West-Vlaamse bekerfinales volleybal op paasweekend in Tomabelhal: “We moeten vooral genieten”

Bevo Beobank Roeselare C kijkt uit naar het finaleweekend. © Bevograaf
Rik Bekaert
Rik Bekaert Medewerker KW

In het paasweekend beleeft het West-Vlaamse volleybal traditioneel zijn topevent met de finales van de provinciale bekers. Knack Roeselare inviteert in de Tomabelhal met op zaterdag 30 maart de jeugdbekerfinales, op maandag 1 april betwisten de seniores vier finales.

Bevo Beobank Roeselare kwam met een bijna perfect rapport uit de halve finales met een ticket voor vier van de vijf jeugdcategorieën én in beide bekerfinales voor de dames.

Bij de dames staat het jonge geweld van Bevo Roeselare twee keer in de finale. Bevo B, dat competitief in nationale 2 uitkomt, speelt ofwel tegen Elckerlyc Zwevezele (N3) of tegen reeksgenoot VKt Torhout de eindstrijd onder de nationaal spelende ploegen. “Het is vervelend dat we pas deze week onze tegenstrever kennen”, stelt coach Glenn Dendooven. “Maar de halve finale Zwevezele-Torhout, die door Zwevezele gewonnen werd, moest woensdag herspeeld worden. Omdat de scheidsrechter van dienst in die halve finale de verkeerde voorgift door het reeksverschil toepaste Zwevezele kreeg elke set een voorgift van twee punten waar dat maar één punt mocht zijn diende Torhout klacht in met herspelen tot gevolg. (Tijdens het interview was de uitslag nog niet gekend, red.). Dé prestatie van deze bekercompetitie was wel dat wij onze eigen A-ploeg, die vorig seizoen de beker won, elimineerden in de kwartfinale met 3-1. In de halve finale wonnen wij ook van Wingene in drie sets. Maar of we nu tegen Torhout of Zwevezele spelen: het wordt moeilijk om die beker in de club te houden voor mijn jonge ploeg. Zwevezele heeft voldoende speelsters die een niveau hoger aankunnen en meer ervaring. Torhout is een fysiek sterke ploeg. We staan wel op een gedeelde vierde plaats in de competitie, maar kregen thuis een 0-3 aangesmeerd. De finale spelen wordt sowieso wel een verrijkende ervaring voor mijn speelsters.”

Meer ervaring

Bevo C neemt het op tegen Poperinge. Of de met 40 punten gedeelde nummers twee van Promo 1. Bevo C schakelde in de halve finale wel de autoritaire competitieleider VKt Torhout B uit. Coach Anthony Vannieuwenhuyse geniet nog na van die kwalificatie. “Torhout won overtuigend de eerste set, wij kwamen beter in de wedstrijd tijdens de tweede beurt die wij met 30-28 wonnen. De twee resterende sets haalde Torhout zijn betere niveau niet meer, zodat we enthousiast ons finaleticket afhaalden. Of we zenuwachtig zijn voor die finale? Poperinge, dat Vlamertinge met een vijfsetter uit de finale hield, heeft alvast meer ervaring in huis. Mijn jonge speelsters moeten tijdens deze bekerfinale vooral genieten, ongeacht het resultaat. Van dergelijke wedstrijden in aparte omstandigheden kunnen ze zeker heel wat opsteken.”

Op paasmaandag 1 april speelt Bevo B om 15 uur tegen Zwevezele of Torhout, Bevo C werkt om 17.30 uur de bekerfinale tegen Poperinge af. Om 13 uur wordt de herenfinale bij de nationalers gespeeld tussen VT Marke Webis en Balti Spurs Kortrijk. Eerstenationaler Webis kan zijn vijfde beker op rij winnen. De herenfinale bij de promoploegen rondt het finaleweekend af om 19.30 uur met de match van Rembert Torhout D (Promo 2) tegen Balti Spurs Kortrijk (Promo 1).

De jeugdbekerfinales worden op zaterdag gespeeld. Bevo is finalist in vier van de vijf meisjesfinales. Bij de U11 (om 10.30 uur) en de U13 (om 13.30 uur) is Waregem de opponent. Bij de U17 (om 17.30 uur) en U19 (om 19.30 uur) is VKt Torhout de andere finalist. De beker bij de U15 (om 15.30 uur) wordt een confrontatie tussen Waregem en Vlamertinge.

Vier finales voor Knack

Bij de jongens speelt Knack Volley ook al vier finales, net als Rembert Torhout, dat drie keer tegen Knack uitkomt. Beiden stonden wel tegenover elkaar in de halve finale bij de U11, waarbij Knack met 3-0 won, en bij de U17 waarin Torhout met 3-1 Roeselare uit de finale hield. Marke Webis en Roepovo zijn de enige andere clubs die een finalist afvaardigen. Is dat een teken van bloedarmoede in het West-Vlaams jongensvolleybal? “Ik zie het meer als bewijs dat zowel Knack als Rembert heel professioneel bezig zijn met die jeugdopleiding”, zegt Bram Van den hove, die de jeugdwerking bij Roeselare coördineert. “Het zijn ook die clubs die via Start2Volley en de clinics een brede basis van jeugdspelers weten aan te trekken. De wedstrijden tussen beiden zijn altijd pittig, dat zal bij de finales niet anders zijn.”

Bij de U11 (om 10.30 uur) is VT Marke Webis de andere finalist, bij de U13 (om 13.30 uur), de U15 (om 15.30 uur) en de U19 (om 19.30 uur) is Rembert Torhout de opponent. Bij de U17 (om 17.30 uur) is er de finale Rembert Torhout tegen Roepovo Poperinge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier