Wanneer komen de 26 West-Vlamingen in Parijs in actie?

Derieuw, De Sloover, Meesseman, Vyvey en Doom. Vijf van de 25 West-Vlamingen die over twee weken willen schitteren in Parijs. © Belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Vandaag starten in Parijs de dertigste Olympische Spelen. Team Belgium stuurt een delegatie van 165 atleten richting de Franse hoofdstad, met daarbij 26 West-Vlamingen. Een overzicht van wanneer zij in actie komen.

Atletiek

Koen Naert (marathon) komt pas aan het slot van de Spelen in actie. De marathon vindt immers plaats op zondag 10 augustus.

Helena Ponette (400 meter) begint haar Spelen op vrijdag 2 augustus met de reeksen van de gemengde 4×400 meter. Een dag later volgt dan de eventuele finale. Individueel begint Ponette er aan op 5 augustus, met de reeksen van de individuele 400 meter. Een dag later staan de eventuele herkansingen gepland. Op 7 en 8 augustus is het dan tijd voor de halve finale en de finale.

Voor Alexander Doom (400 meter) zouden het wel eens heel drukke Spelen kunnen worden. Op vrijdag 2 augustus begint hij eraan met de reeksen van de gemengde 4×400 meter, waarna een eventuele finale een dag later al gelopen moet worden. Tijd om te rusten is er ook daarna amper, want op zondag 4 augustus staan al de reeksen van de individuele 400 meter op de agenda. Slaagt Doom er dan niet in om zich te kwalificeren voor de halve finale, moet hij op maandag nog de herkansing lopen. Een dag later, op 6 augustus, volgt dan een eventuele halve finale. Woensdag 7 augustus is er dan de finale. Nadien zal Doom zich nog moeten klaarhouden voor de reeksen van de 4×400 meter op vrijdag en de eventuele finale op zaterdag.

Voor Philip Milanov (discuswerpen) starten de Spelen op maandag 5 augustus met de kwalificatieronde. Op woensdag 7 augustus staat de finale gepland.

Michael Obasuyi (110 meter horden) begint eraan op zondag 4 augustus met de reeksen. Op dinsdag is er de herkansing, waarna op 7 augustus de halve finale doorgaat. Op 8 augustus wordt dan de finale gelopen.

Op 8 augustus begint ook voor Rani Vincke (4×100 meter) het avontuur. Dan staan de reeksen voor de 4×100 meter gepland. Een dag later, op vrijdag 9 augustus, vindt de finale plaats.

Ook sprintster Rani Vincke wist haar op de valreep te plaatsen voor de Spelen met Belgian Rockets.
Ook sprintster Rani Vincke wist haar op de valreep te plaatsen voor de Spelen met Belgian Rockets. © JASPER JACOBS BELGA

Baanwielrennen

Nicky Degrendele (sprint/keirin) begint eraan op donderdag 8 augustus met de keirin. Een dag later begint dan ook het sprinttoernooi, dat over drie dagen gespreid wordt.

Voor Lindsay De Vylder (ploegenachtervolging/ploegkoers/omnium) wacht op maandag 5 augustus de eerste opdracht met de kwalificaties voor de ploegenachtervolging. Op 6 en 7 augustus staan daarvoor de halve finale en de finale op de agenda. Op donderdag 8 augustus rijdt De Vylder dan het omnium. Twee dagen later sluit de Anzegemnaar zijn Spelen dan af met de ploegkoers.

Basketbal

Kyara Linskens, Becky Massey, Billie Massey, Emma Meesseman, Elise Ramette, Julie Vanloo en Nastja Claessens beginnen er met de Belgian Cats aan op maandag 29 juli. Dan spelen ze om 13.30 uur tegen Duitsland. Twee dagen later volgt de clash met de Verenigde Staten. Die match wordt om 21 uur gespeeld. Op zondag 4 augustus treffen de Cats dan om 11 uur Japan voor hun laatste groepswedstrijd.

De selectie van de Belgian Cats telt opnieuw maar liefst zes West-Vlamingen. En dan vielen Nastja Claessens en Serana-Lynn Geldof in laatste instantie nog af.
De selectie van de Belgian Cats telt opnieuw maar liefst zes West-Vlamingen. En dan vielen Nastja Claessens en Serana-Lynn Geldof in laatste instantie nog af. © VIRGINIE LEFOUR BELGA

Boksen

Oshin Derieuw (weltergewicht) bokst haar eerste ronde op 1 augustus om 20.32 uur tegen de Kaapverdische Ivanusa Moreira.

Hockey

Arthur De Sloover speelt met de Red Lions de eerste groepsmatch van het Olympisch hockeytoernooi op zaterdag 27 juli om 10.30 uur tegen Ierland. De tweede groepsmatch tegen Nieuw-Zeeland vindt een dag later al plaats om 17.30 uur. De derde groepsmatch tegen Australië staat dan weer gepland voor dinsdagavond 30 juli om 19.45 uur, terwijl er op donderdag 1 augustus opnieuw een match is. Dit keer om 10 uur tegen India. De laatste match in de groepsfase is dan weer tegen Argentinië. Die match wordt gespeeld op 2 augustus om 17.30 uur.

Roeien

Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe (lichte dubbeltwee) mogen zondag 28 juli een eerste keer het water in. In heat 2 proberen ze dan de kwalificatie af te dwingen voor de halve finale. Lukt dat in eerste instanties niet, volgt er maandag nog een herkansing. Op 31 juli vinden dan de halve finales plaats. De finale is op 2 augustus.

Turnen

Voor Glen Cuyle (allround) begonnen de Spelen op 28 juli. Aan de ringen presteerde hij toen erg sterk, waardoor hij op zaterdag 4 augustus mag aantreden in de finale.

Gymnast Glen Cuyle uit Ingelmunster was één van de laatste Belgen die een Olympisch ticket wist af te dwingen.
Gymnast Glen Cuyle uit Ingelmunster was één van de laatste Belgen die een Olympisch ticket wist af te dwingen. © KURT DESPLENTER BELGA

Wegwielrennen

Justine Ghekiere, Julie Van De Velde en Margot Vanpachtenbeke (wegrit vrouwen) moeten op zondag 4 augustus aan de bak in de Olympische wegrit.

Zeilen

Emma Plasschaert (ILCA 6) begint eraan op 1 augustus met de eerste twee regatta’s. Tot en met 5 augustus zijn er dan dagelijks twee races. Op 6 augustus is er dan de medaillerace.

Isaura Maenhaut (49er FX) start haar Olympische spelen op zondag 28 juli met de eerste drie races. Vanaf dan tot en met 31 juli zijn er dan dagelijks drie races. Op donderdag 1 augustus volgt dan de medaillerace.

Yannick Lefèbvre (49er) mag op zondag 28 juli al het water in. Net zoals bij Maenhout zal hij vier dagen lang dagelijks drie races afwerken. De medaillerace staat ook hier gepland op 1 augustus.