U11 en U13 Damesvolleybal Waregem strijden voor de Belgische titel: “We dromen van twee titels”

Lotte en Fran Van Hove spelen beiden de finale voor de Belgische titel. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Het weekend van 25 en 26 mei staat in het verre Spa de nationale eindronde bij de volleyjeugd op de kalender. De winnaars per leeftijdscategorie mogen zich een jaar lang Belgisch kampioen noemen.

De U11 met Tiele Deleersnijder, Estelle Lefevre, Elise Geerts, Axelle Van Poucke, Noémi Van Quickelberghe en Lotte Van Hove neemt het op tegen Volley Opwijk, SC Thimister-Herve en Waremme Volley. De U13 speelt op zijn beurt tegen VBC Zandhoven, V. C. Lessines-Flobecq en Waremme Volley met Yuna Desmet, Linde Remmery, Anna Renier, Iona Ide, Anouck Delorge en Fran Van Hove.

Het wordt uitkijken naar de zusjes Lotte en Fran Van Hove. De Waregemse meisjes zijn respectievelijk kapitein van de U11 en U13. Beiden beschikken niet alleen over een flinke dosis sportief talent maar ook over de gave om hun ploeg op sleeptouw te nemen. “Ik begon met volleybal zes jaar geleden toen ik in het derde kleuterklasje zat”, opent Lotte (11) het gesprek. “Ik begon onder toedoen van mijn zus en meteen wist ik dat dit mijn ding was. Op zondag ben ik ook actief bij de Chiro als er geen volleybal is. Daarnaast ben ik nog aangesloten bij Atletiek Zuid West, waar ik graag de langere afstanden bij de pupillen loop. Met atletiek begon ik door enkele vriendinnen op school. Veel wedstrijden werkte ik nog niet af. Enkele veldlopen en een 1.000 meter indoor. Later zal ik moeten kiezen tussen volleybal en atletiek. Het zal wellicht volleybal worden.”

Veel progressie

“Dit weekend kunnen we naast de Champions League, West-Vlaams en Vlaams kampioen nu ook Belgisch kampioen worden met de U11. Tegen Waremme speelden we vorig jaar al en tegen Opwijk streden we al vijf keer. Telkens met een overwinning als resultaat. Vorig jaar werden we derde op het BK, met een gedeeld aantal punten met de eerste. We dachten toen niet aan de overwinning”, gaat Lotte voort.

“Als team maakten we dit seizoen al veel progressie. Van stress heb ik niet veel last. Op dit Belgisch kampioenschap zal dit misschien anders zijn. Verdedigen en mijn opslag zijn wellicht wel mijn sterkste punten. Mijn passing moet nog beter. Ik wil vooral heel goed spelen. Als kapitein probeer ik het team te motiveren. De trainsters, Helena en Irene Chanterie, doen uiteraard de rest. Volgend jaar word ik ingedeeld bij de U15 in competitieverband. Voor de bekers is dit de U13”, aldus Lotte.

Alles gewonnen

Fran is niet aan haar proefstuk toe op een Belgisch kampioenschap. Eerder won ze al met de U11 de beker met de grote oren. Ook dit seizoen is ze met de U13 aan een uitmuntend seizoen bezig door de Champions League, de West-Vlaamse en voor het eerst ook de Vlaamse beker te winnen. “Tot vandaag wonnen we alles dit jaar”, vertelt de studente Latijn trots over haar ploeg. “Twee jaar geleden wonnen we het BK U11. Nu zijn daar nog zes meisjes van toen bij. Ook de Champions League winnen is heel leuk. Daar hadden we het niet onder de markt met VDK Gent. Onze kansen nu? We gaan er in ieder geval voor. Tegen Zandhoven speelden we al vaak. Ze zijn heel goed, maar wij wonnen telkens. De laatste keer was het wel spannend. De Waalse ploegen zijn echter moeilijk in te schatten. Lissines zal vermoedelijk ook een moeilijke tegenstander worden.”

“Voor zo’n belangrijk tornooi ben ik toch wel wat nerveus. Het BK is de grootste wedstrijd. Dit gaan we misschien nooit meer meemaken. Als kapitein wil ik vooral mijn team motiveren. De trainsters sturen meestal bij.”

“Vanaf volgende week gaan we al eens trainen met onze ploeg voor volgend seizoen”, geeft Fran nog mee. “Dan speel ik bij de U17 waar ik onder de vleugels van Ansofie De Vriese en Mathieu Vanneste zal trainen. Voor de bekers is dit de U15”, aldus Fran.

Goede kapiteins

Helena Chanterie is een van de zusjes Chanterie die de twee ploegjes onder haar vleugels heeft. “Beide ploegjes zijn aan een heel sterk seizoen bezig”, zegt de Waregemse. “Dromen mag, dus gaan we voor twee titels. Hebben we een goeie dag dan moet dit zeker mogelijk zijn. Lotte en Fran zijn twee meisjes die heel makkelijk te coachen zijn. Ze passen zich heel gemakkelijk aan. Lotte is een heel goede kapitein. Ze is niet enkel met zichzelf bezig. Ook Fran is net als Lotte een sterkhouder en kan haar rol als kapitein vlekkeloos aan. Aanmoedigen en bijsturen is haar op het lijf geschreven”, besluit Helena met lovende woorden voor de zusjes Van Hove.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier