Topseizoen U21 KV Oostende bekroond met overgang naar amateurklasse

(foto TVA) © timmy van assche
Redactie KW

KVO’s voetbalseizoen eindigt op een positieve noot. Na het behoud in de Challenger Pro League, boekt de U21 als uittredend kampioen sowieso een mooie ereplaats. Chapeau voor de sportieve cel rond coach Jordi Lemiengre. Dat betekent meteen dat de beloften volgend seizoen aantreden in Amateurklasse.

De A-kern van KV Oostende is al met vakantie, maar bij de beloften zetten ze nog heel even door. Vanavond om 19.30 uur neemt de U21 van coach Jordi Lemiengre het in de Diaz Arena op tegen kampioen Westerlo. KVO, dat vorig seizoen de beste was, staat op een knappe vierde plaats en kan nog tweede eindigen. Op de slotspeeldag, woensdag 8 mei om 18 uur, speelt KVO tegen Lommel. “Ondanks de gekende moeilijkheden slaagden we erin om een goed seizoen neer te zetten”, onderstreept Lemiengre. “Vergeleken met vorig jaar is de kern ook helemaal anders. Spelers vertrokken omwille van leeftijd, spelniveau of transfer. Kortom: niemand had deze mooie prestatie verwacht, dat maakt het extra leuk. In januari en februari kenden we een moeilijke periode omwille van examens en jongens die geblesseerde spelers bij de A-kern opvingen. Toch even stilstaan bij de druk die de beloften ervaren: voor sommigen is het een laatste kans op eventueel profvoetbal.”

Sleutelrol

Nils Vanneste, huidig sportief directeur van KV Oostende en tot vorig seizoen directeur van de jeugdacademie, is lovend. “Met een voorlopige vierde plaats boeken we, ondanks de gewijzigde kern, wederom succes.” Daarin vervult Lemiengre, als opvolger van medegrondlegger Kurt Bataille, een sleutelrol. “Hij legt de lat hoog en is veeleisend, maar op een toegankelijke manier. Spelers kunnen ook op mindere momenten bij hem terecht. Dat Jordi ook lesgeeft in het secundair onderwijs en de leefwereld van jongeren kent, is belangrijk.” Lemiengre beaamt. “Mijn job in het Maritiem Instituut Mercator is een troef om met de jeugd om te gaan. Ik werk graag met die gasten en heb een goeie klik.”

mooie primeur

Het was meteen ook het laatste seizoen van KVO bij de U21. “Vanaf volgend seizoen stappen we met een U23 in Derde Amateur in”, zegt Vanneste. “Met onze vierde plaats hebben we één van de Vlaamse tickets voor de amateurklasse al beet. Eens de overname rond is, betalen we hiervoor het nodige inschrijvingsgeld.” En dat is een mooie primeur voor Oostende. Al twee seizoenen treden beloftenteams van profclubs aan in de amateurreeksen – kijk naar KAA Gent (Eerste Amateur) of Cercle (Tweede Amateur) – maar de vorige sportieve leiding van KVO had die ambitie niet. Tot nu, dus. Er is zelfs nog een kans dat KVO in Tweede Amateur uitkomt, mocht een andere beloftenploeg zich terugtrekken. “Op die manier stomen we de jongens nog meer klaar voor de eerste ploeg”, pikt Vanneste in. “Wie (nog) niet doorgroeit naar de A-kern, kan zich een heel jaar lang profileren op toch een mooi niveau. Ze spelen er tegen oudere en meer ervaren spelers.”

Lemiengre, die als ex-coach van Mandel en Gullegem al ervaring heeft in de reeks, staat te popelen. “De uitdaging en meerwaarde in Amateur is énorm: voetballen in een reeks met stijgen en dalen én tegen volwassenen. Op welke plaats in het klassement je ook eindigt, het wordt sowieso een gewonnen jaar. Fysiek zijn onze jongeren meestal beter, maar ze missen wat sluwheid en ervaring. In Amateur kan je ook sneller in de kijker spelen bij andere teams. Statistieken worden plots anders geïnterpreteerd. En in ons geval: jeugdspelers die voor KVO kiezen, tekenen voor twee teams. Je bent zeker van amateurvoetbal én behoudt uitzicht op profniveau.”

Structuur

De A-kern van KV Oostende heeft een gemiddelde leeftijd van 24 jaar, wat exact het gemiddelde is van heel tweede klasse. Neem RSCA Futures, Club NXT, Jong Genk en SL16 weg en dat algemene cijfer van 1B schiet omhoog. Prille twintigers als Mo Berte (22), Siebe Wylin (20) en Manuel Osifo (20) – in de winter vertrokken naar Leuven – zijn de bekendste jonge basisspelers van afgelopen seizoen. Andere jongeren als Andy Musayev (21), Anas Hammas (20) en Paco Avoki (20) waren vaste klant in de selectie, en Richmond Badu (21), Joaquin Obambi (17) en Naguy Maertens (19) trainden regelmatig mee. “Het is heel belangrijk dat jongeren kunnen proeven van het profvoetbal, al is trainen nog altijd belangrijker dan in de wedstrijdselectie zitten”, benadrukt Lemiengre. “Als je altijd in de selectie zit, maar je maakt geen minuten, dan ga je erop achteruit. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden zonder ritme te verliezen.” En vergeet Robbie D’Haese (25) niet, samen met Jelle Bataille (24, nu Antwerp) nog altijd hét uithangbord van KVO’s jeugdacademie. “Ons succesrecept? Een duidelijke visie: iedereen – spelers en medewerkers – weet waar hij aan toe is. De voorbije vijf jaar hebben we een duidelijke structuur. Toen ik vertrok, nam Peter Herman mijn functie over. En dat is ook de enige rol die veranderd is”, zegt Vanneste. “Verder: we laten onze jeugdspelers opboksen met de inkomende transfers. Bijvoorbeeld, toen we Jonas Vinck haalden bij Virton, hielden we rekening met de ontwikkeling van Siebe Wylin, waardoor hij als volwaardige concurrent van Vinck gold. Idem met Berte en Osifo.” Opvallend: in de bekerstunt tegen Racing Genk (3-1) in december stonden op een gegeven moment liefst vijf KVO-jeugdspelers tussen de lijnen (Wylin, Osifo, D’Haese, Berte en Musayev).

Paco

Aan Avoki is ook een mooi verhaal gekoppeld. “Die jongen speelde vorig seizoen nog bij Lombardsijde, toen tweede provinciale”, weet Vanneste. “Kurt Bataille zocht als trainer van Bredene nog een spits en had Paco aan het werk gezien. Hij tipte hem voor bij onze beloften en we besloten hem een kans te geven. Paco Avoki heeft zich in korte tijd getoond als kandidaat-A-kernspeler. Als invaller thuis tegen Beerschot dwong hij de intussen beruchte afgekeurde gelijkmaker af. Badu toonde zich als volwaardige derde keeper van de A-kern, en Obambi mocht na één week trainen bij de beloften al invallen bij de A-ploeg, tegen Club Luik. In eerste instantie willen we onze eigen jeugdspelers lanceren. In tweede instantie willen we talentvolle spelers een kans geven die bij andere clubs niet aan de bak komen. Keeper Brent Gabriël bijvoorbeeld ging bij Beveren van eerste naar derde keeper, maar toonde zich bij ons fantastisch in de beker. En Massimo Decoene bewees zich bij ons op verschillende posities, terwijl hij bij KV Kortrijk niet meteen uitzicht had op minuten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier