Oedelemnaar Siebe Blondelle blaakt van de ambitie bij 1B-club KMSK Deinze: “Fantastisch mochten we naar 1A stijgen”

Siebe Blondelle, hier in duel met Charles De Ketelaere, kent een uitstekende voorbereiding met Deinze. (foto Belga) © belga
Bram Vanlerberghe

Siebe Blondelle komt opnieuw dichter bij huis voetballen. Met Deinze is de ex-speler van onder meer KAS Eupen op zijn 34ste aan een nieuwe ambitieuze uitdaging toe in zijn carrière. De Oedelemnaar tekende er een contract tot 2023. “Ook hier wil ik iets moois opbouwen.”

Terwijl heel wat ervaren voetballers nog steeds clubloos zijn, vond Siebe Blondelle vorige maand onderdak bij KMSK Deinze, dat nieuw is in 1B. “Eerst had Eupen aangegeven dat ze absoluut met me verder wilden doen. Dan wachtte ik op een voorstel van hen. Dat verliep allemaal via Gunter Thiebaut (makelaar, red.). Een verandering van bestuur heeft er ook toe geleid dat alles iets langer geduurd heeft. Uiteindelijk bleef ik meetrainen in Eupen omdat de trainer (Beñat San José, red.) me absoluut nog wilde. Maar uiteindelijk zijn de onderhandelingen gestopt omdat ik een voorstel ontving van Deinze dat heel veel vertrouwen uitsprak. Ik ben heel tevreden dat ik voor Deinze gekozen heb.”

Als speler heb je een heel interessant profiel: linksvoetige centrale verdediger, Belg en transfervrij. Heel wat troeven om uit te spelen, toch?

“Maar de ploegen in 1A die in mijn regio spelen onder meer Cercle Brugge en KV Oostende hebben heel wat veranderingen doorgevoerd qua trainers en bestuur. Deinze kwam en dat is een heel ambitieuze club. Ik heb er eigenlijk niet te lang over moeten nadenken. Het is op 20 minuten van mijn deur en de komende jaren willen ze heel wat neerzetten.”

Wat trok je finaal over de streep in hun voorstel?

“Het multifunctioneel stadion (de Dakota Arena met 8.200 plaatsen, een hotel, appartementen, skybar, medisch centrum en een concertzaal, red.) dat ze willen bouwen, kan de club alleen maar naar een hoger niveau tillen. Met een ploeg die goed aan elkaar hangt, bouwden ze een voorsprong van 20 punten uit in de eerste amateurklasse. De stap naar 1B is natuurlijk groot, maar als de basis behouden blijft komend seizoen, kunnen we iets neerzetten en binnen een tweetal jaar kans maken om de stap te zetten naar 1A.”

Bij Bergen en Eupen promoveerde je telkens in het eerste seizoen dat je er speelde. Dat belooft voor komend seizoen.

“Ofwel speel je mee voor promotie ofwel speel je om te overleven. Het kan heel snel kantelen. Dat heb ik ook al gezien, maar we moeten natuurlijk werken op de lange termijn. Het is niet van vandaag op morgen dat we er moeten staan. We moeten niet te snel panikeren als het eens niet goed loopt, maar we moeten niet te snel beginnen zweven als het wel goed gaat. We moeten niet pieken naar een bepaald moment, want er zijn geen periodekampioenen meer. De kampioen wordt nu gekroond op basis van het algemene klassement. Dat wordt een rit van lange adem.”

De voorbereiding doet alvast veel goeds verhopen, met een goede partij tegen Club Brugge, een 4-0-zege tegen Cercle Brugge en 0-1-winst tegen KV Kortrijk. Kan je er al bepaalde conclusies aan vastknopen?

“Daarin is naar boven gekomen dat onze kracht in de organisatie en de teamspirit ligt. Daar moeten we op verder bouwen en zien wat er verder gebeurt.”

In Deinze kom je in een heel Belgische kern terecht die behouden bleef en met ervaring werd aangevuld. Hoe voelt het om in een dergelijke kern terecht te komen?

“Dat is aangenaam. Ik kende quasi geen aanpassingsperiode. Je wordt heel snel in die groep opgenomen. Het feit dat de voertaal Nederlands en Frans is, is voor mij ideaal. Met onder meer Alessio Staelens en Jannes Vansteenkiste zitten er enkele West-Vlamingen in de kern (zie kader). Dat West-Vlaams geeft toch een gevoel dat je opnieuw dichter bij huis komt voetballen.”

“In het begin word je geleefd nu is het tijd om ervan te genieten”

Je tekende tot 2023. Hoeveel seizoenen profvoetbal heb je nog in de benen?

“Toen ik mijn eerste wedstrijd in het professioneel voetbal speelde, was ik 19. Die 15 jaar zijn voorbij gevlogen. Ik hoop dat het nog lang mag duren.”

Ga je Olivier Deschacht achterna, die op zijn 39ste nog steeds een meerwaarde is in de verdediging?

“Je moet natuurlijk gespaard blijven van blessures, maar het is mijn ambitie om zolang mogelijk door te gaan in het profvoetbal. Het zou fantastisch zijn als ik met Deinze een promotie kan meemaken en nog eens kan proeven van 1A. Dat is de reden waarom ik naar hier gekomen ben. De voetbalmicrobe is in Eupen alleen maar aangewakkerd. Ik ben overigens al bezig met de trainerscursus. Het is wel mijn ambitie om in het voetbal actief te blijven.”

Siebe Blondelle, hier in duel met Dieumerci Mbokani van Antwerp, groeide bij Eupen uit tot sterkhouder, boegbeeld en kapitein.
Siebe Blondelle, hier in duel met Dieumerci Mbokani van Antwerp, groeide bij Eupen uit tot sterkhouder, boegbeeld en kapitein.© BELGA

Vanuit ACV Sporta werd een Centrale Spelersraad in het leven geroepen waartoe je ook behoort. Wat kunnen jullie betekenen voor de sport?

“Eens de coronacrisis gedaan is, kunnen we misschien eens vlug rond de tafel gaan zitten met de Pro League om onze stem te laten horen. Het is ook belangrijk dat er geluisterd wordt naar de spelers. Voorlopig staat het nog allemaal in de kinderschoenen. Een voorbeeld? De technische werkloosheid. Het lijkt ons interessant om dat niet in te roepen.”

Je bent nu 15 jaar profvoetballer. Ben je al tevreden op het parcours dat je hebt afgelegd?

“Als jonge gast droom je ervan om prof te worden. Ik ben er heel nuchter in, want het kan van vandaag op morgen gedaan zijn. Maar ik ben heel trots op mijn carrière. In het begin van je carrière word je soms geleefd. Nu is het moment om te genieten.”

Hoe ziet de ideale fin de carrière er uit? Afsluiten bij Hoger Op Oedelem?

“Hoger Op Oedelem is een club die ik nooit zal vergeten. Dat is zoals je eerste liefje, zeker? Of ik daar nog zal voetballen? Dat denk ik niet. Ik wil proberen om mijn carrière af te sluiten in het profvoetbal. Maar Hoger Op Oedelem zal ik nooit vergeten. Daar is het allemaal begonnen met het veld dat omhoog loopt. Telkens ik een veld zie dat niet vlak ligt, moet ik denken aan HO Oedelem.” (lacht)

Niet de enige West-Vlaming bij KMSK Deinze


Siebe Blondelle is niet de enige West-Vlaming in de kern. Doelman Darko Van Rie (18, Wingene) kwam in het tussenseizoen over van Club Brugge. Zijn collega Tom Vandenberghe (27, Waregem) verdedigde voorheen nog de kleuren van Racing Waregem en KVC Deerlijk Sport in tweede provinciale. In de verdediging vinden we naast Siebe Blondelle nog Menenaar Gauthier Libbrecht (26, ex-Club Brugge) en Lendeledenaar Jannes Vansteenkiste (ex- Roeselare, Club Brugge, Royal Antwerp FC en Roda JC). Op het middenveld vinden we tot slot Lauwenaar Alessio Staelens (26, ex-KV Kortrijk, Club en Cercle Brugge, KVK Westhoek en Royal Knokke FC) die zaterdag het enige doelpunt maakte in de oefenzege bij KV Kortrijk. De zoon van ‘De Lorre’ wordt een man om komend seizoen in de gaten te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier