Drie zussen met VKt in evenveel West-Vlaamse halve finales volleybal

V.l.n.r. Kato (U11), Ella (U13) en Fran Ghesquière (U15). © JS
Johan Sabbe

Drie jeugdploegen van VKt Torhout betwisten de West-Vlaamse halve finales volleybal bij de meisjes. Op zich al uniek, maar dat er in elk van de drie teams een zus Ghesquière speelt, maakt het extra speciaal.

De halve finales hebben op zaterdag 7 maart in het sportcomplex Schiervelde in Roeselare plaats. De drie volleyballende zussen zijn de dochters van David Ghesquière en Anja Vanlerberghe uit Torhout, de stad waar VKt sinds jaar en dag zijn thuis heeft. Fran (13) speelt bij de U15, Ella (12) bij de U13 en Kato (10) bij de U11. Mama Anja (43) is bestuurslid van VKt en voorzitter van het Jeugdactiviteitencomité (JAC) van de club. Al heeft ze zelf nooit volleybal gespeeld. “Wat ik achteraf gezien jammer vind. Want volleybal is een prachtige ploegsport.”

Toen Fran in het eerste leerjaar zat, proefde ze op aangeven van Anja even van het volleybal en ze was er onmiddellijk voor gewonnen. Later volgden Ella en Kato haar voorbeeld, zelfs al van in de derde kleuterklas. Ze startten in de volleybalschool die VKt samen met de andere Torhoutse volleybalclub, Rembert Heren, organiseert. En elk van de drie zussen bleef de daaropvolgende jaren enthousiast bij VKt volleyballen.

Hard tegen onzacht

“Op het veld heb ik de meeste zenuwen”, zegt Kato, de jongste van de drie. “Dan zou ik fouten maken door de stress. Mijn zussen zijn meestal rustiger.”

“Vóór de wedstrijd kan ook ik heel nerveus zijn”, bekent Ella. “Maar van zodra ik speel, is dat voorbij. Op het veld valt de druk weg.”

De grootste stresskip is eigenlijk ons mama

“Wellicht laat ik me het minst opfokken”, glimlacht Fran. “Al kan ik erg ontgoocheld zijn als we een belangrijke match verliezen. Maar de grootste stresskip? Dat is mama. Die kan staan sterven aan de zijlijn. Ze roept ons veel dingen toe, maar altijd positief, hoor.”

Zijn de zussen streng voor elkaar? “We houden onze kritiek in”, aldus Fran. “We supporteren voor elkaar. Bijna altijd kunnen we het goed met elkaar vinden. Maar als we toch eens ruzie hebben, dan is het hard tegen onzacht. Dan kom je beter niet bij ons in de buurt. We kunnen dan venijnig zijn.”

Wasdraad

Of er ook thuis getraind wordt? “Ja, soms volleyballen we aan de wasdraad”, lacht Ella, die allicht de sportiefste van de drie is en tot de West-Vlaamse selectie behoort. “Die draad is dan ons net. Mocht ik van volleybal mijn beroep kunnen maken, dan zou ik daar niet neen tegen zeggen.”

Hoe de meisjes hun kansen in de West-Vlaamse halve finales inschatten? “We staan tegenover zware tegenstanders. Het wordt moeilijk om de finale te halen. Al zullen we er keihard voor gaan.”

“Op papier maakt Kato met de U11 de beste kans”, vindt Anja.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier