West-Vlamingen scoren in Container Cup: “Noem dit gerust topsport”

Wielrenner Tim Declercq zette dit seizoen de beste fietstijd neer in de container: “Als ik aan een wedstrijd meedoe, wil ik winnen.”© Play4
Wielrenner Tim Declercq zette dit seizoen de beste fietstijd neer in de container: “Als ik aan een wedstrijd meedoe, wil ik winnen.”© Play4
Redactie KW

‘De Container Cup’: we zijn er nog steeds niet helemaal uit of het nu topsport is of gewoon amusante televisie. Wat we wel zeker weten, is dat het altijd lachen is met het (niet altijd even) deskundige commentaar van Wesley Sonck en Pedro Elias. Én dat de West-Vlamingen altijd goed zijn voor een aantal opmerkelijke passages. Een mooi voorbeeld daarvan is wielrenner Tim Declercq: “Het was geen bezighouding.”

“Van mij mag je het gerust topsport noemen”, lacht Tim Declercq. “Het was zeker niet iets dat ik er als bezighouding heb bijgenomen. Dat mag ook niet als topsporter, vind ik toch. Als ik aan een wedstrijd meedoe, wil ik winnen. Of toch op zijn minst zo goed mogelijk presteren.”

En de meesterknecht van Deceuninck-Quick-Step is daar met verve in geslaagd. Om je een idee te geven: momenteel staat Declercq nog op een zevende plaats in het algemene klassement dit seizoen. In het lopen pronkt hij zelfs met de vierde tijd. Judoka Jorre Verstraeten was amper twee seconden sneller. Langeafstandsloper Isaac Kimeli en triatleet Marten Van Riel deden het wel een pak beter en verpulverden de looptijd van Declercq met meer dan een halve minuut. Geen schande natuurlijk. En in het fietsen zette hij de beste tijd neer.

Goede loopbenen

“Daaraan zie je dat elke deelnemer wel zijn eigen discipline heeft”, vertelt Declercq. “Maar over mijn persoonlijke prestatie op de loopband ben ik meer dan tevreden. En ik had er ergens wel op gehoopt om daarin sterk voor de dag te komen. De opnames vonden plaats in januari en tijdens de winter ga ik regelmatig lopen. Ik kon dus nog wat profiteren van mijn goede loopbenen.”

Een betere tijd dan Yves Lampaert, dat is mooi meegenomen – Tim Declercq

Het tweede onderdeel verliep een pak minder voor Declercq. Verder dan 25 monkey bars is hij niet geraakt. “Goh, de monkey bars… Dat was niet mijn ding. ( lacht ) Veel armspieren heb je als wielrenner niet nodig en ik heb een soort blokkage in mijn schouder. Bovendien kreeg ik de juiste techniek niet te pakken. Ik wist vooraf al dat het niet denderend zou zijn en ik heb daar veel tijd verloren ten opzichte van de mannen voor mij. Met 50 bars meer had ik een pak dichter gestaan. Of ik er voordien op getraind had? Duidelijk niet. ( grijnst ) Ik heb wel enkele speelpleintjes afgereden, maar in de buurt van Houthulst heb ik nergens zo’n rek gevonden”, lacht de 32-jarige West-Vlaming.

Leuke ervaring

“En dan zijn er nog wel een paar dingen die me nog een tijdje zullen blijven achtervolgen”, vervolgt Declercq. “Mijn gesukkel bij het schieten bijvoorbeeld. Of mijn pain face . ( lacht ) Maar ik vond het heel plezant om te doen. Echt een tof programma, zeker met de commentaren van Pedro en Wesley erbij. Het is altijd lachen met die twee. Ik probeer ook zoveel mogelijk afleveringen te bekijken. Maar ze allemaal bekijken lukt niet, ik ben ook helemaal niet op de hoogte van alle statistieken. Ik heb nu een dochtertje, hé. Er zijn dus andere zaken om me mee bezig te houden. Maar ik ben er wel trots op dat ik even aan de leiding stond. En dat ik een betere tijd heb neergezet dan Yves Lampaert vorig seizoen. ( lacht ) Dat was niet mijn doel, maar het is wel mooi mee genomen.”

Plannen voor een carrièreswitch heeft Declercq er niet meteen aan overgehouden. Voorlopig blijft het bij koersen. Na de Ronde van Vlaanderen kreeg Declercq even de tijd om te rusten en te herstellen van zijn knieblessure. Die problemen zijn compleet van de baan en ondertussen is de West-Vlaming alweer stevig aan het trainen. “Ik ben deze week een paar dagen in de Ardennen gaan trainen en volgende week vertrek ik naar de Ronde van de Algarve. Dat wordt ideaal om opnieuw in het ritme te komen. Of ik deze zomer opnieuw naar de Tour mag? Dat weet ik nog niet. Ik zit wel in de voorselectie en ga mee op hoogtestage, maar op de definitieve selectie is het nog even wachten.”

MADMAX MAAKT INDRUK AAN MONKEY BARS

Maxime ‘MadMax’ Blieck imponeerde aan de monkey bars, maar het fietsen was een pak minder.© Play4
Maxime ‘MadMax’ Blieck imponeerde aan de monkey bars, maar het fietsen was een pak minder.© Play4

Een tweede opmerkelijke passage in de container was die van Maxime MadMax Blieck (22) uit Oostkamp, goed voor zilver vorig jaar op het WK Breaking. Top acht van de wereld en ze droomt nu al van de Olympische Spelen in Parijs in 2024. In ‘De Container Cup’ maakte ze vooral indruk aan de monkey bars. Daarin ging ze gewoon door tot haar tijd op was. Dat gebeurde na maar liefst 140 monkey bars! Enkel judoka Jorre Verstraeten en turner Luka Van den Keybus raakten daar nog over.

En dan zijn er nog twee West-Vlamingen die het de voorbije weken uitstekend deden. Delfine Persoon zette een sterke looptijd neer, haalde 109 monkey bars en kon 50 kg benchpressen. Daarmee staat ze op een derde plaats, na loopster Paulien Couckuyt en wielrenster Lotte Kopecky. Bij de mannen stond Formule E-piloot Stoffel Vandoorne op een dertiende plaats, met een (gedeeld) record in het schieten: vijf keer raak. (BVDV)

Delphine Persoon zette een scherpe tijd neer bij de vrouwen.© Play4
Delphine Persoon zette een scherpe tijd neer bij de vrouwen.© Play4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier