Elite Mieke Docx mag naar haar eerste WK

Mieke Docx. © foto Paul Hinninck
Redactie KW

Voor het EK in Plouay was ze nog reserve, maar op het WK in het Italiaanse Imola maakt Mieke Docx wel haar debuut in de Belgische selectie.

De 24-jarige Koksijdse had zelf niet op een telefoontje van bondscoach Ludwig Willems gerekend. “Het komt echt wel als een verrassing voor mij. Sinds het EK was er wel iets meer contact met de bondscoach, maar je mag niet vergeten dat ik nog nooit in de nationale selectie heb gezeten.”

Toen er op de terugweg van een pittige rittenkoers in de Ardèche toch een telefoontje kwam, dacht Docx nog steeds niet dat ze een ticket voor Imola verdiend had. “Ik dacht dat hij belde om te zeggen dat ik niet mee mocht“, lacht Mieke. “De eerste seconden heb ik niets gezegd. Écht? was het eerste dat er daarna uitkwam.”

Afvallingskoers

Op de Autodromo Enzo e Dino Ferrari – bekend van de dodelijke crash van Ayrton Senna – ligt weliswaar de finish, maar de koers zal vooral op de heuvels in de buurt gemaakt worden. “Het moet lastig zijn als zelfs Mathieu van der Poel afzegt (lacht). Het zijn klimmen van twee tot drie kilometer met steile stukken. Het is afwachten hoe ze zullen koersen, maar het is sowieso een sterk deelnemersveld. Ik heb geen hoge verwachtingen, daar ben ik vrij realistisch in. Ik ken mijn rol nog niet, maar ik ben zeker bereid om Julie Van De Velde zo goed mogelijk te helpen. Het zal sowieso een afvallingskoers worden. Jammer genoeg voor mij voorspellen ze ook geen al te goed weer.”

Na een zware val in het Baskenland had de renster van Doltcini-Van Eyck even tijd nodig om te herstellen. Het BK tijdrijden in eigen Koksijde werd een tegenvaller, maar het BK op de weg leverde dinsdag wel een mooie achtste plaats op. “Ik was blij dat ik kon rijden in Koksijde, maar mijn lichaam was nog niet klaar en de conditie al helemaal niet. Nu ben ik wel helemaal hersteld, enkel mijn nek blijft nog wat stijf.” (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier