Drie Hermes-jeugdteams kampioen: “Veel progressie”

Voorzitter Philippe Develter huldigde namens het Hermes-bestuur de kampioenen. (foto PR)
Redactie KW

In de Mr. V-Arena heeft Hermes Oostende drie jeugdteams gehuldigd die het kampioenschap in hun reeks hebben gewonnen. De twee U11-ploegen van trainer-coach Dries Wittebolle en het U17-team van trainer-coach Mireille Rahoens presteerden heel knap.

Hermes heeft dit seizoen drie ploegen in provinciale afdelingen en acht jeugdteams. Dries Wittebolle coacht de tienkoppige U11-speelstersgroep, die in twee reeksen een kampioenschap won. De groep was ingedeeld in twee teams, die elk op iedere speeldag een wedstrijd speelden.

Bij aanvang van het seizoen waren beide ploegen in dezelfde regionale reeks ingedeeld. Halverwege het seizoen werden nieuwe reeksen gevormd op basis van de ranking. Hermes U11A was als eerste geëindigd en kwam terecht in een reeks met teams die ook hun reeks gewonnen hadden. Hermes U11B was als derde geëindigd en kreeg een nieuwe reeks met alle als derde gerangschikten van de reeksen. Beide U11-teams wonnen de titel in hun nieuwe reeks. De kampioenen zijn Manou Wittebolle, Sien Mortelmans, Elise Kesteloot, Lisa en Noémie Lemahieu, Jutta Meiresonne, Bo Staelens, Kyana, Cyara en Haley Vandenbossche.

Drie tegen drie

“Het is fantastisch hoe beide groepjes gedurende dit hele seizoen een enorme progressie hebben geboekt”, zegt trainer-coach Dries Wittebolle. “Dit was trouwens pas hun eerste seizoen waarin ze echt volleybal speelden. In een eerste jaar speelden ze één tegen één, vorig seizoen speelden ze twee tegen twee, waarbij ze in een eerste contact de bal mochten vangen. Dit seizoen volleyden ze drie tegen drie. Volgend seizoen werken we op hetzelfde systeem verder. Ze trainen dus ook dan samen. In de U13-leeftijdscategorie volleyen ze dan vier tegen vier en zijn er opnieuw elk weekeinde twee wedstrijden.”

Bij gelijktijdigheid van twee wedstrijden begeleidde Renée Vandepitte als extra coach van deze U11-groep een team. Volgend seizoen zal Birgen Despodt die rol op zich nemen.

Leergierig

Ook de U17 van Hermes Oostende zijn kampioen in hun leeftijdsklasse, de regionale reeks D. “Naast inzet en motivatie kenmerkte vriendschap dit team”, zegt trainer-coach Mireille Rahoens. “Door de goede sfeer kwamen ze telkens graag naar de training. Hierdoor groeiden ze individueel en als ploeg. De speelsters hangen aan elkaar. Dat maakt het! Dat maakt hen tot kampioenen. Ze zijn allemaal leergierig en ze hebben natuurlijk veel capaciteiten. Een van hun sterktes is ook de heel goede opslag, waarop we flink geoefend hebben. We kozen altijd voor jumpopslagen en daarvoor hebben we natuurlijk enige afstand nodig. Alleen op kleine veldjes met weinig aanloopruimte hadden we het moeilijker.”

De U17-ploeg toonde veel passie. (foto PR)
De U17-ploeg toonde veel passie. (foto PR)

“De kern bestaat uit acht speelsters: zeven vijftienjarigen (Lea Cirkovic, Uchenna Amachukwu, Mayenne Moerman, Pauline Clinck, Ruth Maes, Mona De Bruycker en Leonie Goekint) en één zeventienjarige, kapitein-spelverdeelster Manou Lusyne. Ondanks die twee jaar leeftijdsverschil hebben ze elkaar meteen heel goed aanvaard. Altijd heb ik blije gezichten bij de speelsters gezien. Nooit viel er een vies woord, nooit waren ze kwaad. Dit was een superjaar”, benadrukt Mireille Rahoens. “Natuurlijk hebben we ook een beetje geluk gekend. Dit seizoen kenden we geen zieken en geen geblesseerden. Nooit moest ik iemand van een andere ploeg oproepen.”

Altijd op kop

“Omdat we ook met een libero speelden, konden ze allemaal veel volleyen. Die matchervaringen maakten hen nog beter. Ik ben heel tevreden met de progressie die ik de voorbije acht maanden heb gezien”, zegt Rahoens. “Allen zijn heel competitief. We hebben trouwens het hele seizoen gedomineerd. Altijd stonden we op de eerste plaats. Alleen in Gits verloren we. Onze stevigste concurrent was Oudenburg. Daar wonnen we met 2-3, en dat was een dubbeltje op zijn kant. Ik ben blij dat ik hen veel passie voor het volley kon bijbrengen. Volgend seizoen zal ik hen missen.”

Zaterdag speelt Hermes zijn laatste competitiematch, in en tegen Staden. “We maken er een hele kampioenendag van, waarin we na de wedstrijd samen met de ouders zullen eten.” (Peter Rossel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier