Provinciale eindrondes: Zonnebeke, Lombardsijde en Bellegem promoveren al zeker

Favoriet Oostnieuwkerke is uitgeschakeld in eerste provinciale, dolle slotminuten in tweede provinciale, KFC Lichtervelde dat ‘een versterkt” Zwevezele B met 5-0 naar huis stuurt en al twee vierdeprovincialers die voor de finales zeker zijn van promotie. Een overzicht.

WS Bellegem mag vieren. Volgend seizoen speelt het team opnieuw in derde provinciale. © VDB

In eerste provinciale is KSK Oostnieuwkerke, dat kampioen KSKV Zwevezele A lang het vuur aan de schenen legde, uitgeschakeld. De loting had hen aan KSV Oostkamp gelinkt en dat betekende dat een van de twee beste ploegen moest sneuvelen. Na de 1-1 in Oostkamp stond diezelfde stand na 90 minuten ook op het bord. In de verlengingen hield doelman Carron de bezoekers recht en kon de ingevallen Kelian Bonny de goal van de kwalificatie scoren. KSV Oostkamp dus door. In de finale speelt het tegen SC Wielsbeke, dat na strafschoppen (tweemaal 2-1) SC Blankenberge afhield.

SC Wielsbeke ontdeed zich van SC Blankenberge na een zinderde strafschoppenreeks: 6-7.
SC Wielsbeke ontdeed zich van SC Blankenberge na een zinderde strafschoppenreeks: 6-7.© vdb

Zowel SC Wielsbeke als KSV Oostkamp mogen dus straks meedoen aan de interprovinciale eindronde. Ze spelen wel eerst nog onderling een wedstrijd, de uitslag daarvan kan van belang zijn in geval van bijkomende stijgers.

Damme zet in slotminuten KSV Diksmuide nog een hak

In tweede provinciale A verpulverde Exc. Zedegelem een gehavend KSV De Ruiter voor de tweede keer in enkele dagen tijd. Na de 5-1 in Zedelgem, werd het nu 0-4 op De Ruiter. Meer spanning in de andere wedstrijd. SVV Damme had thuis met 2-1 gewonnen, maar was bij een 1-0 uitgeschakeld op het veld van KSV Diksmuide. Tot in de blessuretijd Van Gysegem de 1-1 van de kwalificatie scoorde. Damme dus door naar de finale tegen Zedelgem.

In tweede provinciale B had VK Dadizele woensdagavond de klus al geklaard. De 0-0 op Dottenijs volstond na de 5-1 thuiszege van het weekend eerder. Sp. Heestert en SK Nieuwkerke hielden elkaar twee keer (1-1 en 2-2) in evenwicht. Heestert stoot door omdat het op verplaatsing meer scoorde. Opvallend: ook daar viel de gelijkmaker pas in de slotminuut. Een goal van Dejaegere bracht zijn team een ronde verder. De finale gaat dus tussen VK Dadizele en Sp. Heestert.

SC Zonnebeke greep vorig jaar naast promotie, maar mocht nu al vieren

In derde provinciale A had E. Hooglede geen onaardige uitgangspositie veroverd na een 3-3, maar het ontbrak thuis ook aan efficiëntie. De bezoekende goalie Gevorgyan stopte twee strafschoppen, Zonnebeke scoorde in het laatste kwartier voor de rust wel twee keer: 0-2 en dat is goed voor de promotie.

Zonnebeke speelt wel nog de finale tegen US Ploegsteert. Na verlengingen (twee keer 1-1) ging Ploegsteert uiteindelijk met 2-3 winnen bij KSV Veurne.

De Haan wipte SV Loppem en dat leidde tot een feestje. Al staat de promotie nog niet vast.
De Haan wipte SV Loppem en dat leidde tot een feestje. Al staat de promotie nog niet vast.© VDB

In derde provinciale B zorgde Dosko Sint-Kruis wellicht voor de verrassing. Het had thuis met 1-2 verloren van KSV Nieuwpoort, maar zette dat recht met een 1-4 zege aan de kust. De finale wordt betwist tegen E. De Haan. Na de 1-0 in De Haan, werd het nu 2-1 voor SV Loppem, maar het doelpunt op verplaatsing bleek doorslaggevend. Dosko Sint-Kruis en E. De Haan maken straks onder elkaar uit wie naar tweede provinciale promoveert.

Vuurwerk in derde provinciale C. KSVK Zwevezele B, dat onder meer aantrad met Yves Ngabu uit de A-ploeg, werd in de pan gehakt: 5-0. Zo werd de 1-0 uit de heenwedstrijd makkelijk uitgewist. Ook in de andere wedstrijd in de C-reeks een verrassing. KFC Lendelede had thuis met 4-1 van Kanegem gewonnen, maar na een dik half vuur stond het al 4-0 in de Tieltse deelgemeente. Dat bleek ook de eindstand. Kanegem en Lichtervelde spelen dus de finale.

In derde provinciale is Zonnebeke dus al zeker van de promotie. Het slaagde er immers als enige vice-kampioen in om de einderondefinale te behalen. Verliest het die finale, dan is Zonnebeke sowieso de best gerangschikte verliezer en kan het als extra stijger (eersteprovincialer Westkapelle houdt ermee op) promoveren. Wint Zonnebeke alsnog de finale, dan schuift dat ticket door naar de best gerangschikte verliezende finalist.

Doelpunt van WS Bellegem in blessuretijd blijkt goed voor promotie

In vierde provinciale promoveren vijf van de zes finalisten. Derdeprovincialer Lowingen verhuist naar Henegouwen en dat betekent nog een extra stijger uit vierde provinciale. Dus slechts één finalist zal niet promoveren.

In de A-reeks had E. Jonkershove het kampioen SK Elverdinge tot de slotspeeldag moeilijk gemaakt. De 2-0 thuiszege maakte hen favoriet, maar VKW Vleteren stuurde hen met 4-0 naar huis en speelt de finale. GS Voormezele versloeg FC Passendale thuis 2-1 en dat was voldoende na het gelijkspel (1-1) uit de heenmatch. Voormezele en Vleteren bekampen elkaar in de finale.

In de B-reeks ging VK Dudzele winnen op HO Oedelem (0-1). Het bleef lang 0-0 (en na de 2-2 in Dudzele betekende dat de kwalificatie voor Oedelem), maar de goal van Grammens een kwartier voor tijd deed de balans richting Dudzele overhellen.

SC Lombarsijde had bij FC Doomkerke met 2-0 verloren, maar zette dat thuis recht. Het werd 3-0 en dat betekende meteen een promotiefeestje voor de thuisploeg.

Net als bij WS Bellegem in de C-reeks. Bellegem was met 2-3 gaan winnen bij Dentergem, maar stond na 90 minuten thuis 0-2 in het krijt. Een goal van Van Wijnsberghe in blessuretijd bracht de thuisploeg op 1-2 en in vervoering.

Bellegem speelt de finale tegen SV Wevelgem B dat Jong Vijve op 0-0 hield nadat het thuis al met 3-1 had gewonnen.

Jonkershove slaagde er als enige ‘tweede’ niet in om de finale te halen. Dat betekent dat Lombardsijde en Bellegem als ze hun finale verliezen bij de beste gerangschikte ploegen horen. Die twee verenigingen zijn dus al zeker van promotie. Maar als ze nog hun finale winnen, dan schuiven de extra promotietickets door.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.