Volley Bredene en Dynamivo Dadizele mogen juichen op Volley-Event

Dynamivo Dadizele (onderaan) klopte Vlamvo Vlamertinge in de finale na drie spannende sets. © Foto AD
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Voor de achtste keer vond in het Roeselaarse Schiervelde een voorbereidingstornooi voor eersteprovincialers plaats. Bij de heren ging de trofee naar Volley Bredene, Dynamivo Dadizele haalde het nipt bij de dames.

De dames waren zaterdagnamiddag eerst aan de beurt in Schiervelde en het waren Vlamvo Vlamertinge en Dynamivo Dadizele die zich tot in de finale knokten. In de finale verliep het erg gelijk opgaand, maar ook de discussies met de scheidsrechter waren een constante. Ter info: op Volley-Event wordt niet tot drie, maar tot twee winnende sets gespeeld.

Leen Corneillie helpt Vlamvo aan setwinst

Vlamvo rekende vooral op de aanvalskracht van hun ervaren kapitein Leen Corneillie. De 33-jarige linkshandige aanvalster hield haar team in de race, hoewel Dadizele bij de tweede technische time-out wel met 16-14 leidde. Hoewel Volley-Event doorgaans in een gemoedelijke en vriendschappelijke sfeer afgewerkt wordt, gingen beide coaches in deze finale er toch volledig voor. Na nog enkele discussies met het scheidsrechtersduo gaf het scorebord uiteindelijk 23-23 aan. Via een scorend blok dwong Vlamertinge de eerste setbal af, maar die volstond niet. Uiteindelijk waren twee gemiste opslagen en een free ball buiten het terrein nodig om Vlamvo aan 25-27-setwinst te helpen.

Dadizele maakt 1-7-achterstand goed in tiebreak

In set twee startte Vlamvo verdedigend sterk, wat hen een 8-12-voorsprong opleverde. Daarna ontstond overigens ook de eerste discussie van deze set – ditmaal was er onduidelijkheid over een netfout – en kon Dynamivo de kloof in één ruk ongedaan maken. Meer nog, bij 14-13 nam Dadizele zelfs de leiding over. De poppen gingen even later opnieuw aan het dansen toen Dadizele niet wist wie aan de beurt was om te serveren. Beide coaches waren het oneens, maar Dynamivo bleef rustig en had een 19-17-voorsprong. Vooral Milissa Opsommer en Lisa Verbrugghe lieten zich daarbij gelden aan het net. Bij 21-18 leek Dadizele zich te verzekeren van een derde set, maar Vlamvo zorgde met een opslagreeksje opnieuw voor spanning bij 21-22. Uiteindelijk liep Dynamivo toch tot 24-22 uit en was de tweede setbal de goede: 25-23.

In de tiebreak was er van spanning oorspronkelijk helemaal geen sprake meer. Met Leen Corneillie aan de opslag zette Vlamertinge een beschamende 1-7 (!) op het scorebord. Wedstrijd gespeeld dacht iedereen, maar niets bleek minder waar. Dadizele, gesteund door enkele scheidsrechterlijke dwalingen, kwam bij 8-8 zowaar alweer op gelijke hoogte. In de eindfase waren beide teams elkaar waard, maar het was Dadizele dat zijn tweede matchpunt afwerkte en bij 15-13 zegevierde.

In de kleine finale voor plaats drie haalde Wivo Wingene het in twee sets van VT Brugge, de setstanden hier waren 26-24 en 25-23.

Volley Bredene wint spannende openingsset

Terwijl de emoties soms hoog opliepen in de damesfinale, ging het er bij de heren heel wat gemoedelijker aan toe. Volley Bredene en Rokavo Rollegem-Kapelle verzekerden zich van een plaatsje in de eindstrijd en maakten er een mooi schouwstuk van. Aanvankelijk hielden beide ploegen elkaar mooi in evenwicht. Bredene kwam blokkerend sterk voor de dag, terwijl Rokavo erg secuur acteerde in het achterveld.

Na een knappe smash van de Bredense middenman Simon Delhaise – die de bal diagonaal binnen de drie meter mepte – creeërde de kustploeg toch een mooie 15-18-voorsprong. Die kloof konden ze echter niet behouden, want Tiebe Vanboven serveerde Rokavo van 18-21 naar 23-21. Die bonus volstond niet voor Rollegem-Kapelle. Een blok van Lars Catrijsse en aanval van Simon Delhaise zorgden voor de 23-25-setstand.

Kustploeg houdt voorsprong vast in set twee

Volley Bredene had de smaak te pakken en trok ook in de tweede set het spel naar zich toe. Vanaf 3-5 bleef het team constant op voorsprong. Na enkele sterke opslagen van Stan Cattrijsse stond bij de tweede technische time-out een comfortabele 11-16 genoteerd. Rokavo weerde zich kranig, maar zag hoe de Bredense libero Robin Delhaise zelfs een bal met de voet wist te redden. Toch kroop Rollegem-Kapelle dichter tot 13-16, gevolgd door een nieuwe tussensprint van de kustploeg.

Volley Bredene toonde zich sterker aan het net en liep tot 17-22 uit. Bij 19-24 had het team voldoende kansen om de partij te beslechten, Stan Cattrijsse maakte de tweede matchbal af: 20-25. Ondanks de gemoedelijke sfeer bleek Bredene toch tevreden met de tornooi winst, dat bewijst hun uitgelaten versie van ‘Nous sommes vraiment phénoménalalala’ achteraf.

In de kleine finale bij de heren was van spanning overigens helemaal geen sprake. VKt Torhout maakte korte metten met Prefaxis Menen B en haalde het met 25-14 en 25-16.

Lees meer over Volley-Event in de Volleybalspecial bij Krant van West-Vlaanderen op vrijdag 11 september.

Volley Bredene (bovenaan) klopte Rokavo Rollegem-Kapelle met 2-0.
Volley Bredene (bovenaan) klopte Rokavo Rollegem-Kapelle met 2-0.© Foto AD

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.