“Rug rechten voor eigen volk”: Zulte Waregem moet tegen SL16 verlies bij Francs Borains wegspoelen

Alessandro Ciranni: “We moeten onze momenten pakken.” © HD
Redactie KW

Een onnodig verlies en weggezakt naar de vierde plaats. Dat was de harde balans voor Zulte Waregem na de 2-1-nederlaag bij ‘zwart beest’ Francs Borains. “We hebben de zege weggegeven. Tijd om onze rug te rechten voor eigen volk tegen SL16”, zegt een strijdvaardige Alessandro Ciranni. Dat is nodig, als Essevee de promotiekansen gaaf wil houden.

“Nee, het was geen leuk weekend voor ons.” Ciranni windt er geen doekjes om. De 27-jarige verdediger zag Essevee onnodig verliezen bij Francs Borains. “We gaven de wedstrijd uit handen. Net dan hadden we alles moeten dichtgooien en het afmaken op de counter. We waren niet scherp genoeg op de momenten dat het moest en gaven het weg. Stel dat we hen op een tegenaanval hadden afgestraft, dan was het onherroepelijk boeken dicht voor Francs Borains.”

De cijfers spreken voor zich. Twintig keer naar doel geschoten, 59 procent balbezit over de hele wedstrijd; voor rust alleen al was dat 62 procent. Doet dat een belletje rinkelen? Ja, zeker. Spoel maar even terug naar de openingsspeeldag. Toen verloor Zulte Waregem in eigen huis met 3-1 van Francs Borains. Toen werd er maar liefst 31 keer richting het kader getrapt en had Essevee 66 procent balbezit in negentig minuten. Bovendien waren er 23 hoekschoppen voor de Boeren.

Francs Borains lijkt het zwarte beest voor de troepen van coach Vincent Euvrard. De trainer zei dat het een onnodig verlies was en dat er zoals echte mannen verdedigd moet worden.

Nog niet gespeeld

“Hoe dat komt? Als ik een antwoord had op deze vraag, waren we dit interview niet aan het doen”, zegt Ciranni. “Sommige dingen zijn in het voetbal moeilijk te verklaren. We zijn al meerdere keren op voorsprong gekomen en hebben de match nog weggegeven. Dat is zuur. We doen er alles aan om die verlieswedstrijden te analyseren. We hebben ons huiswerk gemaakt en veel beelden bekeken. Maar we mogen niet bij de pakken blijven zitten. Het is nog niet gespeeld, dat is het positieve van de zaak. We moeten wel beseffen dat in de volgende wedstrijd drie punten broodnodig zijn om in de running te blijven voor die top twee.”

Mentaal sterk

Mentaal moet het niet gemakkelijk zijn, om telkens een nieuwe klap te incasseren na een hoopgevende prestatie, denk aan de 1-3-zege bij Club NXT.

“Op dat vlak hebben we een sterke groep. We weten dat we veel kwaliteiten hebben in de groep. Er zijn spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Als je ziet hoe vaak we op achterstand zijn gekomen en dan terugkeerden, dat toont alleen maar aan hoe sterk we zijn. We gaan door een moeilijke periode, maar in de meeste matchen hebben we de bovenhand. Alleen trekken we het nu niet naar ons toe qua resultaten.”

“We doen nog altijd mee voor de top twee. We moeten onze kansen grijpen” – Alessandro Ciranni

Op training lijkt alles wel te lukken. Er wordt keihard getraind, horen we uit meerdere hoeken. “Ik denk dat we altijd goed voorbereid zijn. Als de match gaat beginnen, weet iedereen wat hij moet doen. Het is niet zomaar, dat je 25 keer naar doel kunt trappen. Maar het gaat erom dat je je momenten moet pakken en de wedstrijd dood moet maken. Soms gaat het over de afwerking, soms gaat het over een bal afblokken. Dat zijn kleine momenten, details, waarbij het kwartje momenteel niet aan onze kant valt. Iedereen doet zijn stinkende best om in het weekend te brengen wat we inoefenen. Maar dat lukt niet altijd, het blijft voetbal.”

Kun je daar überhaupt op trainen? “Zeker, op afwerking kun je oefeningen doen. Soms is er wat geluk mee gemoeid. Denk aan Francs Borains-doelman Saussez, die begon te dribbelen. Ndour onderschepte de bal, maar die bleef onder zijn schoen hangen. Dat is zo’n typisch voorbeeld. Dat is een proces dat niet op een-twee-drie gebeurt.”

Gekke competitie

7 op 21, dat is de magere balans in 2024. Dat is te weinig als je rechtstreeks wil promoveren. “Natuurlijk is dat te weinig. Dat weten we zelf ook, als we kijken naar de ambitie die we hebben uitgesproken. Het is zo’n gekke competitie. Na die 7 op 21 staan we nog altijd bij de mensen en doen we mee. We moeten beseffen dat er nog kansen liggen en die moeten we gewoon grijpen.”

De kloof met de tweede plaats, die dus toegang geeft tot rechtstreekse promotie, bedraagt vier punten. Met nog zeven wedstrijden te gaan, moet Waregem al twee matchen meer winnen om in te halen. “Wie zegt dat hij niet bezig is met het klassement, die is aan het liegen. Het einde van de competitie nadert, elk punt is belangrijk. Na de wedstrijden tegen SL16 en RSCA Futures komen er vijf mooie affiches aan.”

Dat is een understatement. Na de belofteteams staan achtereenvolgens Beerschot, Deinze en Patro op het menu. Rechtstreekse concurrenten dus. “Als je één of twee matchen na elkaar winnend kunt afsluiten, sta je bij de top twee. Verlies je één wedstrijd, dan kun je bijna uit de top zes donderen. Op die belangrijke momenten moeten we er staan.”

Ervaring van Vormer

Een belangrijkere factor kan de ervaring in de groep zijn. Ene Ruud Vormer is bezig met zijn wederoptreden. “Hij heeft de Gouden Schoen niet voor niets gewonnen, hé. Ruud heeft veel kwaliteiten, op en naast het veld. Met of zonder verband, Vormer geeft genoeg extra impulsen om ons als team vooruit te stuwen. Het is money time, nu. De kern is weer wat breder, met ook Demuynck die weer fit is.”

De eerste opdracht is vandaag de komst van SL16. In de heenwedstrijd zagen we veel energieke technische voetballertjes, maar Essevee won met 1-3. “Voor mij is het ook een blij weerzien”, zegt Ciranni, die daar na blessureleed weer zijn basisplek afdwong. “Ik kon er scoren. Of ik wou tonen dat ik er nog was? Voor mezelf wist ik dat wel, het was eerder naar de buitenwereld toe. Ik wilde aantonen dat ik altijd mijn steentje kan bijdragen. Ik geef om deze club. Tegen SL16 moeten we onze rug rechten. Het is – alweer – een heel belangrijke match. Voor onszelf én voor de fans. Als we voor eigen volk eens met overtuiging kunnen winnen, zal dat iedereen vertrouwen geven voor de finale eindsprint.” (JC)

Vrijdag 1 maart om 20 uur: Zulte Waregem SL16

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier