A ride for Alain (2): Daar zijn de bergen al!

Kenny Desaever
Kenny Desaever Wielrenner

De komende weken rijdt Diksmuideling Kenny Desaever het parcours van de Tour de France van 1979. Dit om zijn vader Alain Desaever te eren die de wedstrijd toen niet kon uitrijden. Voor de lezers van kw.be houdt hij iedere dag een dagboek bij van zijn Frans wieleravontuur.

“Vandaag stond er onmiddellijk een eerste bergetappe op het programma. Ik werkte 220 kilometers af met 3650 hoogtemeters in 8 uur en 45 minuten. Lang geleden dat ik zo heb afgezien. Voor een eerste touretappe kon deze echt wel tellen. De weg liep constant omhoog. Er stonden twee beklimmingen op het programma vandaag: Le Mourtis ofwel Menté en de Col du Portillon. Die Menté was echte zwaar door de hitte. De laatste 2 kilometer gaf mijn Garmin een temperatuur van 40 graden aan. Gelukkig ben ik vanmorgen vroeg vertrokken. Na drie uur kwam de zon uit en was het bakken. Vandaag was het 38 graden minimum.”

A ride for Alain (2): Daar zijn de bergen al!

“Ik moet vandaag echt wel mijn schoonbroer bedanken. Hij heeft me heel de dag goed kunnen bevoorraden. Zonder zijn hulp zou het niet gemakkelijk geweest zijn om voldoende te kunnen drinken. Onderweg verloor ik heel wat vocht waardoor ik tegen het einde van de rit tegen de krampen aan zat. Daarom ben ik niet op de Portillon gestopt voor een foto te nemen. Gelukkig zijn zo’n temperaturen eerder abnormaal, want elke dag hierin is dodelijk in de bergen. Het uitzicht tijdens het fietsen was wel fenomenaal.”

A ride for Alain (2): Daar zijn de bergen al!

“Vanavond probeer ik voldoende te rusten. Dat zal nodig zijn na zo een lange dag in het zadel. Vandaag merkte ik wel dat ik nog wat klimritme moest opdoen. De komende dagen zal het wel beteren. Zaterdag volgt er een tijdrit van 24 kilometer tussen Bagnères-de-Luchon en Superbagnères. Zondag volgt dan de koninginnenrit in de Pyreneeën. Het doet enorm veel deugd om te zien dat er zoveel mensen meeleven. Nu is het echt begonnen.”

Zo was het in 1979:

De eerste rit in lijn was een prooi voor de Fransman René Bittinger, die er zo de mooiste overwinning van zijn carrière boekte. Een andere Fransman Jean-René Bernaudeau eindigde als tweede en nam zo de gele trui over van Knetemann. De groep der favorieten met o.a Hinault, Zoetemelk en Pollentier kwam binnen op 48 seconden. Enkel de Portugees Joaquim Agostinho, de derde van 1978, verloor wat tijd. Alain Desaever finishte in de ‘bus’ op een 98ste plaats.

Hoe doet Kenny het op Strava?

A ride for Alain (2): Daar zijn de bergen al!

A ride for Alain (2): Daar zijn de bergen al!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.