Vraag voor referendum over nieuw Brugs voetbalstadion

Stefan Vankerkhoven

Het Brugs gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (VB) vraagt het stadsbestuur om een referendum te organiseren over het nieuw voetbalstadion: “De politieke meerderheid voor dit project is er, nu kunnen we in dit stadium best nagaan of er überhaupt ook een maatschappelijk draagvlak bij de Brugse bevolking is voor een nieuw stadion op Jan Breydel.”

Aanleiding voor die vraag naar een referendum is het feit dat de Facebook-groep Leefbaar Sint-Andries amper een dag nadat de Vlaamse ministers Zuhal Demir (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V) hun handtekening plaatsten onder de omgevingsvergunning, al aankondigde dat ze in beroep zou gaan tegen deze beslissing bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De omgevingsvergunning laat Club Brugge toe om op de Jan Breydel-site een nieuw stadion met 40.000 zitjes te bouwen, maar opposanten heben 45 dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen.

Volgens Stefaan Sintobin is dit beroep een spijtige zaak: “Want dit zorgt opnieuw voor een fikse vertraging: de doorlooptijd van een verkorte procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen bedraagt enkele maanden, bij een gewone procedure loopt dit op tot gemiddeld één tot anderhalf jaar. Wat de Vereniging – Cercel Brugge – in dit dossier zal doen is nog niet echt duidelijk.”

Minder overlast

Het Brugs gemeenteraadslid had echt gehoopt dat het verzet zou gestaakt worden na het positieve advies van beide ministers: “Ik begrijp perfect dat een aantal omwonenden nog met vragen en opmerkingen zitten, maar ik wil toch nog even benadrukken dat door de specifieke constructie van het stadion er minder geluidsoverlast en lichtvervuiling zal zijn dan nu het geval is. En er liggen wel degelijke concrete voorstellen op tafel om de mobiliteit- parkeerproblematiek aan te pakken. En dat er meer groen en beleving zal zijn in de omgeving van het stadion werd ook al aangetoond.”

“Maar blijkbaar zal niks bepaalde omwonenden kunnen overtuigen. De politieke meerderheid voor dit project is er, nu kunnen we in dit stadium best nagaan of er überhaupt ook een maatschappelijk draagvlak bij de Brugse bevolking is voor een nieuw stadion op Jan Breydel. Daarom stel ik voor dat het stadsbestuur een referendum organiseert om voor eens en voor altijd de mening van de bevolking vast te stellen. Uiteraard heeft zo’n referendum geen enkele juridische waarde, maar een ‘ja stem’ (waar ik van overtuigd ben) zou het democratisch gehalte voor een nieuw stadion een heldere boost geven, het draagvlak verder verhogen en eventuele tegenstanders over de streep trekken. Om die manier geraken we als stad ook uit de impasse die er nu is en stopt dit eindeloos durende ‘gevecht’.”

Strijd

Inmiddels woedt op de sociale media een fikse strijd over het dossier. Op de anonieme Facebook-pagina Leefbaar Sint-Andries, die amper 72 volgers heeft, van wie niet geweten is of ze echt in Sint-Andries wonen, vinden 62 mensen de oproep om in beroep te gaan tegen de omgevingsvergunning ‘leuk’. Maar er zijn wel al 237 boze opmerkingen van Clubsupporters. De opposanten vinden dat een groot voetbalstadion niet hoort in een woonwijk, de voorstanders wijzen erop dat het Olympiastadion er al stond voordat er in de buurt huizen gebouwd werden. Wordt vervolgd….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier