Voorzitters houden KVC JEI boven de doopvont: “Trainen in Eernegem, spelen in Ichtegem”

Voorzitters Rudy T’Jonck en Rudi Ilegems schudden de hand. En zo is de samensmelting tussen Jong Eernegem en KVC Ichtegem helemaal rond. © Foto Coghe
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

De samensmelting tussen Jong Eernegem en KVC Ichtegem is rond. Op 1 juni 2024 ziet KVC JEI – Koninklijke Voetbal Club Jong Eernegem-Ichtegem – het levenslicht. Blauw-wit-rood worden de kleuren van deze fusieclub. De fusie kwam mede tot stand door een artikel in onze krant.

Het voetbal in Ichtegem is gered. Een heel klein beetje dankzij deze krant. Op vrijdag 12 januari blokletterden we “Toekomst club is in gevaar”, de neerslag van een interview met Rudy T’Jonck, voorzitter van KVC Ichtegem. Hij was koortsachtig op zoek naar nieuwe medewerkers voor de derdeprovincialer, maar botste bijna overal op een njet.

“Toen ik dat artikel las, zag ik het onmiddellijk als een opportuniteit”, beweert Rudi Ilegems, gewezen medewerker van deze krant en voorzitter van Jong Eernegem, ongeveer een jaar geleden afgescheurd van SK Eernegem. “Voor Nieuwjaar vonden we bij KVC Ichtegem reeds een oplossing voor de midweekwedstrijden van onze jeugd. Want die konden niet doorgaan op de accommodatie in Eernegem. Door het natte weer was het veld daar vaak niet goed bespeelbaar.”

“We gaan verder met het stamnummer 5830 van Ichtegem”

De beide voorzitters startten onderhandelingen en kwamen tot een akkoord. Jong Eernegem levert extra mankracht, KVC Ichtegem heeft de accommodatie. De gesprekken mondden uit in een overeenkomst om te fusioneren. “We gaan verder met het stamnummer 5830 van Ichtegem”, verduidelijkt Rudy T’Jonck. “Zo behouden we het statuut van koninklijke vereniging. We hopen dat ‘KVC JEI’ in de volksmond de roepnaam van de fusieclub zal worden.”

Start in vierde

Het is de bedoeling bij de jeugd alle leeftijdsgroepen aan hun trekken te laten komen. Jong Eernegem had de intentie om volgend seizoen een U21-ploeg in competitie te brengen. Dat wordt een eerste elftal dat van start zal gaan in vierde provinciale. Ongeacht KVC Ichtegem, rode lantaarn in derde B, zich de laatste vier speeldagen van het seizoen redt of niet. Bij geel-blauw zijn er veel vertrekkers en mannen die stoppen met voetballen. Toch zijn er ook nog vier of vijf blijvers.

“Mijn zoon Jason”, begint T’Jonck de opsomming van clubgetrouwen. “Lorenzo Degrande, Alexander Vyvey en misschien ook Tijs Van Wauwe. Ondanks vier of vijf clubs interesse toonden, blijft ook onze aanvaller Tiziano Tierentyn bij onze club voetballen. We verwachten dat hij in vierde provinciale veel doelpunten maakt. De rest van de ploeg zullen jongeren zijn. Omdat zij nog geen ervaring hebben met spelen in een eerste elftal beginnen we liever onderaan de ladder in vierde provinciale.”

“Ook onze aanvaller Tiziano Tierentyn blijft bij onze club voetballen. We verwachten dat hij in vierde provinciale veel doelpunten maakt”

Doordat Peter Linskens, de huidige T1 van KVC Ichtegem, niet meegaat in het fusieproject moest een andere trainer worden gevonden. De keuze viel op Dominic Janssens, ex-trainer van onder meer KEG Gistel. “We beschikken intussen ook over een sportieve cel”, gaat T’Jonck verder. “Jason Van Thomme, onze huidige T2, en Koen Coudeville nemen dat werk voor hun rekening.”

Twee voorzitters

Sowieso neemt KVC JEI een aparte start. De nieuwe club begint, jawel, met twee voorzitters. Zowel Rudi Ilegems als Rudy T’Jonck zullen de vereniging leiden. “Ik was bereid mijn voorzitterschap af te staan aan Rudi, maar hij vond dat we samen aan de fusieploeg moesten beginnen”, beweert Rudy T’Jonck.

Zo gezegd, zo gedaan. Tegen 1 juni 2024 zal de overname van de vzw van Jong Eernegem door KVC Ichtegem administratief geregeld worden. “Wij vinden de lokale verankering heel erg belangrijk”, benadrukt Ilegems. “Dat was ook bij de start van Jong Eernegem het opzet. Wat het eerste elftal betreft: we maken er geen prestigeproject van. We blijven dat doen met eigen mensen.”

“Wij vinden de lokale verankering heel erg belangrijk”

Ophefmakende transfers moeten niet worden verwacht. KVC JEI wordt een club met naar schatting bijna 300 leden. “Wij zien Eernegem vooral als een trainingscentrum, Ichtegem wordt wedstrijdsite”, verduidelijkt Ilegems. “Op de Keiberg zijn er veel meer mogelijkheden. Het is een voordeel dat dankzij de midweekwedstrijden de ouders van jeugdspelers van Jong Eernegem de weg naar Ichtegem al gevonden hebben. We gaan daar ook soepel in zijn. Bestaat een jeugdploeg vooral uit spelertjes die in Eernegem wonen, trainen we daar. Is een ander jeugdteam hoofdzakelijk samengesteld uit inwoners van Ichtegem zullen die op de Keiberg trainen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier