Siebe Wylin groeide tot een vaste waarde op de rechterflank KVO: “Je wordt steeds beloond voor je geleverde werk”

Siebe Wylin: “Het is heel fijn dat ik bijna niet meer gewisseld word.” © Belga
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

Sinds eind november is Siebe Wylin, een geboren Roeselarenaar die zijn opleiding vooral bij Club Brugge genoot, een vaste waarde in het elftal van KVO. Vorig maand vierde hij bovendien zijn eerste doelpunt in de Challenger Pro League. Een uitgebreide kennismaking met de rechtervleugelverdediger met aanvallende impulsen.

Papa Janos Wylin, die onder meer bij Tielt en Westrozebeke voetbalde, wees Siebe snel de weg naar het voetbalterrein van Roeselare. Al in de zomer van 2010 trok Siebe naar Club Brugge na een scouting op een tornooi. Van de U8 tot de U16 droeg hij blauw-zwarte uitrustingen. “Die kans kon ik niet laten liggen. Mijn ouders waren het ook meteen eens. Een busje haalde de spelers in Roeselare voor de trainingen op. Mijn ouders voerden me naar alle wedstrijden. Voor de vele kilometers die mijn ouders voor mij afgelegd hebben, ben ik hen heel dankbaar. Dank zij hen sta ik waar ik nu sta”, zegt Wylin. “Ook ben ik de Club-trainers heel dankbaar. Bij mijn ploegmaats had ik onder meer Lukas Willen (Zulte Waregem), Lynnt Audoor (KV Kortrijk) en Sem Audoor (nog bij Club NXT). Wij zaten ook op dezelfde school, in het KTA te Brugge. Daar volgde ik de richting topsport-wetenschappen. Dank zij het topsportstatuut konden we de ochtendtrainingen meemaken.”

Kampioen met U18

In 2019 zette Wylin de stap naar de U18 van KV Oostende. “Het seizoen met de U16 bij Club Brugge was heel moeilijk, want ik speelde er bijna niet. Het volgende seizoen zou dan de U18 volgen, een team met twee leeftijden. Wellicht zou ik daar het eerste jaar weinig kansen hebben. Het was de juiste keuze om naar KV Oostende te gaan, waar ik meer speelkansen kon krijgen”, zegt Siebe Wylin die een kampioenschap won met de U18. Korneel Deceuninck, nu de fysical trainer van de eerste ploeg, was toen onze coach. Mo Berte en Andy Musayev waren enkele van mijn ploegmaats met wie ik nu tot de A-kern behoor. Vorig seizoen werden we met trainer Kurt Bataille kampioen bij de beloften en speelden we de bekerfinale”, zegt Wylin. “Van zodra ik bij KVO was, werkte ik met Edufoot ’s namiddags aan de technische vaardigheden tijdens de schooluren. Het was een extra training, ik heb er veel geleerd.”

Alexander Blessin

Op zijn achttiende voetbalde Wylin al bij de eerste ploeg “Vroeg in het seizoen mocht ik meetrainen bij Alexander Blessin, die me uitnodigde nadat hij de matchen van de beloften kwam bekijken. Dat was genieten. Nooit vergeet ik mijn eerste invalbeurt, in Sint-Truiden, en mijn eerste basisplaats, op bezoek bij OH Leuven. Trainer Blessin heeft me ook goed geholpen. Hij plaatste me op de positie waar ik nu sta, op de flank in een 3-5-2.”

Dit seizoen werd Siebe Wylin een vaste waarde in de ploeg. Het duurde wel even. Hij speelde slechts 18 minuten, thuis tegen RSCA Futures, in de eerste twaalf speeldagen. “Dat was even slikken. Uiteindelijk moet je blijven vechten tot er iets komt. Je wordt toch steeds beloond voor het werk dat je levert”, zegt Siebe Wylin.

Eerste doelpunt

Hij bekwam zijn eerste basisplaats van deze competitie op 25 november, de dertiende speeldag, op bezoek bij Club NXT in… Roeselare. “Dat was inderdaad in mijn thuishaven en tegen mijn ex-club. Mooi meegenomen. Het gaf een extra boost. Veel familieleden kwamen die namiddag kijken.”

“We redden ons zeker. Met zo een goede ploeg kunnen we nooit zakken”

“Door de gele schorsing van Jonas Vynck zou ik zeker spelen. Ik moest die kans grijpen en dat heb ik ook gedaan. Daarna bleef ik de meeste matchen spelen”, reageert Siebe Wylin. “De volgende match stonden we allebei in het team. Jonas was mijn concurrent maar we spelen nu allebei. We vullen elkaar goed aan, allebei op een verschillende positie”, zegt Wylin. “Bij de jeugd van Club was ik middenvelder en centrale verdediger. Bij de jeugd van KVO speelde ik rechtsachter en zo ben ik gegroeid naar de positie waar ik nu speel. In de formatie die we nu spelen, een 3-5-2, speel ik meer aan de buitenkant. Ik grijp mijn kansen op de flank, Jonas heeft meer het verdedigende in zich. Hij kan meer centraal spelen dan ik. Het is heel fijn dat ik bijna niet meer gewisseld word. Ik kan me tonen”, lacht Wylin die op Francs Borains zijn eerste KVO-doelpunt scoorde. “Die goal speelt zich nog altijd af in mijn hoofd. Een heel mooie pass van Perez kwam perfect in mijn loop. Ik moest alleen nog denken waar ik de bal zou trappen. Je mag niet twijfelen. Ik trapte gewoon op doel en hij zat binnen. We namen de drie puntjes mee naar huis.”

Vertrouwen

Sinds die match in Roeselare speelde Siebe Wylin telkens. Dertien matchen op rij, waarvan elf aan de aftrap, tien de volle negentig minuten. Siebe Wylin kreeg dit seizoen het vertrouwen van verscheidene trainers: eerst van Stijn Vreven, daarna van Michiel Jonckheere die al tot de staf behoorde, en nu van Jamath Shoffner. “Natuurlijk moet je je steeds opnieuw bewijzen. Trainer Shoffner had wel al onze heel goede match op Anderlecht in december gezien. Ik kreeg meteen het vertrouwen van trainer Shoffner. Hij is een rustig persoon met wie je steeds kan praten. Dat is heel fijn.”

Nooit zakken

“Er wachten ons nu twee belangrijke verplaatsingen op rij waar we telkens de drie punten kunnen gebruiken. Jong Genk komende zaterdag is een ploeg die we zeker aankunnen. Het zijn jonge gastjes met veel techniek maar op kracht kunnen we hen aan. De match op Seraing is natuurlijk ook heel belangrijk. We redden ons zeker. Met zo een goede ploeg kunnen we nooit zakken”, benadrukt Siebe Wylin. Het is heel fijn om met die spelers samen te werken. Er was ook die bekercampagne waarin we een extra kans grepen om ons te tonen en waarop we heel fier mogen zijn. We schakelden drie eersteklassers uit.”

Zaterdag 16 maart, 20.45 uur: Jong Genk-KV Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier