Punt voor Club Brugge na brilscore op Antwerp

©DAVID PINTENS BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Er vielen geen doelpunten in de partij tussen Antwerp en Club Brugge. Dat was ook een logische uitslag na een armtierige wedstrijd. Club Brugge drong wel wat meer aan maar tot uitgespeelde kansen kwam het echter niet. De voorsprong van Brugge bedraagt bijgevolg nog steeds vijf punten met nog drie speeldagen te gaan. Zondag wacht alweer een confrontatie met Antwerp, dit keer op Jan Breydel.

Na de tegenvallende 1 op 6 bij de start van de play-offs koos Clement voor wat meer defensieve stabiliteit in het elftal. Zo belandde Hans Vanaken op de bank. Enerzijds verrassend aangezien een fitte Vanaken de laatste seizoenen nauwelijks een wedstrijd gemist heeft, anderzijds is de tweevoudige Gouden Schoen de laatste weken op zoek naar zijn beste vorm. Een middenveld met Balanta, Rits en Vormer leek eerder de veilige optie.

Clement zou wellicht wel kunnen leven met een gelijkspel, zeker nadat Genk en Anderlecht gisteren ook niet verder kwamen dan een puntendeling. Achterin kreeg Sobol terug de voorkeur op Denswil. De Oekraïner zorgt namelijk voor meer diepgang in steun van Lang. Mignolet was toe aan zijn 500ste profwedstrijd, 89 daarvan waren in loondienst van Club Brugge.

Kansarme eerste helft

Club begon veelbelovend aan de partij. Al na twee minuten verstuurde De Ketelaere een slimme bal op Rits, die doelman Butez kon omspelen maar geen vervolg kon breien aan de actie. Verder had de eerste helft weinig om het lijf. Brugge probeerde hoog druk te zetten maar aanvallend liep het geregeld spaak. Foute passes, misverstanden en dom balverlies, het leek bij momenten wel alsof sommigen voor het eerst samen tussen de lijnen stonden.

De thuisploeg zorgde evenmin voor spektakel, Mignolet hoefde enkel maar toe te kijken tijdens zijn jubileummatch. Een verdwaalde voorzet van Lang was het enige schot tussen de palen waardoor 0-0 een logische ruststand was na een ontgoochelende eerste helft.

Laag pitje

Ook in de tweede helft bleef het niveau en het tempo op een laag pitje. Een afgeblokt schot van Mbokani en een oprapertje van De Ketelaere zorgden niet meteen voor opwinding. Beide coaches leken echter tevreden met het tactische plaatje van hun manschappen want er werd niet gewisseld tot aan minuut 75. Grote reclame voor het Belgisch voetbal was het allemaal niet.

Dost bleef maar hopen op die ene goede voorzet, Lang zat niet in de wedstrijd en bleef ook te vaak op zijn flank geposteerd. Hij kwam zelfs nog goed weg toen hij geel kreeg voor een fout op Lukaku want in de eerste helft had hij ook al een stevige overtreding begaan die zeker een gele kaart verdiend had. Hans Vanaken kreeg uiteindelijk toch nog wat speelgelegenheid, de luttele negen minuten weliswaar maar ook hij kon zijn stempel niet drukken. Beide ploegen kregen waarvoor ze op het veld stapten, namelijk een nederlaag vermijden.

Club Brugge blijft zo in poleposition voor de landstitel. Indien Genk zaterdag niet wint, volstaat een zege zondag thuis tegen Antwerp.

(JT)

Opstelling Antwerp: Butez, De Laet, Le Marchand, Seck, Lukaku (87’ De Pauw), Hongla, Verstraete, Buta, Gerkens (75’ De Sart), Miyoshi (75’ Ampomah), Mbokani.

Opstelling Club Brugge: Sobol, Mechele, Kossounou, Mata, Balanta (81’ Vanaken), Rits, Vormer, De Ketelaere, Dost, Lang (85’ Van der Brempt).

Gele kaarten: 38’ Mata, 74’ Verstraete, 74’ Lang.