Zulte Waregem mag dromen van top vier na derbywinst tegen KV Kortrijk

Tomas Chory (Zulte Waregem) en Aleksandar (Kortrijk) tijdens de match tussen KV Kortrijk en SV Zulte Waregem.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Tomas Chory (Zulte Waregem) en Aleksandar (Kortrijk) tijdens de match tussen KV Kortrijk en SV Zulte Waregem.©VIRGINIE LEFOUR BELGA
Redactie KW

Zulte Waregem heeft na bijna drie jaar KV Kortrijk nog eens geklopt. Een hoogstaande derby was het niet. Palaversa bracht de thuisploeg op voorsprong, de onvermijdelijke Bruno maakte gelijk. De ingevallen Chory bezorgde Essevee de driepunter. Dury en de zijnen mogen nog dromen van de top vier. Wie had dat ooit gedacht.

“De derby tussen KV Kortrijk en Zulte Waregem is het peper en zout van onze competitie”, zei ex-voorzitter Joseph Allijns deze week in onze krant. Zonder publiek ontbrak de spanning in het stadion. Maar het moet gezegd: de thuisaanhang had een indrukwekkende tifo gemaakt met het opschrift ‘Strijden, heersen en zegevieren’. Er was ook vuurwerk, buiten het stadion. Afwachten of we dat op het veld ook te zien kregen… KV Kortrijk-coach Luka Elsner voerde vier wissels door. Twee daarvan waren noodgedwongen. Dewaele was geblesseerd, Sainsbury geschorst. Gueye en Hendrickx verhuisden naar de bank. Derijck, Chevalier, De Sart en Rougeaux verschenen aan de aftrap. Essevee-trainer Francky Dury zag geen enkele reden om te wijzigen en startte met dezelfde ploeg die Standard klopte.

Animo

De bezoekers eisten het balbezit op en de eerste kans was voor Zulte Waregem. Vossen zette zijn voet tegen een hoekschop, Ilic ging goed plat. Daar moesten we het mee stellen in het eerste kwartier. Govea moest naar de kant met een blessure, Chory was zijn vervanger.

Na twintig minuten was er plots animo. Uit het niets kwam KV Kortrijk op voorsprong. Selemani ontdeed zich van Opare – die zich veel te gemakkelijk in de wind liet zetten – en bediende Palaversa: 1-0. Bostyn was kansloos. Een handvol tellen later wees ref Lardot naar de strafschopstip. Derijck greep te wild in, Bruno ging neer. Een koud kunstje voor de topschutter van Essevee: 1-1. Zulte Waregem nam het initiatief, KV Kortrijk loerde op de tegenaanval en ving de bezoekers vanuit de organisatie op. Het niveau zakte en de stapelden de slordigheden zich op.

Dubbele wissel

De tweede helft was net gestart, en Chevalier liet een dot van een kans onbenut. Slapjes besloot de Fransman in de handen van Bostyn. Essevee reageerde via een afstandsschot van Bruno, Ilic zag het leer net naast zijn kooi verdwijnen. Zulte Waregem was opnieuw de betere ploeg, Elsner greep in op het uur. Gueye en Hendrickx kwamen Gano en Palaversa aflossen. Vijf minuten later ging Dompé zijn mannetje Rougeaux voorbij, Chory werkte prima af in de bovenhoek: 1-2. Essevee had licht overwicht en KVK zag Selemani uitvallen met een blessure. Gueye kreeg nog de mogelijkheid om gelijk te maken, maar Bostyn pakte zijn kopbal.

Voor Zulte Waregem was het al geleden van 5 mei 2018 dat het kon winnen van de buren uit KV Kortrijk. Essevee komt zo op drie punten van de top vier, met 43 punten. De Kerels konden geen vervolg breien aan de goeie prestatie op Anderlecht. Het was te ondermaats. Zulte Waregem trekt volgende week naar leider Club Brugge, KVK ontvangt Antwerp. (JC)

Doelpunten : 20′ Palaversa 1-0, 23′ Bruno 1-1 (pen.), 65′ Chory 1-2

Gele kaarten: 22′ Derijck, 53′ Marcq, 62′ Bruno, 69′ Vossen, 77′ De Bock

KV Kortrijk: Ilic, Rougeaux, Derijck, Radovanovic, Golubovic (83′ Badamosi), Palaversa (60′ Hendrickx), De Sart, Selemani (76′ Stojanovic), Gano (60′ Gueye), Chevalier

Zulte Waregem: Bostyn, Opare, Humphreys, Deschacht, De Bock, Marcq, Seck, Bruno (90+1′ Kainourgios) , Govea (21′ Chory), Dompé (90+1′ Colassin), Vossen (84′ Pletinckx)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.