Caleb Ewan sprint naar tweede opeenvolgende ritzege

©DAVID STOCKMAN BELGA
©DAVID STOCKMAN BELGA
Bron: Belga

Caleb Ewan (Lotto Soudal) heeft zaterdag de vierde etappe van de Baloise Belgium Tour (2.Pro) op zijn naam geschreven. De Australiër was vrijdag ook al de snelste in de derde rit. Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) behoudt de leiderstrui.

Ewan overleefde de koninginnenrit over 152,7 km met start en aankomst in Hamoir, een nog behoorlijk grote groep sprintte voor de zege. Daarin haalde de Australiër het voor de Fransman Bryan Coquard en de Italiaan Davide Ballerini. Jasper De Buyst was de beste Belg op de vijfde plaats. Met Loïc Vliegen, 7e, en Arjen Livyns, 9e, eindigden er nog twee Belgen in de top tien. Caleb Ewan won eerder dit seizoen al de slotetappe van de UAE Tour en de vijfde en zevende rit van de Giro.

Nerveuze start

Na een heel nerveus begin slaagden Jonas Rickaert, Ryan Mullen, Taco van der Hoorn, Samuele Zoccarato, Carlos Roberto Gonzalez en Luuc Bugter er na 15 kilometer erin zich los te wrikken uit het peloton. Zij kregen van de mannen van Deceuninck-Quick Step, met leider Remco Evenepoel in hun rangen, snel een voorgift van 5 minuten. De zes vroege vluchters mochten de twee plaatselijke ronden, van elk 32,5 kilometer met daarin telkens de beklimming van de Côte d’Odeigne en Les Kimones, aanvatten met een voorsprong van 2:30 op de grote groep. Bij het aansnijden van de slotronde bleef daar nog 2 minuten van over.

Na de beklimming van de Côte d’Odeigne spatte de kopgroep uit elkaar en bleven enkel nog Jonas Rickaert, Taco van der Hoorn en Samuele Zoccarato voorin over. Toon Vandebosch probeerde tijdens de beklimming van Les Kimones in zijn eentje de kloof naar de vroege vluchters te overbruggen. Hij werd echter nog voor de top van deze bult opnieuw gegrepen door het peloton. Met nog 8 kilometer voor de boeg moest ook Zoccarato laten rijden.

Lampaert op kop

Op 7 kilometer van de meet versnelde Yves Lampaert, hij trok zo de grote groep op één lang lint. Rickaert en van der Hoorn werden meteen ingerekend en zo stoof wat restte van het peloton naar de meet in Hamoir. Philippe Gilbert nam daarna over, de groep ging met meer dan 80 kilometer per uur naar de slotkilometer. Jasper De Buyst nam Caleb Ewan in de laatste honderden meters op sleeptouw en de Australiër kwam er op gepaste manier uit.

Zondag wordt de Baloise Belgium Tour afgesloten met een 178,7 kilometer lange rit tussen Turnhout en Beringen. Zonder pech verschijnt Evenepoel nadien voor de tweede opeenvolgende keer op de erelijst. In 2020 werd de rittenkoers geannuleerd wegens de coronapandemie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten