Corona noopt EFC-L&R-Vulsteke tot aangepaste voorbereiding: “Mijn renners nog niet gezien in voorbereiding”

Wim Feys met Benny Engels en Kenny Desaever tijdens de ploegvoorstelling van vorig jaar op Velofollies. (foto a-Bart)©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Wim Feys met Benny Engels en Kenny Desaever tijdens de ploegvoorstelling van vorig jaar op Velofollies. (foto a-Bart)©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Stijn Moerman

De toekomst van EFC-L&R-Vulsteke kwam even in gevaar door corona, maar uiteindelijk kan ex-prof Wim Feys straks toch opnieuw plaatsnemen in de volgwagen. De kern onderging wel een heuse transformatie. “Acht renners vertrokken en we moeten verder met 70 procent van ons budget.”

Heel wat bedrijven hebben het lastig sinds het uitbreken van de coronapandemie en dat was bij de sponsors van EFC-L&R-Vulsteke niet anders. “EFC heeft een moeilijk jaar achter de rug”, knikt ploegleider Wim Feys. “Zij leven normaal gezien van beurzen en evenementen. Dan weet je het wel, hé. Ook bij Vulsteke was er even twijfel, maar uiteindelijk is iedereen aan boord gebleven. Dat is al heel wat in deze tijden. Wel moeten we het vanaf dit seizoen met 70 procent van ons normale budget stellen. Soit, we maken er het beste van.”

Het team zal er komend seizoen alvast heel anders uitzien. Liefst acht renners zochten andere oorden op: Louis Blouwe en Jago Willems zijn naar Wallonie-Bruxelles Development Team, Aaron Van der Beken, Milan Fretin en Vito Braet kozen voor Lotto Soudal U23, Jarne Van Grieken verhuist naar Acrog-Tormans, Gil D’heygere naar Tarteletto-Isorex en Jules Hesters naar BEAT Cycling Team.

“Er was uiteraard wat twijfel over de toekomst van onze ploeg, maar we hebben duidelijk gecommuniceerd naar de renners toe. Het is dan ook wat verrassend dat er acht renners vertrokken, zeker na zo’n coronajaar. Maar ik heb vertrouwen in de ploeg waarmee we straks het seizoen zullen starten.”

Start seizoen

De blijvers zijn Gilles Borra, Jens Bouts, Toon Clynhens, Luca De Meester, Dries De Schrijver, Cériel Desal, Thomas Naudts, Michiel Nuytten, Siebe Roesems, Kasper Saver, Alex Vandenbulcke en Jens Vanoverberghe. Nieuwkomers zijn Ben Baele, Kenneth Caethoven, Toon Clynhens, Maxim Dewulf, Yorben Lauryssen en de Noor Marius Wold. “Het is momenteel moeilijk om in te schatten hoe ver de renners staan, want ik heb ze de voorbije maanden nog niet gezien. We houden ons aan de coronaregels en organiseren geen groepstrainingen. Ik heb veel telefonisch contact met de renners en zie hen af en toe eens via videogesprekken, maar de kans is dus groot dat ik ze pas voor de eerste keer ‘in het echt’ zal zien bij de start van het seizoen. En het is nog maar de vraag wanneer er gekoerst zal mogen worden. Maar de renners zijn gemotiveerd en heel wat van hen zijn zich volop aan het voorbereiden in Spanje.”

Acht West-Vlamingen

Wim Feys heeft dit seizoen acht West-Vlamingen onder zijn hoede. “Voor Gilles Borra is het als elite zonder contract het jaar van de waarheid. Hij is alvast gedreven bezig in Spanje. Ik hoop dat hij eens van pech gespaard blijft. Daarnaast verwacht ik ook veel van onze oudere jongens als Jens Vanoverberghe en Cériel Desal. Het doet ook goed om te zien dat Alex Vandenbulcke weer in orde is na alle miserie van vorig jaar. Kasper Saver kan misschien wel een van de verrassingen worden. Hij is een beer die overal zijn mannetje staat. Over Michiel Nuytten valt niet veel te zeggen. Hij sukkelde met zijn bloedwaarden, maar dat is achter de rug. Hij bereidt zich alvast prima voor op Spaanse wegen.”

Noor

Met Yorben Lauryssen en Maxim Dewulf trok het team twee crossers aan die hun kans willen wagen op de weg. “De crossers hebben de voorbije jaren getoond dat ze hun plan kunnen trekken op de weg. Ik ben dus benieuwd tot wat ze in staat zijn. Maxim heeft bovendien in het verleden al getoond tot wat hij in staat is in de wegkoersen. Yorben haalden we op aanraden van Gianni Meersman en Mario De Clercq, zijn ploegleiders in de cross. Het wordt zijn eerste volledige seizoen op de weg. Als hij hier en daar een flits kan laten zien, ben ik tevreden”, besluit Wim Feys, die dit jaar met Marius Wold ook een Noor in de ploeg heeft. “Hij wil nog eens alles op de koers zetten en komt zelfs een jaar in Oudenaarde wonen. Aan motivatie dus geen gebrek.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.