Heel Roeselare kijkt samen met de verzamelde sportwereld toe hoe Knack Roeselare woensdagavond de CEV Cup Finale naar zijn hand kan zetten. Na de 0-3 winst op het Italiaanse Modena, volstaat het winnen van twee sets. Maar wie zijn nu die spelers en coaches die dit huzarenstukje voor elkaar kregen? Wij legden ons oor te luister.
12 spelers, die in volgorde van rugnummer voorstellen, en twee coaches uit het Leuvense. Wat je mag en moet weten over deze kraks.
Dennis Deroey (35): Als nestor de luidruchtigste van het team
• Rugnummer 1 / Belg / 1.91 m / libero / 4 seizoenen Knack
• Wat je moet weten: als nestor van het team, amper een jaar jonger dan de coach, is hij de luidruchtigste van de bende. Na omzwervingen bij teams in België en het Duitse Düren bouwt hij nu een mooi slot aan zijn carrière.
• Wat je mag weten: heeft een bachelor lichamelijke opvoeding op zak en combineert volley met beachvolley waar hij in 2018 ook de Belgische titel op zijn palmares mocht zetten. Zijn partner Griet Mengels staat in het onderwijs in Roeselare, met hun twee kindjes wonen ze ook in de Rodenbachstad. Samen trainen ze ook de ‘baltuin’, de beginnende jeugdspelers van Knack Volley, waar ook Hector en Alba Deroey actief zijn.
Stijn D’Hulst (31): bevriend met topsetter Bruno van Modena
• Rugnummer 4 / Belg / 1.87 m / setter / 10 seizoenen Knack
• Wat je moet weten: in totaal al tien seizoenen bij Knack Volley, waarin hij zeven titels, vijf bekers en drie supercups op zijn conto zette. Speelde ook twee jaar bij het Italiaanse Civitanova, dit jaar tegenstander van Knack in de Champions League.
• Wat je mag weten: was speler van het jaar in het ‘20-’21. Pakte in Italië – overigens aan de zijde van zijn goede vriend Bruno Rezende, nu setter bij Modena – de scudetto en won de Champions League en het FIVB Club World Championship. Daniëlle Verhulst, de partner van de Kortrijkzaan, heeft een eigen bedrijfje Djar.fit waar ze als foodie gezonde voeding op een originele manier aanbiedt.
Pieter Coolman (33): wiskundige met een droge portie humor
• Rugnummer 5 / Belg / 1.99 m / middenman / 11 seizoenen Knack
• Wat je moet weten: stamt uit een echt volleybalnest. Zus Nina Coolman (nu VC Oudegem) behoorde tot de Yellow Tigers. Pieter speelde enkel in West-Vlaanderen bij Smashing Brugge, Rembert Torhout, VT Lendelede en bij Menen.
• Wat je mag weten: de Bruggeling is een diehard fan van Club Brugge. Samen met zijn echtgenote Lien Tack runt hij in Pittem, waar het gezin met zoontje Cyriel ook woont, fitness Gym Boutique. Is ook de wiskundige van het team. Berekent en doorziet alles. Als hij scoort draait de dj vaak het bekende liedje van Mannenkoor Karrespoor dat door het publiek wordt omgevormd tot Mooi, Mooi, Coolman. Beschikt over een portie droge humor.
Michiel Ahyi (24): brok puur graniet blijkt ook doe-het-zelver
• Rugnummer 6 / Nederlander / 2.00 m / opposite / 3 seizoenen Knack
• Wat je moet weten: kreeg zijn opleiding in Papendaal Arnhem, een initiatief van de Nederlandse bond dat vergelijkbaar is met de VBS Vilvoorde, de Vilvoordse volleybalschool. Speelde ook een jaar bij aartsrivaal Maaseik voor hij via Caruur Gent bij Knack Volley belandde en ondertussen al twee keer kampioen werd.
• Wat je mag weten: man uit puur graniet. Bijnamen als ‘The Flying Dutchman’ en ‘Sledgehammer’ zijn dan ook niet uit de lucht gegrepen. Woont in Roeselare. Kocht met zijn vriendin Mirre Bos – ook een sportieve jongedame – een huis in Nederland waar hij zich ontpopte tot een ware doe-het-zelver door het ook eigenhandig te verbouwen. Formule 1-fan.
Simon Plaskie (22): al succesvol met de Young Red Dragons
• Rugnummer 7 / Belg / 1.91 m / receptie-hoek / 1 seizoen Knack
• Wat je moet weten: de Antwerpenaar kwam via de volleybalschool bij Puurs terecht. Haalde bij de jeugdteams zilver en brons op EK’s. Kwam over van Decospan Menen. Deelt daarbij een verleden bij de grensploeg met teamgenoten Coolman, Verhanneman, Depovere, Fasteland en Rotty. Is goed bevriend met Seppe Rotty, met wie hij dus overkwam van Decospan Menen.
• Wat je mag weten: Behoorde met toptalenten als Seppe Rotty, Mathijs Desmet, Lou Kindt en Seppe Van Hoyweghen tot de Young Red Dragons. Volgt bij VIVES via afstandsonderwijs de opleiding sportmanagement. Jong talent dat dit seizoen werd afgeremd door kleine blessures.
Matthijs Verhanneman (34): kapitein al aan 15de (!) Knack-seizoen toe
• Rugnummer 8 / Belg / 1.98 m / receptie-hoek / 15 seizoenen Knack
• Wat je moet weten: recordhouder met 15 seizoenen Knack, eentje meer dan Walter Engelen, die er bij was toen Knack in 2002 de Top Teams Cup won. Is ook recordhouder van het aantal Europese wedstrijden bij Knack, daar heeft hij al de kaap van 120 gerond.
• Wat je mag weten: vader Dirk Verhanneman maakte nog het mooie weer bij Doskom Moorslede. Is getrouwd met Yana De Leeuw, ex-Yellow Tiger en nu actief bij Hermes Oostende dat volgend seizoen met het ligateam naar (Bevo) Roeselare verhuist. Matthijs is trainer van de U13 waar ook zoontje Vince aantreedt. 20 ouders van de U13-spelertjes reisden vorige week mee naar Modena.
Maicon Leite (30): globetrotter is chouchou van iedereen
• Rugnummer 10 / Braziliaan / 2.04 m / middenman / 1 seizoen Knack
• Wat je moet weten: Na een aantal clubs in zijn thuisland waagde hij de sprong naar Europa, waar hij achtereenvolgens voor Molfetta (Italië), Bastardo (Portugal) en Boekarest (Roemenië) speelde. Met Paykan Teheran verlegde hij zijn horizon naar het Midden-Oosten om vorig seizoen terug te keren naar de heimat bij Montes Claros América Vôlei, waarmee hij op de derde plaats eindigde in het Mineiro Championship. Als middenman werd hij topscorer van zijn team.
• Wat je mag weten: Werd door zijn vader naar het voetbal gestuurd, maar ging liever met zijn zus mee volleyballen. Is de vijfde Braziliaan in loondienst bij Knack. Chouchou van iedereen.
Märt Tammearu (22): tv-ploeg uit Estland komt naar de finale
• Rugnummer 11 / Est / 1.98 m / receptie-hoek / 2 seizoenen Knack
• Wat je moet weten: sympathieke Est speelde enkel in eigen land voor hij in Roeselare neerstreek. In het seizoen ‘21-’22 verkozen tot speler van het jaar in Estland. Jongste speler van Knack, Seppe Rotty en Simon Plaskie zijn respectievelijk vijf en zeven dagen ouder.
• Wat je mag weten: zijn familie maakt twee keer per jaar de oversteek naar Roeselare, dit jaar ook voor de bekerfinale waar Märt jammer genoeg geblesseerd moest toekijken. Ook zijn broer speelt volleybal. Wordt gelinkt aan een overgang naar het Franse Tours. Voor de CEV Cup finale komt een tv-ploeg uit Estland om de verrichtingen van hun landgenoot te volgen.
Sette Rotty (22): student die kot voor hotel mama ruilde
• Rugnummer 11 / Est / 1.98 m / receptie-hoek / 1 seizoen Knack
• Wat je moet weten: speelde tennis en deed aan atletiek voor hij via een initiatiedag in het volleybal belandde. Studeerde aan de volleybalschool en ontbolsterde bij Decospan Menen. Werd vorig jaar in de competitie verkozen tot jonkie én speler van het jaar. Ondertekende een contract voor drie seizoenen bij Knack.
• Wat je mag weten: Op het WK U21 in Sardinië werd hij uitgeroepen tot beste scorer, beste aanvaller én beste receptiespeler. Combineert topsport met de studies ingenieur bouwkunde aan de Universiteit Gent. Zit niet meer op kot in Gent, maar keerde terug naar hotel mama in Torhout. Blesseerde zich in Modena, maar raakt speelklaar.
Sander Depovere (28): de lookalike van Wannes Cappelle
• Rugnummer 13 / Belg / 1.96 m / setter / 6 seizoenen Knack
• Wat je moet weten: Ardooienaar die als Knack-jeugdproduct in de volleyschool belandde en via Antwerpen en Menen weer bij zijn moederclub strandde. Is aan zijn zesde seizoen toe bij Knack en heeft nog een contract tot 2026. Perfecte doublure voor Stijn D’Hulst. Heeft sterke service in huis.
• Wat je mag weten: leerde in zijn Antwerpse periode volleybalster Leen Van Grinsven kennen die hij mee lokte naar West-Vlaanderen. Leen speelt nu bij Bevo Roeselare en geeft ook les aan VISO Roeselare. Sander kan qua uiterlijk ook perfect doorgaan voor Wannes Cappelle, de frontman van Het Zesde Metaal. Startte in bijberoep ook met Studio Sander, waarmee hij ramen en deuren verdeelt.
Pablo Kukartsev (30): man van vreemde matchbal in golden set
• Rugnummer 16 / Argentijn / 2.03 m / opposite / 1 seizoen Knack
• Wat je moet weten: topscorer van de ploeg die nooit ontgoochelt. Is zoon van Russische ouders die ook beiden volleybalden. Geboren in Argentinië en draagt daarom de dubbele Argentijnse-Russische nationaliteit. Groeide op in Spanje. Op matchbal in de golden set in de kwartfinale van de CEV Cup in Maaseik botste de bal via zijn rug over het net, goed voor de kwalificatie. Tekende voor het volgend seizoen al bij het Franse Tourcoing.
• Wat je mag weten: in Roeselare heeft de hoofdaanvaller het koosnaampje Kuka, bij andere ploegen was dat de Architect, de Viking of zelfs Koning Midas. Zijn vrouw Alba beviel in december in AZ Delta van een zoontje Luca.
Rune Fasteland (27): Noor uit piepklein dorpje van 1.700 inwoners
• Rugnummer 17 / Noor / 2.05 m / middenman / 5 seizoenen Knack.
• Wat je moet weten: met zijn wilskracht, sprongkracht en flitsende rechterschouder maakt hij indruk in het centrum bij Knack Volley. Speelde in België voor Asse-Lennik en Menen, waar Knack hem ging wegplukken en hij dus al vijf jaar een vaste waarde is. Middenmannen maken van muurtjes metselen aan het volleynet hun hobby, ‘murerarbeid’ is het Noors voor metselwerk leerde Rune ons.
• Wat je mag weten: Zijn geboorteplaats situeert zich aan het Hardangerfjord, een 170 km fjord in het zuidwesten van Noorwegen. Zijn dorp is amper twee vierkante kilometer groot en telt 1.700 inwoners. Zoals het de Noren betaamt is Rune ook gespecialiseerd in het hoofd koel houden.
Steven Vanmedegael (36): Vlaams-Brabander settelde zich in de streek
• Belg / hoofdcoach / 10 seizoenen Knack
• Wat je moet weten: De Vlaams-Brabander is van opleiding master in de lichamelijke opvoeding en bewegingsleer. Speelde zelf volleybal tot zijn 18de, maar was tijdens zijn masterstudies al gefascineerd door de vele aspecten binnen het volleybal en topsport in het algemeen. Kwam in 2013 als assistent van coach Emile Rousseaux bij Knack en werd in 2018 hoofdcoach, waarmee hij sindsdien ook al twee titels en vier bekers pakte.
• Wat je mag weten: Wordt deze zomercampagne ook trainer van de Slowaakse nationale ploeg. Zijn overeenkomst met Knack loopt door tot en met het volgend seizoen. Is getrouwd met een Roeselaarse, met zijn gezin woont hij nu in Izegem. Houdt van fietsen en golf.
Bram Van den Hove (30): langeafstandsloper met mentale luxe
• Belg / assistent-coach / drie seizoenen Knack
• Wat je moet weten: is afkomstig uit Korbeek-Lo nabij Leuven. Speelde zelf volleybal, maar zag als 16-jarige voor zichzelf geen toekomst weggelegd. Hij werd jeugdcoördinator bij Leuven van 2013 tot 2017. Van opleiding is hij master in de pedagogische wetenschappen. Bij Knack is hij naast assistent ook eindverantwoordelijke voor de jeugdwerking.
• Wat je mag weten: Aan de befaamde Italiaanse Volley School Conegliano was hij één seizoen lang lesgever als hoofdtrainer van de U15 en U16 meisjes. Voltijds met volleybal bezig zijn noemt hij mentale luxe. Is lange afstandsloper en bracht in 2022 La Chouffe Trail, een wedstrijd van 47 km tot een goede einde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier