De situatie van KV Oostende door de ogen van topsupporter Kamagurka: “Waar is Paul Conway nu? Iemand hem nog gezien?”

Kamagurka: KVO-supporter tot in de kist. © KURT DESPLENTER BELGA
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Samen met Herr Seele pakt Kamagurka (67) op 21 maart uit met de kunstexpo ‘Vive La Sociale’ in kader van het James Ensor-jaar. Maar dit is toch ook zowat hét jaar van de waarheid voor de duizenden KVO-fans. Als clubambassadeur – en zelfs ooit bestuurslid – volgt Kama ‘zijn’ Wèreldploegsje nog altijd van dichtbij. “Deze club heeft lokale gezichten nodig.”

Kama, open deur: hoe beleefde jij de voorbije maanden de malaise bij KVO?

“Je zag het eigenlijk al langer aankomen en wat we de voorbije maanden zagen, was een soort aangekondigd drama – zeker na de degradatie. Al vrij snel had je door dat Paul Conway en co de club slecht beheerden, om niet te zeggen crimineel gedrag vertoonden. Conway heeft miljoenen uit KVO gehaald. Een club die voordien gezond en in goeie doen was, ging volledig naar de zak. Terwijl er mensen een (voorwaardelijke) celstraf krijgen om op YouTube video’s te posten en namen te noemen (Kama doelt op influencer Acid, red.), gaat zo’n Conway vrijuit. Ik snap niet dat zoiets kan. Hij deed toch een vorm van sportfraude of voetbalcriminaliteit? Als ware hij een voetbalseriemoordenaar? Ook andere clubs leidde hij naar de rand van het faillissement: Nancy in Frankrijk, Esbjerg in Denemarken, Den Bosch in Nederland staat er ook niet goed voor. Hoe kon zoiets al die tijd ongezien gebeuren?”

“Ik kan over KVO stand-up maken van half uur zonder ook maar één verzonnen woord”

“Een bedrijfsleider die iets fout doet, moet zich voor de rechtbank verantwoorden. Zou het ooit tot een proces kunnen komen? Ik ben benieuwd. Alleen: de mensen die het wanbeleid op hun geweten hebben, zijn nu blijkbaar verdwenen. Waar is Conway nu? Iemand hem nog gezien? Als je op de autostrade 20 km per uur te snel rijdt, weten ze je vinden. Maar die mens is blijkbaar spoorloos. Ach, natuurlijk, ik bekijk het emotioneel, als supporter – ik ga en kan ook nooit voor een ander team supporteren. Maar alle supporters verdienen antwoorden op heel deze zaak. Toen ik links en rechts m’n oor te luister legde, werd al snel duidelijk: niemand geloofde in een nakend faillissement.”

De aanstelling van bewindvoerder Werner Van Oosterwyck werd positief onthaald. Ook bij jou?

“Hij blijkt zeer goed zijn werk te doen en handelt met kennis van zaken. Chance dat we zo iemand hebben. Nee, ik ken de bewindvoerder niet persoonlijk. Toen hij werd aangeduid, was ik opgelucht: Conway stond juridisch buitenspel. Uiteindelijk heeft de Amerikaan jaren geleden al een overname kunnen laten plaatsvinden, maar hield hij dat altijd tegen om nog meer geld uit KVO te halen.”

Aan mogelijke kandidaat-investeerders geen gebrek. Zelfs de Qatarezen achter Paris Saint-Germain zouden interesse tonen, als we het geruchtencircuit mogen geloven. Wordt KVO zo niet opnieuw het radertje in een ingewikkeld netwerk?

“Ik denk dat het een beter toekomstbeeld zou scheppen dan voordien. Kijk, er zijn in ons land niet veel investeerders à la Marc Coucke. En dan kom je al snel in het buitenland uit. Stel dat de interesse van PSG serieus zou zijn, is het goed mogelijk dat we snel terug in eerste klasse staan en, inderdaad, een subtopper worden. Waarom ook niet? Ook PSG wil hun spelers goed zien spelen in een goeie competitie.”

Concreet: wat heeft deze club écht nodig?

“Lokale bestuurders. KVO was KVO niet meer, hé, dat was gewoon van niemand meer. Ik herinner me nog een avond met alle clubambassadeurs, waaronder ook Martin Heylen. Conway zei niks, geen woord. Hij wist niemendal van heel die club of het stadion. Behalve één speler waar ie miljoenen wou uit slaan. Je hebt mensen nodig die weten waarover het gaat, die de club kennen. En ja, dat kan ook als een organisatie zoals PSG erachter zit: het komt neer op welke mensen ze aanstellen op sleutelposities. Mensen die volk naar het stadion lokken en de boel goed doen draaien.”

De naam van Coucke is al gevallen. Zo valt te horen dat een deal en/of verkoop van de tribune een optie vormt. Geloof je dat?

“Marc heeft absolúút het beste voor met KVO – ik hen hem goed genoeg. Ik weet dat wordt gezegd dat zijn vertrek bij KVO het begin was van alle miserie, maar zijn bedoeling was om véél langer bij Oostende te blijven. Anderlecht kwam gewoon snel op zijn pad en dan moest hij springen.”

De Amerikaanse schrijver Mark Twain zei ooit: ‘Tragedie plus tijd staat gelijk aan komedie.’ Jij als kunstenaar en comedian: zie jij de humor in van KVO’s situatie?

(lacht) “Ik kan over KVO een stand-up maken van een half uur zonder ook maar één verzonnen woord. Het is eigenlijk ongelooflijk wat die club allemaal al heeft meegemaakt. Zelfs nu sportief: ondanks alles in de halve finale van de Beker – ik zag ze al winnen op Antwerp met een owngoal! – en ondanks een puntenaftrek niet langer op een degradatieplaats. Alleen voor die toestanden ben je KVO-supporter, nergens anders maak je zoiets mee. Ha, ik herinner me ook dat ik eens een stand-up deed over Cercle Brugge in het stadion van KVO, en in het publiek zat toen ook de baas van Cercle, die óók de baas van m’n schoonbroer was. (lacht) Waren ze daar kwaad in Brugge, zeg. Voetbal raakt alles!”

Zo’n dikke 15 jaar geleden zat je zelf in de Raad van Bestuur van KVO. Met wat je nu weet, zou je een bestuursfunctie opnieuw overwegen?

“Nooit! Ik ben echt de slechtste persoon om zoiets te doen. Ik denk dat ik destijds twee of drie keer zo’n vergadering heb meegemaakt. Ik zat daar toen gewoon tekeningen te maken, t-shirts of petjes te ontwerpen. Supporters vroegen me dan altijd: ‘Ey, Kama, gie zit in het bestuur, zeg eki oe dat zit…’ (lacht) Maar ik kon toen moeilijk zeggen dat ik daar zat te tekenen, hé. Ik ben niet iemand die kan vergaderen en zes maanden later nog eens en dan nog eens… Ik wil direct dingen doén.”

Ben je soms nostalgisch over ‘den ouden tijd’, zoals onder ex-praeses Yves Lejaeghere bijvoorbeeld?

“Het was toen helemaal anders, al was het vaak ook met de hakken over de sloot, hoor. Maar we hebben toen ongelooflijk veel gelachen. Het grote verschil: we deden dat met een bende lokaal verankerde mensen – het tegenovergestelde van nu. Ik ben daar niet weemoedig over. Het was plezant, maar er komen nieuwe leuke tijden aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier