Historische bekerwinst voor Club YLA na penaltythriller tegen OHL: “Mooie tussenstap naar titel”

De derde bekerfinale was de goede voor Club YLA. (foto Club Media House)
Redactie KW

Club YLA won afgelopen woensdag de beker van België. In de finale klopten de dames van Club Brugge topfavoriet OHL Ladies na strafschoppen. Voor YLA is het de eerste prijs in de geschiedenis. Een mijlpaal, vindt ook Evie Beyers, coördinatrice van Club YLA. “Dit is een beloning voor alle jaren dat we in deze werking hebben geïnvesteerd.”

Na 90 bloedstollende minuten kende de bekerfinale – de derde in de geschiedenis van Club – tussen Club YLA en OHL Ladies geen winnaar en ook de verlengingen brachten geen soelaas. Strafschoppen moesten dus beslissen wie zich tot bekerwinnaar zou kronen. In die penaltyreeks was het YLA-doelvrouw Jorijn Covent die zich tot de grote heldin ontpopte. Ze stopte twee Leuvense strafschoppen, terwijl haar ploeggenoten feilloos bleven vanop de stip. Wat volgde was een vreugde-uitbarsting én een lange feestnacht. Althans voor de speelsters. Evie Beyers, de coördinatrice van Club YLA, was donderdagochtend al opnieuw aan het werk “Ik geef les op de topsportschool, dus ik moest donderdag al weer vroeg uit te veren, maar het is woensdag toch een beetje feest geweest”, lacht ze.

Het was dan ook een fantastische dag voor Evie en Club YLA. “Zowel de eerste ploeg, als de U13 en de U16 pakten de beker, dus beter kon eigenlijk niet.”

Mijlpaal

Ook omdat deze beker, de eerste prijs uit de geschiedenis van YLA, een belangrijke mijlpaal is voor blauw-zwart. “En ook een verdiende mijlpaal, vind ik persoonlijk”, aldus Evie. En zij kan het weten, want Evie is er sinds het prille begin bij. “Ik speelde eerst bij de dames van Jabbeke, die dan overgegaan zijn in Club Brugge Dames, waar ik dan jeugdtrainer en later coördinator werd. Ik heb dus eigenlijk het hele traject tot dusver meegemaakt. Dat we nu de beker winnen is een beloning voor alle jaren dat we in de werking hebben geïnvesteerd. Omdat we echt willen inzetten op onze eigen jeugd, wordt dat een proces van iets langere duur, maar als je dan tussendoor toch een prijs kan pakken, dan doet dat heel veel deugd.”

Ook de U16 van Club YLA haalde de Belgische beker binnen. (foto Club Media House)
Ook de U16 van Club YLA haalde de Belgische beker binnen. (foto Club Media House) © David Catry Sportpix

Ook omdat zo’n eerste prijs ook voor een enorme boost kan zorgen in het verhaal van YLA. Niet zomaar zei Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe woensdag dat deze bekerwinst zal helpen om Club YLA nog attractiever te maken. “Dat klopt volledig”, beaamt Evie. “Voor de ganse werking is dit fantastisch. Onze eigen jeugd en de instroom ervan is voor ons heel belangrijk, dus dan is het voor hen ook goed om te zien dat het eerste elftal prijzen pakt.”

En nu de titel?

De vraag is nu wat de volgende stap wordt. Meedoen voor de titel? “Op vandaag zijn we nog niet klaar om kampioen te worden”, is Evie nuchter. “Maar deze beker is wel een zeer mooie tussenstap. In de nabije toekomst moet het nu inderdaad het doel zijn om mee te doen aan de top van de Super League. Liefst volgend jaar al, maar zeker binnen dit en drie jaar moeten we kunnen meestrijden om het kampioenschap.”

De U13 mocht viert na het behalen van de titel. (foto Club Media House)
De U13 mocht viert na het behalen van de titel. (foto Club Media House)

Evie beseft wel dat er daarvoor nog iets meer kwaliteit moet bijkomen. “Maar daarvoor kijken we vooral naar de doorstroming uit onze jeugd, waardoor we ook wel geduldig moeten zijn, want niet alle talentvolle meisjes zijn meteen klaar om mee te gaan doen met de top.”

En in dat opzicht is het voor Evie, als coördinatrice van de jeugdacademie, uiteraard ook goed om te zien dat ook de U13 en U16 net als vorig jaar de bekerwinst pakte. “Dat is zeker heel belangrijk, maar aangezien ze daar vorig seizoen ook al in geslaagd zijn, vond ik die van de eerste ploeg nog net een tikkeltje specialer”, lacht Evie.

Toekomst

Hoe dan ook kijkt Evie de toekomst van Club YLA met vertrouwen tegemoet. “Het verhaal van YLA leeft echt binnen Club Brugge. We zijn al jaren gestaag aan het groeien en het geloof in dit verhaal is bij Club Brugge echt wel aanwezig. We zijn in tegenstelling tot sommige andere ploegen ook volledig geïntegreerd in de club. Er wordt echt wel geïnvesteerd in de uitbouw van de club vanuit de jeugd en in goede begeleiding en dat is hoe je tot toptalenten komt. Er zijn andere ploegen die inzetten op grotere transfers en dan haal je misschien resultaten op kortere termijn, maar ons verhaal is echt wel een solide en duurzaam verhaal. Alleen moet je dan een beetje geduldiger zijn. Al smaakt deze bekerzege zeker naar meer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier