Nieuwe fusie in het Harelbeekse voetbal: “Wij hebben een voorbeeldfunctie en we zullen dat waarmaken”

Voorzitters Carlos Verstraete (links) en Nico Daenens slaan de handen in elkaar. © VDB
Redactie KW

Er komt één grote voetbalclub in Harelbeke, voor zowel jongens als meisjes/vrouwen en mannen. RC Harelbeke en SW Ladies Harelbeke hebben een akkoord om als één club, onder dezelfde paars-witte vlag en onder dezelfde naam ‘RC Harelbeke’, verder door het voetballeven te gaan. “Ontzettend blij met deze fusie”, reageert voorzitter Nico Daenens.

“Het was nu eenmaal mijn grote wens om ook vrouwenvoetbal in onze club te hebben. We gaan meteen aan de slag om deze nieuwe Ratjes volledig te integreren, en vooral om ons vrouwenvoetbal nieuwe kansen te geven. De wereld is aan het veranderen, wij hebben een voorbeeldfunctie en willen dat ook waarmaken. Voetbal, of dat nu mannen of vrouwen zijn, is bij uitstek een verbindende sport waarin alle sociale lagen van de bevolking samen komen. Het is niet meer dan onze taak als bestuur om zoveel mogelijk voor die verbinding te gaan”, besluit de voorzitter. Door de fusie wordt RC Harelbeke een club met meer dan 600 actieve voetballers.

‘Dames RC Harelbeke’

De damesvoetbalclub ontstond einde jaren ’70 in Kuurne. De club sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond onder de naam ‘DVC Kuurne’. Ze promoveerden in 1985 naar de hoogste klasse. DVC Kuurne speelde de finale van de beker van België in 1988, waar het wel de duimen moest leggen van Herk Sport. In het seizoen 1990-1991 behaalde de ploeg zijn beste resultaten, met een derde plaats op het einde van de competitie. Rond de eeuwwisseling moest de ploeg door de aanleg van een nieuwe weg de thuisbasis in Kuurne opgeven. Toen vonden ze onderdak in het Harelbeekse Forestiersstadion. De oranje-zwarte kleuren werden aangepast in paars-wit. En er werd onder een andere naam, SW Ladies, verder gewerkt. Op dit ogenblik tellen ze een eerste ploeg en twee elftallen in de jeugdreeksen.

“Op deze manier is er een mooie toekomst voor het vrouwenvoetbal in Harelbeke”

De vrouwenploegen gaan dus voortaan onder de naam ‘Dames RC Harelbeke’ de nieuwe competitie aanvatten en zullen een onderdeel worden van de Ratjes. “Toen ik RC Harelbeke leerde kennen, vond ik het van meet af aan jammer dat er twee aparte clubs met een gescheiden werking actief waren in hetzelfde stadion”, legt voorzitter Nico Daenens uit. “Mijn bedoeling is altijd geweest om zoveel mogelijk beleving te hebben in dit stadion, allemaal samen. Als we de handen in elkaar slaan, kunnen we zoveel meer bereiken. Onze huidige ploeg heeft in de jeugdopleiding al veel meisjes die tot en met U14 mogen en kunnen meevoetballen. We kunnen hen nu een verlengstuk geven en geleidelijk aan meer teams in de hogere categorieën oprichten. Volgend seizoen voorzien we voor de eerste damesploeg, die nu toch al in de hoogste provinciale reeks uitkomt, een overgangsjaar, waarna we geleidelijk aan meer ambitie willen tonen en sportief stappen vooruit willen zetten.”

Bruno Derveaux als grote roerganger

General Manager Bruno Derveaux bleek de grote roerganger geweest te zijn in het project. “De voorzitter gaf mij die opdracht en ik had maar naast de deur te kijken. Velen dachten dat dat geen gemakkelijke opdracht ging worden. Bij een koffietje kon ik met hun voorzitter Carlos (Verstraete red.) stilletjes een ‘entente’ opbouwen. We maakten goede afspraken: zo verandert er eigenlijk niets aan hun bestuursorganen en de leiding van hun ploegen. Ook hun stamnummer kunnen ze perfect behouden, daar is een technische oplossing voor gevonden. We moeten nu naar elkaar toegroeien, maar het zal lukken.”

De Harelbeekse Schepen van Sport, Dominique Windels is ook enthousiast. “Toen de dames in Kuurne weg moesten, vond het stadsbestuur dat die ploeg evenveel recht had om in het Forestierstadion te spelen. Een echte synergie met de herenploeg was er toen niet, en nu dus wel. Vandaar dat het stadsbestuur bijzonder tevreden is met deze gang van zaken. Deze club heeft een duidelijke visie en ambitie. Het zou een mooi verhaal kunnen worden”, besluit de schepen.

Nieuwe mogelijkheden

Ook Carlos Verstraete, sinds jaar en dag voorzitter van de damesploeg is positief gestemd. In het begin van de toenadering hield ik altijd een soort ‘beschermingsreflex’ voor mijn ploeg in het achterhoofd. Ik wilde ons stamnummer niet kwijt, onze vzw niet opgedoekt zien, ons btw-nummer en boekhouding niet kwijt te spelen, enzovoort. We kwamen toch tot een vergelijk. De werking blijft onveranderd. We worden niet opgeslorpt waarbij alles verloren gaat, verre van. Enkel naar de voetbalbond toe gaat het in de toekomst dus over dezelfde club. “Ik ben heel blij met deze oplossing”, reageert erevoorzitter en stichter Carlos Verstraete van SW Ladies. “Op deze manier is er een mooie toekomst voor het vrouwenvoetbal in Harelbeke. Met de steun van onze grote buur komen er nieuwe mogelijkheden.” (MVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier