https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Ronny Verhelst, 10 maanden voorzitter bij KV Kortrijk: “Dit was een seizoen om heel snel te vergeten”

KVK-voorzitter Ronny Verhelst is al volop bezig met volgend seizoen. (foto Belga)© BELGAIMAGE
KVK-voorzitter Ronny Verhelst is al volop bezig met volgend seizoen. (foto Belga)© BELGAIMAGE
Redactie KW

Het seizoen zit er zo goed als op voor KV Kortrijk. De Kerels zijn mathematisch nog niet zeker van het behoud én er is geen uitzicht meer op een eventuele deelname aan Play-off 2. Tijd voor een round-up met voorzitter Ronny Verhelst. De West-Vlaming nam in juni 2020 de fakkel over van Joseph Allijns. “Het was een woelig jaar waarin we onze supporters gemist hebben”, zegt Verhelst.

Voorzitter, hoe gaat het met u?

Ronny Verhelst: “Goed. Ik ben nog altijd gezond en vrij gebleven van Covid-19. Dat is het belangrijkste.”

Waarom stapte u in dit verhaal?

“Ik ben altijd fan geweest van KV Kortrijk en ik ken het management een beetje. Ik heb veel gewerkt in het buitenland en ik wou eens iets vrijblijvend doen. Dit is voor mij een soort van hobby. Ik ben een van de weinige niet betaalde mensen in 1A en ik heb geen aandelen. Ik doe dit pro deo in de overtuiging dat vrije tijd belangrijk is.”

Hoe kijkt u tot nu toe naar uw avontuur als voorzitter?

“Het was een woelig jaar. De belangrijkste vaststelling is dat we onze supporters gemist hebben. De coronacrisis heeft een serieuze impact. Dan heb ik het over het sportieve én het financiële. Naar omzet toe hebben we 30% minder inkomsten. Dat is voor alle clubs zo. Ik geef een voorbeeld. Tijdens de derby tegen Zulte Waregem zouden we een vol huis gehad hebben. Die mensen consumeren dan ook iets.”

Wat gaan jullie doen met de abonnees? Jullie willen die mensen terug in het stadion krijgen als het weer mag?

“Ik hoop dat we die mensen weer kunnen verwelkomen volgend seizoen. Voor het huidige seizoen kregen supporters de keuze: een abonnement met compensatieregeling bij het missen van wedstrijden of eentje zonder compensatie. 95% koos voor een verhoogd engagement en wenste geen compensatie. Ook nu deden we een enquête bij onze leden en vier op de vijf zou meteen een abonnement kopen zonder zekerheid om de matchen te kunnen zien. Voor volgend seizoen moeten we nog eens samenzitten met het management en het bestuur. Er is nog niets beslist.”

Hoe evalueert u het huidige seizoen?

“Het is er eentje om rap te vergeten. We konden nooit een constante brengen in onze prestaties. Dat is het meest frustrerende. We hadden enkele uitschieters met winst op Anderlecht of het spectaculaire 5-5-gelijkspel tegen Beerschot. Stel je voor dat er toen publiek was, het dak ging eraf. We wonnen ook thuis tegen Gent en tegen Standard en Genk.”

Jullie moesten al snel afscheid nemen van goudhaantje Moffi. Mboyo viel de leemte in, maar ook hij vertrok in januari.

“Moffi was een mooie aanwinst voor een ploeg als KV Kortrijk. Het was een dossier met veel facetten. Als de speler aangeeft dat hij wil vertrekken, kun je hem niet houden. Anderzijds heeft Moffi ons financieel (voor 8 miljoen naar Lorient, nvdr.) vooruit geholpen in dit moeilijke jaar. Ook Mboyo wilde weg. Soms kunnen spelers daar ver in gaan. Dan moet je een keuze maken.”

Er was ook de trainerskwestie. Yves Vanderhaeghe kreeg zijn C4, Luka Elsner volgde hem op.

“Ik wil duidelijk stellen dat we geen contract hadden afgesloten met Elsner voor we Vanderhaeghe hadden ingelicht over zijn ontslag. Het is wel zo dat het contract van Yves afliep op het einde van dit seizoen. We verkenden de markt en Luka was daar eentje van. De zondag na het afscheid van Vanderhaeghe tekende Elsner.”

Bent u bang om te zakken?

“Ik ben ervan overtuigd dat we genoeg kwaliteit hebben om ons te redden. De eerste opdracht tegen Club Brugge is een heel moeilijke. Het houdt u toch bezig als bestuur, die redding. Het zijn stressvolle momenten.”

Het seizoen zit erop op 18 april. Er ligt al heel wat werk op de plank. Acht spelers zijn einde contract, waaronder middenvelders zoals Makarenko, De Sart en Hendrickx.

“We zullen niet wachten tot het einde van de transferperiode. Maar dat EK zorgt ervoor dat spelers ietwat afwachtend zijn. We haalden al middenvelder Vandendriessche van KV Oostende. Er zijn altijd mogelijkheden om pakweg De Sart of Hendrickx langer aan ons te binden. Maar it takes two to tango . Alleen dansen is moeilijk, hè (lacht) .”

Het was een woelige periode voor u, met uw exit uit de raad van bestuur van de Pro League.

“Beslissingen nemen was heel moeilijk. Er bewoog niks, mede door achterkamerpolitiek. Ik ben niet iemand die iets doet waar hij geen impact heeft, ik steek er veel tijd in. Ook naar KV Kortrijk toe. Soms denken mensen: waar zit de voorzitter? Dat is een heel onterechte vraag.”

U blijft inderdaad meer op de achtergrond.

“Ik heb dagelijks contact met het management en ben vrijwel betrokken bij alle dossiers. Dan heb ik het bijvoorbeeld over aanwervingen van nieuwe spelers of de coach. Ik doe dat niet operationeel, maar fungeer als klankbord.”

In oktober zei u: ik ga er in het stadiondossier 200% tegenaan. Waar staat u nu?

“Om te kunnen groeien, heb je ondersteunende middelen nodig zoals infrastructuur. Een mooi stadion kan verschillende doelgroepen aantrekken. Alle sterren moeten juist staan. Ik kan er geen tijdstip op plakken. Ik denk dat het nog tien jaar zal duren. Het is wel zo dat de Stad Kortrijk fantastisch meewerkt.”

Eigenaar Vincent Tan lijkt niet van plan om te investeren …

“Alles staat of valt met de eigenaar. Het is mijn rol om hem te pushen om mee te werken. Als ik voel dat dat niet lukt, dan moet ik daar mijn conclusies uit trekken. Zover zijn we bijlange nog niet. Ik hoop en wens dat de eigenaar meegaat in het verhaal dat KV Kortrijk voor Zuid-West-Vlaanderen een heel belangrijk gegeven is.”

(JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.