Achttiende editie bij de vrouwen op gang geschoten

Lotte Kopecky tijdens Brugge-De Panne op 25 maart 2021.©DAVID STOCKMAN BELGA
Lotte Kopecky tijdens Brugge-De Panne op 25 maart 2021.©DAVID STOCKMAN BELGA
Redactie KW

Vier uur na de mannen zijn ook de vrouwen aan hun Ronde van Vlaanderen begonnen, nadat burgemeester van Oudenaarde Marnic De Meulemeester om 14u00 het startschot gaf.

De rensters werken in deze 18e editie, met start en aankomst op de Minderbroedersstraat van Oudenaarde, 152,4 kilometer af. Het traject is doorspekt met 13 hellingen en tal van pittige kasseizones. Omstreeks 18u20 kennen we de opvolgster van Chantal van den Broek-Blaak. De Nederlandse start ook dit jaar met veel ambitie en mag zich bij de topfavorieten voor de eindzege rekenen.

Kopecky als kanshebber

De laatste en enige Belgische zege in deze Ronde van Vlaanderen voor vrouwen ging in 2010 naar Grace Verbeke. Er zijn dit jaar twee landgenotes die enige kans maken om Verbeke op te volgen. Dat zijn Belgisch kampioene Lotte Kopecky, dit seizoen al winnaar in Le Samyn des Dames en tweede in Gent-Wevelgem, en Jolien D’hoore . Deze laatste neemt later op het jaar afscheid van de wielersport en is dus aan haar laatste Ronde van Vlaanderen bezig. In de ploeg van D’hoore, Team SD Worx, figureren ook Chantal van den Broek-Blaak, Amy Pieters en Anna van der Breggen, winnares in 2018.

Wat betreft andere oud-winnaars is er de deelname van de Italiaanse Marta Bastianelli (Alé BTC Ljubljana) die in 2019 zegevierde. Bij Trek-Segafredo maken onder meer de Nederlandse Ellen van Dijk (2014) en de Britse Eilzabeth Deignan (2016) de dienst uit. Annemiek van Vleuten is kopvrouw bij Movistar. De Nederlandse zegevierde in ‘Vlaanderens Mooiste’ in 2011. Haar landgenote Marianne Vos, die in 2013 het zegegebaar mocht maken, schreef onlangs nog Gent-Wevelgem op haar naam en zit in goede conditie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.