Rode Duivels virtueel geplaatst voor EK na forse 0-4 zege in Schotland

De Rode Duivels hebben maandagavond in Hampden Park in Glasgow op de zesde speeldag in EK-kwalificatiegroep I dankzij een wervelende eerste helft onder impuls van Kevin De Bruyne met 0-4 (rust: 0-3) gewonnen van Schotland. De Belgen behouden zo het maximum in de groep en zijn virtueel geplaatst voor het EK van volgend jaar. Leander Dendoncker stond de hele wedstrijd op het veld.

Kevin De Bruyne was de uitblinker bij de Belgen. Hij bekroonde zijn sterke wedstrijd met een doelpunt op aangeven van Romelu Lukaku. © belga

Net als enkele dagen geleden tegen Rusland begon Schotland ook tegen de Belgen degelijk aan de partij. De thuisploeg eiste het leer op en trok vol moed richting het doel van Thibaut Courtois, die echter niet al te zwaar aan het werk werd gezet. Bij de eerste tegenaanval was het vervolgens meteen raak voor de Duivels: Dries Mertens lanceerde Kevin De Bruyne op links en de aanvoerder bediende Romelu Lukaku op het juiste moment voor doel. Dergelijke kansen laat de Inter-aanvaller niet liggen en dus stond het na welgeteld negen minuten al 0-1 in Hampden Park. Nummer 49 voor Big Rom.

De werken van KDB

Nog voor het halfuur was de wedstrijd al gespeeld, toen zowaar Thomas Vermaelen een voorzet van opnieuw De Bruyne binnen tikte: 0-2 na 24 minuten, het tweede doelpunt ooit nog maar voor de verdediger van Vissel Kobe bij de nationale ploeg. Zijn eerste scoorde hij bijna tien jaar geleden in november 2009 tegen Hongarije. Schotland was werkelijk nergens en enkele minuten later kopte Toby Alderweireld na een hoekschop van KDB de 0-3 tegen de netten, assist nummer drie in 23 minuten voor De Bruyne, voor de gelegenheid – en door de afwezigheid van Eden Hazard – in een meer aanvallende rol op de tien. 0-3 was ook de ruststand en daarmee was de non-match van vrijdag in San Marino meteen rechtgezet.

De Belgische supporters kirden van plezier in Hampden Park.
De Belgische supporters kirden van plezier in Hampden Park.© BELGA

De tweede helft was lange tijd een maat voor niets en als er dan toch eens dreiging kwam van de thuisploeg, stond Courtois paraat. In de slotfase zette De Bruyne de kroon op het werk door zelf de 0-4 te scoren. Even later mochten Yari Verschaeren en Benito Raman hun debuut bij de Duivels vieren.

Virtueel geplaatst

Met achttien op achttien zijn de Rode Duivels virtueel geplaatst voor het EK van komend jaar. Het verschil met de nummer drie in de stand, Kazachstan (7 punten), bedraagt elf punten terwijl er nog twaalf te verdienen zijn. Mathematische zekerheid is er pas komende speeldag na de thuiswedstrijd tegen voetbaldwerg San Marino.

Leander Dendoncker speelde de hele wedstrijd voor België.
Leander Dendoncker speelde de hele wedstrijd voor België.© BELGA

Rusland volgt na de krappe 1-0 thuiszege van maandagavond tegen Kazachstan met vijftien op achttien op de tweede plaats in de groep. In de strijd om de groepswinst is het dus nog opletten voor de Russen, aangezien er op de voorlaatste speeldag nog een verplaatsing naar Sint-Petersburg op het programma staat. Bij een gelijke stand in de groepsfase is het onderlinge resultaat doorslaggevend en daar zijn de Belgen al in het voordeel: op de openingsspeeldag werd er in eigen huis met 3-1 gewonnen.

De Rode Duivels moeten in de kwalificatiecampagne resultaten blijven neerzetten als ze bij de loting in Boekarest bij de zes reekshoofden willen zitten, die in pot 1 terechtkomen. In tegenstelling tot vroeger wordt er daarvoor niet meer gekeken naar de UEFA-ranking, maar enkel naar de resultaten in deze kwalificatiefase. Op basis daarvan worden er van de tien groepswinnaars zes overgehouden voor pot 1, de overige vier komen in pot 2 terecht.

Martinez kijkt al vooruit na virtuele EK-kwalificatie: “We willen ook deze groep winnen”

Bondscoach Roberto Martinez was heel tevreden na de wedstrijd tegen Schotland.
Bondscoach Roberto Martinez was heel tevreden na de wedstrijd tegen Schotland.© BELGA

Martinez kon niet anders dan tevreden zijn met de prestatie van zijn Duivels, onder regie van een geniale Kevin De Bruyne. Naar goede gewoonte had de bondscoach vooral lof voor het collectief. “Er waren vele aspecten in deze wedstrijd: verdedigend moesten we goed staan, zonder bal moest er gewerkt worden. We controleerden de partij en maakten onze eerste kans meteen af. Nadien zou het makkelijk zijn om de concentratie even te verliezen, maar iedereen bleef bij de zaak en we gingen gewoon door. Vandaag ging het echt om die intensiteit, vanaf de eerste seconde tot de laatste speelden we echt als een team. Van zo’n prestatie kan je niet anders dan blij zijn. Er zit volwassenheid in deze groep, er is een verlangen om te werken voor elkaar. Dat was er al op het WK en dat zit er nog in. Dat is essentieel als je wil blijven groeien.”

Ook voor het middenveld met daar het Anderlecht-duo Youri Tielemans en Leander Dendoncker was het een goeie test. De Bruyne stond zo een rijtje hoger op de tien, met als resultaat drie assists en een doelpunt. “Ik ben heel tevreden over mijn middenveld. We wisten dat Schotland daar met een man meer zou staan. Leander deed het eerder al zeer goed tegen Rusland en Cyprus en ik was ook nu heel tevreden met de samenwerking met Youri. Leander is fysiek sterk en dat hielp ons tegen Schotland. Kevin kan dan weer de beslissende pass geven vooraleer dat de tegenstander het in de gaten heeft. Hij ziet alles zo snel. Wat mij betreft is hij de beste spelmaker ter wereld. Op het WK was hij al heel belangrijk voor ons, nadien kende hij een seizoen vol blessureleed en miste hij veel wedstrijden. Nu is hij terug fris en dat zie je.”

Man van de match Kevin De Bruyne blijft koel: “Geen wereldmatch, gewoon mijn job gedaan”

Kevin De Bruyne:
Kevin De Bruyne: “Ik stond vandaag hoger op het veld en heb zo meer kans om belangrijk te zijn voor de ploeg.”© BELGA

De absolute uitblinker bij de Rode Duivels maandagavond in Hampden Park bij de 0-4 tegen Schotland was ongetwijfeld Kevin De Bruyne. De middenvelder van Manchester City bracht voor rust drie doelpunten aan. Na de pauze pikte hij ook zelf zijn goaltje mee. De Bruyne behield na afloop voor de microfoon van VTM zijn realisme. “Ik heb hier geen wereldmatch gespeeld. Ik heb gewoon mijn job gedaan”, liet de gelegenheidskapitein optekenen.

“We hebben gewoon gedaan wat we moesten doen”, legde De Bruyne, die de voorbije twee wedstrijden de aanvoerdersband droeg, uit. “De ploeg stond beter vandaag. We zijn moeilijk begonnen, maar na de 0-1 kregen we controle. Ik denk niet dat Schotland veel kansen heeft gecreëerd. Als collectief hebben we goed gespeeld, heel compact. En we hebben op de juiste momenten gescoord.”

Over zijn persoonlijke wedstrijd was De Bruyne tevreden, maar hij wilde er niet te veel woorden aan vuil maken. “Ik doe gewoon mijn job. Ik stond vandaag hoger op het veld en heb zo meer kans om belangrijk te zijn voor de ploeg. De andere spelers helpen mij daarbij. Ik weet vooraf dat mijn ploeggenoten klaarstaan voor doel en dan kan ik die ballen geven. En zo kom je aan drie assists.”

“Soms kan je moeilijke matchen hebben”, keek De Bruyne nog even terug naar de wedstrijd van vrijdag. “En dat kan zelfs tegen San Marino. Maar de reactie vandaag als ploeg was uitstekend. We wisten dat we vandaag bij winst bijna zeker waren van kwalificatie. Dat is het belangrijkste van de avond.”

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.