie is eigenlijk altijd dezelfde. Overal waar ik start, wil ik meedoen om te winnen of toch minstens om de finale te rijden. Dat maakt niet uit of het een grote of een kleine koers is. Ik probeer nu voort te doen zoals ik bezig ben, maar zou natuurlijk graag een keer willen winnen.”

(Adriaan Clynckemaillie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier