De herfsteditie van Gent-Wevelgem door de ogen van wielerfans

De 82e editie van Gent-Wevelgem startte dit jaar voor het eerst in Ieper aan de Menenpoort. Wevelgem was zoals gewoonlijk de finishplaats. Een wielerwedstrijd in coronatijden, het blijft een speciale beleving. Wij trokken naar Ieper en Wevelgem om er verschillende reacties van koersfans te sprokkelen.

De vrolijke vriendenbende bekijkt de wedstrijd in de Biking Bar. V.l.n.r.: Café-uitbater Kurt Titeca in outfit, Niels Decraene, Kenny Rogiers, Dieter Deryckere, Pepijn De Raeymaecker, Davy Furniere, werknemer Jan en Wouter De Beuf. © (Foto LM)

Vlakbij de Menenpoort spotten we een vriendenbende uit Kortrijk en omstreken. Ze drinken iets in de Biking Bar, het wielercafé van Ieper. “We keken naar de start en passeerden dit gezellige café toevallig”, zegt Kenny Rogiers. “Het was voor ons een beetje zoeken wat toegelaten is, maar hier kunnen we de sfeer opsnuiven.” De vrienden richten tijdens hun studies in Gent een minivoetbalploeg op en speelden er zes jaar lang. In Ieper houden ze een reünie. “We zijn hier samen op weekend”, legt Davy Furniere uit. “Het is speciaal om de koers in deze bijzondere tijden mee te maken. Ik supporter voor Jasper Stuyven, de underdog.”

Dieter Deryckere en Pepijn De Raeymaecker amuseren zich ondanks de coronamaatregelen. “Maar we voelen ons wel een beetje schuldig”, geeft Pepijn toe. “De situatie is aan het verergeren, dus ik zit hier met een dubbel gevoel. Ik ben hier graag, maar misschien hadden we niet moeten komen. Aan de andere kant mogen we hier wel zijn. Alles kan snel veranderen. Wie weet wat de komende weken zullen brengen.”

Christophe (links) en zijn kameraad wilden de start niet missen.
Christophe (links) en zijn kameraad wilden de start niet missen.© (Foto LM)

Op de Grote Markt, in de schaduw van het In Flanders Fields museum, staan Christophe De Saedeleire en een vriend een praatje te maken. Ieperling Christophe is koersliefhebber in hart en nieren. “Het parcours gaven ze niet vrij, maar ik wilde toch komen kijken. Of hij tevreden is dat de wedstrijd doorgaat? “Het is een beetje zonde dat je als Ieperling eigenlijk alles moet volgen op televisie. Ook los van coronatijden leeft de koers hier niet zo sterk. In Oost-Vlaanderen is er bijvoorbeeld altijd meer publiek en beleving.” Zijn kameraad was net te laat om de start mee te maken. Gelukkig passeerden de renners nog twee keer in de Kattenstad en konden we hen een tijdsindicatie meegeven.

Niet alleen gaat Christophe al jaren naar wielerwedstrijden, hij maakt er ook foto’s van renners. “Ik ben altijd één à twee uur voor de start ter plaatse. Ik probeer dan tot bij hun wagens te geraken om daar sfeerbeelden te maken. Ik ben vorig jaar zelfs naar het WK Yorkshire geweest, maar ik ben ook te vinden op kermiskoersen. Vandaag mocht dit natuurlijk niet.” Of Christophe iets met zijn foto’s doet? “Ik plak ze op de oude manier in fotoalbums (lacht). Ik vind het leuk om ze af en toe terug te bekijken.”

V.l.n.r.: Pieter Dejaegere, Simon Vansteenkiste, Guillaume Descamps, Foeke Vanbecelaere, Sofie Vansteenkiste en Kim Vansteenkiste luisteren naar de aanwijzingen van covid-stewards en zullen de wedstrijd op het Guldenbergplein volgen.
V.l.n.r.: Pieter Dejaegere, Simon Vansteenkiste, Guillaume Descamps, Foeke Vanbecelaere, Sofie Vansteenkiste en Kim Vansteenkiste luisteren naar de aanwijzingen van covid-stewards en zullen de wedstrijd op het Guldenbergplein volgen.© (Foto LM)

Onze volgende stop is Wevelgem. Ook in de buurt van de aankomstzone zijn er wielerfans te vinden. Verschillende covid-stewards geven er duidelijke aanwijzingen. Aan de ingang komen we Wevelgemnaar Foeke Vanbecelaere met enkele familieleden tegen. Hij maakt deel uit van de 400 mensen die op het Guldenbergplein – in bubbels van vier personen per tafel – mogen genieten van de koers. Voor 5 euro inkom krijgen ze twee gratis drankbonnetjes en een uniek mondmasker van Gent-Wevelgem.

“We konden online gemakkelijk aan tickets geraken”, zegt Foeke. “Het is hier goed geregeld. Ik ken iemand van de organisatie en hij heeft me bevestigd dat alles veilig verloopt. Het is wel jammer dat Gent-Wevelgem Cyclo voor wielertoeristen niet doorging, want dat is altijd een mooie rit.” Foeke hoopt op een mooie wedstrijd en winst voor een Belg. “Drie keer de Kemmelberg. Er kan daar toch wel het één en ander gebeuren.”

Burgemeester Jan Seynhaeve is tevreden dat Gent-Wevelgem gereden wordt.
Burgemeester Jan Seynhaeve is tevreden dat Gent-Wevelgem gereden wordt.© (Foto LM)

Op het Guldenbergplein zelf daagden uiteindelijk veel minder dan 400 mensen op. Ook de burgemeester van Wevelgem Jan Seynhaeve volgde er de wedstrijd. Hij is tevreden dat het vandaag kon doorgaan. Toch staat hij er met gemengde gevoelens. “Gent-Wevelgem is een mooie en spannende koers, maar natuurlijk is de beleving anders dan gewoonlijk. De sfeer, de ambiance en het vele volk in onze straten ontbreken. Ik hoop dat veel mensen een mooie wedstrijd op televisie zullen zien.”

Het werd inderdaad een schitterende herfsteditie. Niet topfavorieten Wout van Aert of Mathieu van der Poel stonden op het ereschavotje in Wevelgem. Het was ex-wereldkampioen Mads Pedersen die met de overwinning ging lopen. Als twee honden vechten,…. 😉

Bekijk ook onze Instagramstory met meer sfeerbeelden en video’s van Gent-Wevelgem op @kw.be.

(LM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.