Rode Duivel Charles De Ketelaere pakt met Atalanta eindzege in Europa League

Berat Djimsiti, Charles De Ketelaere en Hans Hateboer na hun overwinning. © REUTERS

Atalanta heeft woensdagavond in zijn allereerste Europese finale meteen raak geschoten. De club van Charles De Ketelaere haalde het in de Europa League-finale met 3-0 van de Duitse landskampioen Bayer Leverkusen dankzij een hattrick van Ademola Lookman. Het is voor Atalanta de eerste grote prijs in 61 jaar. Voor Leverkusen is het de eerste nederlaag sinds 27 mei 2023.

Leverkusen begon dankzij zijn ongeslagen reeks van 51 wedstrijden op rij als favoriet aan de finale, maar loste die status verre van in. De Duitsers kwamen inspiratieloos voor de dag en moesten het qua intensiteit en kwaliteit afleggen tegen Atalanta. Met name de Nigeriaan Lookman (12., 26., 75.) liet de Duitse defensie bij momenten sterretjes zien. Hij dribbelde erop los en kroonde zich met twee doelpunten al voor de rust tot Italiaanse held. Met een binnentikker en een knap individueel doelpunt stuurde hij Leverkusen met dubbele kopzorgen richting de kleedkamers.

Atalanta hield Leverkusen ook in de tweede helft al bij al eenvoudig in bedwang. De Duitse landskampioen eiste de bal op, maar de beste kansen waren wederom voor de ploeg uit Bergamo. Onder meer De Ketelaere, die vlak voor de pauze al een goede mogelijkheid kreeg, kwam dicht bij een doelpunt. Na een uur maakte Atalanta-coach Gasperini een einde aan de finale van de Belg, die een verdienstelijke wedstrijd speelde. In zijn plaats kwam de Kroaat Mario Pasalic, maar het was Lookman die opnieuw met de aandacht ging lopen door een kwartier voor tijd zijn hattrick te vervolledigen en de eindstand vast te leggen.

Eerste Belg sinds 2019

De Ketelaere is de eerste Belg sinds Eden Hazard, die in 2019 met Chelsea Arsenal versloeg in de finale, die de Europa League weet te winnen. Voor zijn club Atalanta is het de eerste grote prijs sinds 1963, toen het de Italiaanse beker won.