Michiel Ahyi wil via Knack Volley naar de Lange Mannen: “Ideale opstap naar nationale ploeg”

Michiel Ahyi. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Na de kwartfinale van de nationale beker tegen Menen reist Knack zaterdag voor de competitie naar Maaseik. Volgende week woensdag opent Knack in Friedrichshafen een nieuwe campagne in de Champions League. Hoofdaanvaller Michiel Ahyi kijkt alvast met vertrouwen tegen die topconfrontaties aan.

Terecht, in de 3-1 gewonnen competitietopper tegen Aalst werd hij verkozen tot ‘Star of the Game’. De Nederlander scoorde maar liefst 28 punten waarvan 27 aanvallend of een afwerkingspercentage van 68 procent, en een ace. Dat waren er zes meer dan Overbeeke, zijn even Nederlandse opponent aan de overkant. De nog altijd maar 23-jarige hardklopper haalt het voor de vrijgekomen stek van Knack-icoon Tuerlinckx voorlopig van zijn Slovaakse concullega Gavenda. “Ik zat ook echt goed in de wedstrijd tegen Aalst, kreeg volop het vertrouwen van spelverdeler D’Hulst en werkte het gros van de sollicitaties af. Serverend kon ik de Aalsterse opbouw verstoren. Het was dan ook een leuke partij voor mij”, zegt Michiel Ahyi.

En dat wil de net geen twee meter lange opposite straks ook doortrekken. “Met Gavenda trok de club een kwaliteitsvolle concurrent aan voor de positie van hoofdaanvaller. Die sportieve concurrentie werkt voor mij alleen maar motiverend en daarmee halen wij beiden een hoger niveau. Dat creëert ook een mentale druk, maar daar moet je in de topsport leren mee omgaan.”

“Op termijn wil ik een selectie afdwingen voor de Lange Mannen (de Nederlandse nationale ploeg, red.). De concurrentie is er heel groot met de dertigers Nimir Abdelaziz, volgens Volleybox.net de beste volleybalspeler ter wereld in 2021 en Wout ter Maat die op dezelfde ranglijst de elfde stek bekleedt. Knack is voor mij de ideale opstap naar een selectie voor het nationale team. Alleen als ik het hier waarmaak, kan ik aanspraak maken op een nationale selectie.”

Naar Maaseik

Ahyi is bij Knack aan zijn tweede seizoen toe, het vijfde in dit Belgenland. Zaterdag reist Ahyi met Knack naar Maaseik of de club waar zijn Belgisch volleybalverhaal begon. Hoe hij zich dat debuutjaar herinnert? “Ik kwam er als 19-jarig jonkie vanuit het Nederlandse Talententeam Papendal toe. Ik leerde dat seizoen vooral hoe het volleybal op professionele manier beoefend en vooral beleefd wordt.”

Hopelijk kan ik in Maaseik de lijn van tegen Aalst doortrekken

“Ik kreeg er niet direct veel speelgelegenheid, maar na dat seizoen Maaseik trok ik bewust voor twee seizoenen naar Caruur Gent. Ik kon er mij in de belangstelling van Knack slaan, want werd topscorer in 2019-2020 en onderschreef er een contract van twee seizoenen met een optie voor een derde. Ik kon verleden seizoen, mede door coronatoestanden die coach Vanmedegael tot roteren noopten, geregeld speelminuten maken. Hopelijk kan ik in Maaseik de lijn van tegen Aalst doortrekken, want wij mikken in alle competities hoog.”

Champions League

Woensdag 1 december opent Knack bij Friedrichshafen zijn 33ste Europese campagne, de 21ste in de Champions League. Knack krijgt in zijn poule ook de Poolse topper Jastrzebski en het Bulgaarse Pazardzhik als opponent. Meer dan ooit is de kwartfinale halen de ambitie. Daarvoor moet Knack Volley groepswinnaar worden of tot de drie beste tweedes horen.

“Sportief gezien is het de beste, meest belovende loting van de jongste campagnes. Al verhoogt dat dan de druk op de ploeg”, blikt Ahyi vooruit. “Friedrichshafen is een ploeg die Knack wel ligt, want het was al geregeld de opponent. Van de tien wedstrijden die Knack speelde tegen het Duitse topteam won het er acht. Dat is natuurlijk geen garantie voor een nieuwe zege, want in het tussenseizoen is ook Friedrichshafen versterkt.”

Al acteert het Duitse team blijkbaar nog niet op zijn best, want het behaalde dit seizoen in de Bundesliga nog maar vier zeges op zeven wedstrijden. (RB)

Zaterdag 27 november om 20.30 uur: Greenyard Maaseik – Knack Roeselare.

Woensdag 1 december om 20 uur: VfB Friedrichshafen – Knack Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.