Simon Mignolet: “Volgend jaar weer kampioen. En dan voor een vol huis”

Simon Mignolet: "Een terugkeer naar de Premier League zie ik niet meer gebeuren. Ik ben heel erg gelukkig bij Club." © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Zonder Simon Mignolet was Club geen kampioen. Dat zegt toch Hein Vanhaezebrouck. Maar ook omdat de 32-jarige Limburgse topkeeper zo snel en zo schoon de West-Vlaamse topclub omarmde. “Het is een gemakkelijke relatie: onze karakters sluiten heel goed bij elkaar aan.”

Simon, vooreerst gefeliciteerd met jouw eerste titel. Het is jouw tweede prijs, na de Champions League-titel vorig seizoen met Liverpool. Wel bizar, bij The Reds stond je geen minuut op het veld, bij Club stond er helemaal niemand op de grasmat…

(lacht) “Ja, wel apart, hé. Een feest zoals vorig jaar met spelers, staf en fans is het mooiste wat er is. Maar ik was wel onder de indruk van de virtuele viering die het mediabedrijf Club zondag in elkaar heeft gebokst. Het toont nog maar eens dat Club Brugge ook naast het veld vér voorop ligt op de concurrentie. De werking van Club wordt in heel Europa geprezen. Het enige wat nog ontbreekt, is een mooi stadion. Maar dat komt eraan. Deze titel doet wel meer deugd dan de Champions League-titel, omdat ik hem als basisspeler heb gewonnen. Daarom koos ik vorige zomer ook voor Club. Ik had anderhalf jaar niet gespeeld. Toen ik weer op het veld stond, besefte ik hoezeer ik dat gemist heb. Ook nu. Dat we een echte viering moeten missen, kan ons alleen maar motiveren om volgend seizoen nogmaals de titel te pakken. Ik kijk er nu al naar uit.”

Volgens analist Hein Vanhaezebrouck was het verschil met de concurrenten alleen maar Simon Mignolet.

“Dat is mooi om te horen, zeker als het komt van een ex-trainer. Maar het is teveel eer. Natuurlijk had ik mijn aandeel, ik speelde een constant seizoen met weinig fouten en op de juiste momenten heb ik de ploeg kunnen helpen door punten te pakken. Maar een doelman alleen kan geen wedstrijd of titel winnen, daar heb je alle 25 spelers, de familie in de kleedkamer, voor nodig. Ook de verdediging heeft natuurlijk haar verdienste in die 16 clean sheets. Voor het seizoen heb je telkens wel een paar doelstellingen, maar ik had nooit durven denken aan 16 clean sheets.”

“Zestien clean sheets is mooi. Maar ik mikte eigenlijk op twintig”

Het is ook wel heel uitzonderlijk. Geen enkele keeper in om het even welke Europese topcompetitie komt zelfs maar in de buurt: Courtois heeft er 12, Neuer 11…

“Dat heb ik ook vernomen. Zestien is een heel mooi cijfer natuurlijk, ook omdat ik de eerste twee matchen nog niet heb meegespeeld. Ergens halfweg het seizoen heb ik gezegd dat ik droomde van 20 clean sheets. Met de play-offs erbij was dat misschien gelukt. Jammer.”

Het zouden de eerste play-offs in je carrière zijn geweest.

“Tien wedstrijden op het hoogste niveau, ik had het graag eens meegemaakt. Al ben ik toch meer voorstander van een normale competitie. Ik denk dat we blij mogen zijn met onze voorsprong van 15 punten na 29 speeldagen. Zonder die duidelijke voorsprong was het wellicht moeilijker geweest om Club de titel toe te kennen.”

Vanaf wanneer was je overtuigd van de titel? In januari stokte het…

“Ik heb eigenlijk nooit getwijfeld. De grootste stap hebben we gezet op de voorlaatste speeldag, denk ik, toen we in moeilijke omstandigheden wonnen op Genk. Ik heb er zelfs nog steeds alle vertrouwen in dat we de dubbel pakken. Hopelijk kan het nog. En volgend seizoen doorstoten in de Champions League en opnieuw de titel te pakken. Hopelijk dit keer wel in een vol stadion.”

Je klinkt alsof je nog wel een paar jaar wil doorgaan bij Club. Enige tijd geleden liet je nog weten dat je een terugkeer naar de Premier League niet onmogelijk achtte?

(lacht) “Als men mij daarnaar vraagt zeg ik altijd ‘zeg nooit nooit’. Zo is het nu eenmaal in de voetbalwereld. Maar ik zie het niet meer gebeuren. Ik ben momenteel heel erg gelukkig bij Club Brugge. En in België, dicht bij mijn familie. Na tien jaar in Engeland, letterlijk en figuurlijk op een eiland, te hebben geleefd, speelt die levenskwaliteit ook mee.”

Je maakte je meteen zeer geliefd op Club, maar niet alleen omwille van de ballen die je pakte. In Westkapelle klinkt in koor dat je een voorbeeldprof en een hele toffe gast bent.

“Het is een gemakkelijke relatie, eigenlijk. Geen van beiden heeft zich moeten aanpassen. Omdat het karakter van Club en mijn karakter gewoon heel erg goed bij elkaar aansluiten. Club is een familieclub met een slogan waar iedereen achter staat: altijd hard blijven werken. Dat past me perfect.”

“De grootste stap hebben we gezet op de voorlaatste speeldag, denk ik, toen we in moeilijke omstandigheden wonnen op Genk.”© BELGA

Is ‘Bluvn goan’ moeilijk uit te spreken voor een Limburger?

(lacht) “Ik kan het hoor: bluvn goan… In het verleden is trouwens al vaker gebleken dat Club goed matcht met Limburgers. West-Vlamingen en Limburgers komen goed overeen, denk ik. We wonen ook graag in Knokke-Heist. Of we hier na mijn carrière gaan blijven, durf ik niet zeggen, maar we gaan in elk geval het huis dat we hier hebben gekocht sowieso blijven houden.”

Een perfect gelukkige kampioen dus die hier zijn speelplezier heeft terug gevonden?

“Ik had het anderhalf jaar moeten missen, de adrenaline van de wedstrijden, de uitdagingen, willen winnen… Dat voel ik nu opnieuw, met die coronacrisis. Ik onderhield dan wel thuis de conditie met fitnessen en zo, maar ik heb competitie nodig, de stress voor de wedstrijd, dat overwinningsgevoel… Daarom deed ik ook mee aan de Container Cup op Vier.”

Waarin je maandag indruk maakte. Niet alleen met je golfslag. Je eindigde knap zevende.

(lacht) “Ik heb als doelman mijn mannetje gestaan, denk ik. Het deed deugd nog eens sportief te kunnen presteren.”

En nu? Vakantie in eigen land?

“Zonder de crisis hadden we allicht een tripje naar het buitenland gepland, maar we blijven na tien jaar buitenland met evenveel plezier eens een jaartje thuis. En mijn ouders en schoonouders die ons zoontje Max van zeven maanden oud al zolang hebben moeten missen, zijn er ook blij mee. We gaan eindelijk ook eens tijd hebben om Brugge te bezoeken.” (lacht)

Mag ik tot slot nog even opmerken dat je op het Instagramfilmpje waarin je vorige vrijdag Clubs titel vierde vanuit jouw kot, wel heel raar achteruit danst?

(schatert) “Dat is een filmpje van na de Champions League-titel met Liverpool, een jaar oud! Toen Club vrijdagavond tot kampioen werd uitgeroepen, zat ik in mijn zetel met Max op de schoot. Het was moeilijk om opnieuw zo gek te doen. Dan heb ik maar het filmpje van vorig jaar gepost!”

Het is jou vergeven, champ. Goedmaken na de bekerfinale dan maar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.