VIDEO – De bekerfinale door de ogen van Tatanka, de Gentse West-Vlamingen

Dit jaar speelde er geen West-Vlaamse ploeg de finale van de Croky Cup, maar er waren wel veel West-Vlamingen aanwezig in het Koning Boudewijnstadion: de leden van Tatanka. Met 260 Buffalo’s trok deze West-Vlaamse supportersvereniging van AA Gent van Roeselare naar Brussel.

Tatanka werd in 2012 opgericht door de twee uitgeweken Gentenaars Gaspar Haenecaert (Roeselare) en Nick Geers (Houthulst). “Mijn vrouw Gerlinde is van Roeselare en zo ben ik 17 jaar geleden verhuisd. Ze is ook een fervente Buffalo geworden”, zegt secretaris Gaspar. “We hebben ondertussen bijna 300 leden uit 50 West-Vlaamse deelgemeentes gaande van Knokke tot Sint-Denijs en we zijn één van de grootste supportersclubs van AA Gent.”

VIDEO - De bekerfinale door de ogen van Tatanka, de Gentse West-Vlamingen

Om half 9 was het al verzamelen geblazen aan café ‘t Motje in Roeselare. Iedereen kreeg een ontbijt, waarna de bus richting Eke trok. Op een afgelegen parking in Eke was het tijd voor een kleine opwarming met DJ, waar de kreet “C’est Buffalo” herhaaldelijk door de boxen knalde. De toon was gezet voor de rest van de dag. Rond 11 uur vertrokken de vier bussen richting de Heizel.

VIDEO - De bekerfinale door de ogen van Tatanka, de Gentse West-Vlamingen

Ook de familie van Gentspeler Birger ‘Bicky’ Verstraete uit Oostende is mee. Birger is de peter van Tatanka. “Birger is goed bezig”, zegt zijn meter Pascale. Ook de mama van Birger, Natacha is aanwezig. “We gaan naar al zijn thuiswedstrijden. Het is voor ons de tweede bekerfinale. Twee jaar geleden verloor KV Oostende (waar Birger toen bij speelde) tegen Zulte Waregem met penalty’s.”

VIDEO - De bekerfinale door de ogen van Tatanka, de Gentse West-Vlamingen

Voorzitter Nick geniet met zijn vrouw nog even van het fandorp aan het Atomium voor de wedstrijd begint. Hij woont ondertussen al 24 jaar in West-Vlaanderen, langer dan hij ooit in Gent woonde. “Veel West-Vlamingen maken de omgekeerde beweging en trekken naar Gent, maar ik ben thuis in West-Vlaanderen. Ik voel me West-Vlaming, maar mijn roots kan ik nooit ontkennen. Ik ben een Gentse West-Vlaming. Ik ga bijna enkel nog voor voetbalmatchen naar Gent.”

VIDEO - De bekerfinale door de ogen van Tatanka, de Gentse West-Vlamingen

In het Koning Boudewijnstadion is een groot deel van vak G ingenomen door Tatankasupporters. De rode Noorse vlag valt meteen op tussen al het blauw. Petra, de zus van Gaspar en haar man Stijn hebben al jaren een voorliefde voor Scandinavië, wat ook te herkennen is in de naam van haar zoon, Sören. Momenteel spelen de Noren Sorloth en Rosted bij Gent en hun vlag mocht vandaag niet ontbreken. “Buffalo zijn zit in mijn DNA. Mijn man Stijn komt uit Menen en is meegekomen naar Oost-Vlaanderen.”

Na een halfuur davert de Gentse kant op zijn grondvesten bij het doelpunt van Dompé, maar de euforie is van korte duur wanneer KV Mechelen gelijk maakt. Zeker in de tweede helft is het nagelbijten. La Gantoise krijgt na de 1-2 achterstand veel kansen, maar de bal raakt er niet in.

https://www.youtube.com/watch?v=65wB6r08z4g

AA Gent kan geen vierde keer de beker in de lucht steken. De teleurstelling overheerst bij de West-Vlamingen. “Een pijnlijke nederlaag”, zucht Gaspar. “We moeten positief blijven, we zijn een ervaring rijker”, zegt Stijn nuchter. Aan de West-Vlaamse supporters zal het vandaag niet gelegen hebben, zij waren massaal aanwezig om hun favoriete ploeg aan te moedigen. Volgend jaar een nieuwe kans op bekerwinst?

Bekijk ook onze fotospecial en instastory op @kw.be.

(LM/foto’s LM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.