Onze EK-analist Franky Van der Elst maakt nu al zijn EK-selectie: “Sorry, Brandon”

De Rode Duivels speelden in oktober 2020 een oefenmatch tegen Ivoorkust met een behoorlijk ‘West-Vlaams’ getint elftal. Met Leander Dendoncker en Brandon Mechele stonden er twee geboren West-Vlamingen op het veld, maar ook Club-spelers Simon Mignolet en Hans Vanaken mochten starten.© BELGA
De Rode Duivels speelden in oktober 2020 een oefenmatch tegen Ivoorkust met een behoorlijk ‘West-Vlaams’ getint elftal. Met Leander Dendoncker en Brandon Mechele stonden er twee geboren West-Vlamingen op het veld, maar ook Club-spelers Simon Mignolet en Hans Vanaken mochten starten.© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Maandag om klokslag 12 uur maakt bondscoach Roberto Martinez zijn selectie bekend voor EURO2020. Zoals bekend staat de UEFA 26 in plaats van 23 namen toe, het maakt de discussie er niet minder prangend op. Franky Van der Elst neemt het voortouw en presenteert je vandaag al zíjn 26 namen, met bijzondere aandacht voor de vijf ‘West-Vlamingen’ die in aanmerking komen. “Geen gemakkelijke oefening”, blies hij. En jawel, Franky verrast een paar keer.

De visie van Franky

In De Krant van West-Vlaanderen – en op KW.be – lees je vanaf deze week tot en met 16 juli – vijf dagen na de EK-finale dus… – elke week de visie van analist Franky Van der Elst over wat recht en scheef loopt bij de Rode Duivels in de voorbereiding en op Euro 2020, hét EK waarin België met niets minder dan goud mag tevreden zijn.

Franky Van der Elst© BELGA
Franky Van der Elst© BELGA

Van der Elst, net 60 geworden, is een icoon van het Belgische voetbal: 462 wedstrijden voor Club Brugge (vijf landstitels, vier bekers, twee keer Gouden Schoen) en 86 A-caps bij de Rode Duivels (van 1986 tot 1998 vier opeenvolgende WK’s).

The Fox , die al sinds zijn spelerscarrière in Brugge woont en naar eigen zeggen West-Vlaanderen nooit meer verlaat, ontpopte zich na zijn trainerscarrière steeds meer als een voetbalanalist met een duidelijke mening, door iedereen geapprecieerd. Zijn visie, hopelijk tien weken lang, wordt ongetwijfeld een boeiende reis door het EK.


Vooreerst: al mogen er nu 26 mee, Van der Elst vindt niet dat er rekening moet gehouden worden met de toekomst, met volgend jaar al een WK op de planning. Geen namen dus om de verjonging, die zich vooral in de defensie opdringt, nu al in te zetten. “Ik kijk naar dit belangrijke EK, in het internationale voetbal moet je niet te ver vooruit kijken. Wat daarna komt, zien we dan wel. Als ik voor jonge elementen kies, is dat niet naar de toekomst of het WK toe, maar omdat ze in invalbeurten iets fris kunnen brengen. Elke geselecteerde moet perspectief hebben om eens te spelen, anders is het een frustrerende ervaring. En je weet met die corona nooit wat er allemaal kan gebeuren.”

3 DOELMANNEN

Thibaut Courtois, Simon Mignolet en Koen Casteels.

Van der Elst : “Over die drie namen twijfelt niemand, denk ik.”

5 VERDEDIGERS

Toby Alderweireld, Jason Denayer, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen en Ritchie De Laet.

Verrassend : geen Dedryck Boyata of Brandon Mechele maar wel Ritchie De Laet.

Van der Elst : “Slechts vijf namen omdat Leander Dendoncker, nu bij de middenvelders, ook centraal achterin kan spelen. Én omdat ik dan op het middenveld en voorin één speler meer kan meenemen. De Laet doet het dit seizoen niet alleen links heel goed, hij kan achterin op alle posities spelen en indien nodig ook nog eens op de wingback, dat heeft hij al bewezen. Waardoor ik hoger nog één speler meer kan meenemen. Sorry voor Brandon, ik snap wel dat hij ontgoocheld zal zijn over mijn keuze, maar je moet nu eenmaal selecteren.”

Mocht het van Franky Van der Elst afhangen, hij nam Hans Vanaken en Charles De Ketelaere mee naar het EK. Brandon Mechele laat hij thuis, al gelooft Franky wel dat de bondscoach Mechele toch zal selecteren. (foto's Belga)©DIRK WAEM BELGA
Mocht het van Franky Van der Elst afhangen, hij nam Hans Vanaken en Charles De Ketelaere mee naar het EK. Brandon Mechele laat hij thuis, al gelooft Franky wel dat de bondscoach Mechele toch zal selecteren. (foto’s Belga)©DIRK WAEM BELGA

9 MIDDENVELDERS

Thomas Meunier, Timothy Castagne, Leander Dendoncker, Youri Tielemans, Hans Vanaken, Dennis Praet, Sambi Lokonga, Thorgan Hazard en Yannick Carrasco.

Verrassend : geen Axel Witsel, wel Hans Vanaken en vooral Sambi Lokonga.

Van der Elst : “Neen, geen Witsel. Martinez heeft wél informatie over zijn medisch dossier, ik weet niet hoever hij precies staat. Maar we staan maar vier weken voor de start van het EK, na zo’n blessure (gescheurde achillespees, geopereerd in januari, red.) , ik geloof daar niet in. Dan wordt er wel gezegd dat hij in de voorronde kan gespaard worden, dan moet je er daarna toch kunnen op rekenen zonder dat hij één wedstrijd heeft gespeeld? Ga je hem dan meteen opstellen in een achtste finale of kwartfinale, na zes maanden zonder competitie? Tegen Duitsland of zo? We spreken over een EK, hé.”

 © BELGA
© BELGA

“Neen dus. Al is er geen specifieke vervanger. Ook Lokonga niet, maar een goeie Lokonga heeft wel zijn plaats bij de 26. Dendoncker is dat ook niet, maar gezien zijn polyvalentie en de tandem Dendoncker-Tielemans moet Leander er altijd bij zijn. Als hij speelt, moet hij dan gewoon voor de drie verdedigers blijven. Vanaken moet er ook zeker bij zijn. Daar heeft hij voldoende kwaliteiten voor: voetbalintelligentie vooral. Én hij heeft in voorgaande interlands, onder meer met zijn twee goals tegen Wit-Rusland, voldoende bewezen zich te kunnen aanpassen aan het hogere niveau.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

9 AANVALLERS

Kevin De Bruyne, Dries Mertens, Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Christian Benteke, Eden Hazard, Leandro Trossard, Jérémy Doku en Charles De Ketelaere.

Verrassend : Charles De Ketelaere.

Van der Elst : “De Ketelaere na veel wikken en wegen. Ik heb dan toch namen als Saelemaekers, nochtans goed bezig, Verschaeren, niet aan een geweldig seizoen bezig, Januzaj en Bongonda geschrapt. Ik mag er maar 26 kiezen, hé. Ik wil er spelers bij die iets verfrissends kunnen brengen. Doku met zijn diepgang, acties en snelheid en Charles kan ook iets fris bijbrengen. En Club speelt zo’n beetje het systeem van de Rode Duivels.”

Charles De Ketelaere.© BELGA
Charles De Ketelaere.© BELGA

Noot: Van der Elst verwacht niet dezelfde keuze van Martinez.

“Dan denk ik: geen De Laet, wel Boyata. En Mechele hoogstwaarschijnlijk ook. En misschien ook nog Chadli. Maar wie valt dan af: een spits minder, Benteke wellicht? Of eerder De Ketelaere? En misschien volgt er nog een wit konijn? Misschien selecteert hij er 28 en wacht hij nog even af tot 1 juni (dan moeten de selecties van de UEFA binnen zijn, red.) om tot 26 te herleiden en wacht hij bijvoorbeeld hoe Witsel en zelfs Zinho Vanheusden, in de wedstrijden die hij misschien nog speelt, zich manifesteren. Maar dat is niet de bedoeling, zo heb ik begrepen. Laat de discussies nu maar uitbreken.” (lacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.