Maak kennis met het schaduwteam van KVO, de Kustboys (m/v) achter het succes

Lies Van Laar, Bram Keirsebilck, Thorsten Theys, Eric Heyrick, Bart Brackez, Johan Hoste, Nigel Kerkhove en Luc Benthein.©Davy Coghe Davy Coghe
Lies Van Laar, Bram Keirsebilck, Thorsten Theys, Eric Heyrick, Bart Brackez, Johan Hoste, Nigel Kerkhove en Luc Benthein.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Europees ticket of niet, KV Oostende zet een sensationeel seizoen neer. De sterke vrouw achter succescoach Alexander Blessin stelden we eerder al voor, tijd voor het sterke team achter de voorzitter, ceo, staf en spelers. De mensen achter de schermen zoals dat heet, maar de heerlijke docuserie ‘Kustboys’ op Telenet, waarvan je vanavond de laatste aflevering kan zien, zette ze plots in de schijnwerpers. Uit de hele kern van 27 selecteerden we voor jou een aantal sterkhouders.

Lies Van Laar (31), sportief medewerker

“Voor ik bij de club terechtkwam, werkte ik vijf jaar als dossierbeheerder in een boekhoudkantoor. Tot ik tijdens mijn middagpauze een vacature op Facebook zag passeren. Ik heb geen moment getwijfeld. Je moet weten: mijn papa is al zolang ik me kan herinneren een vurige KVO-fan. Toen ik nog jonger was, ging ik vaak mee naar wedstrijden, ook op verplaatsing. Maar toen ik als tiener vond dat papa te veel en te luid riep langs de zijlijn, haakte ik af en verkoos ik de Chiro boven het voetbal. Maar ik ben het wel altijd blijven volgen.”

Het aantal vrouwen vast in dienst bij KVO is op één hand te tellen. “Ach, zowel bij m’n sollicitatie als tijdens het functioneren heb ik nooit het gevoel gehad dat dat een factor is. Het is vooral belangrijk dat je geïnteresseerd bent in je job en de sector waarin je werkt.”

Door de coronacrisis vervangt Lies tijdelijk de vaste gezichten achter de bar van de perszaal. “Leuk detail: vroeger wou ik graag sportjournalist worden. Net als bij de spelers en trainers is het ook leuk om de mensen achter de artikels te leren kennen. Eerlijk, elke dag ga ik met plezier naar mijn werk.”

Bram Keirsebilck (37), omroeper, dj en perschef

Voetballiefhebbers leerden deze rasechte Oostendenaar vooral kennen als stadionomroeper met de rake muziekkeuze. Zo legde hij het liedje Rood van Marco Borsato op toen een Standard-speler geel in plaats van rood kreeg. Of wanneer Fashion Sakala nog maar eens scoorde, schalmde Fashion van David Bowie door de boxen. “Ik probeer elke keer in te spelen op een bepalende gebeurtenis in de wedstrijd of uit de actualiteit. Dat kan bijvoorbeeld iets over de tegenstander zijn, maar evenzeer het weer of een overlijden.”

Zijn carrière bij KVO startte via… De Krant van West-Vlaanderen. “Ik werkte enkele jaren als freelance journalist bij KW en in die hoedanigheid volgde ik KVO van heel dichtbij. Na de promotie naar eerste klasse in 2013, kreeg ik de vraag of ik op wedstrijddagen wou meehelpen om de pers te ontvangen en de communicatie op de website te verzorgen. Dat deed ik eerst als vrijwilliger, daarna werd ik hier fulltime pers- en communicatieverantwoordelijke en stadionspeaker. Ik volg het voetbal al m’n hele leven. Dat het dan uiteindelijk ook je job wordt, is ronduit fantastisch.”

Thorsten Theys (41), chief operating officer

De toch wat atypische coo was tot voor kort onbekend in de voetballerij. Pas in 2018 haalde clubadvocaat Dimitri Dedecker de Oostendenaar bij KVO, nu zet hij mee de operationele lijnen uit. “Het decor van mijn leven is volledig gewijzigd”, lacht Theys.

“Vandaag terugkijken hoe dat allemaal is uitgedraaid, is echt beire . Het was druk, ja, maar de positieve vibe maakte het ontzettend leuk. We hebben dit jaar zonder enige twijfel de positiviteit hersteld en zitten zelfs voor op schema. Mijn hoogtepunt van dit jaar? Winnen in het pingpong tegen onze medewerker Tijs Van Wauwe. Geen mop! Ik ben een slechte verliezer en wekenlang op je doos krijgen van Tijs is best frustrerend. Nu nog Blessin kloppen en mijn jaar is goed. Die pingpongtafel is onze beste investering van dit jaar.”

In Kustboys is vaak te zien hoe Thorsten nooit een blad voor de mond neemt. “Ik ben nochtans een ernstig persoon die zich met al even ernstige zaken bezighoudt, maar we zijn natuurlijk gewone mensen van de streek en dat wordt in bepaalde episodes uitgespeeld. Dankzij de serie hoor ik opnieuw mensen van wie ik twintig jaar lang niks had vernomen.”

Eric Heyrick (74), vrijwilliger voor de was en de plas

Met Eric Heyrick loopt ook een echte KVO-man op De Schorre rond. Eric staat als vrijwilliger in voor de was en de plas. Maar in zijn jongere jaren was hij doelman in bevordering en ruim 20 jaar lang ook keeperstrainer bij de Oostendse jeugd. Ook zoon Christophe en kleinzoon Tommy hebben een doelwachtersverleden bij KVO.

Bart Brackez (51), teammanager en masseur

Kortemarkenaar Bart Brackez draait al sinds 2013 mee bij KVO, maar komt uit een heel andere wereld. “Tot mijn 22ste was ik wielrenner, daarna bleef ik lang in de wielersport actief. Via mijn vrienden Nico Mattan en Frank Vandenbroucke ging ik me specialiseren in onder meer dieptemassages. Mijn manier van werken werd vlug opgepikt en ik mocht aan de slag bij verschillende topteams.”

Klasbakken als Erik Zabel, Jan Ullrich, Lance Armstrong en Thor Hushovd werden allemaal al door Bart onder handen genomen. “Ik merkte in 2006 bijvoorbeeld Mark Cavendish op bij de junioren en liet hem wel duizend rondjes rijden achter mijn derny. Na lang aandringen kon ik Walter Godefroot overtuigen om Cav mee te nemen naar de Ronde van Groot-Brittannië.”

Op Barts palmares staan liefst zestien Tours, acht Vuelta’s en zes Giro’s, en nog eens vier Olympische Spelen. Tot Marc Coucke in 2013 Bart naar KVO lokte. “Mijn rol als teammanager: de spelers begeleiden en hen mentaal steunen. Praten over wat er bij hen thuis omgaat, hoe ze zich voelen… Dat mentale aspect is bij voetballers belangrijker dan bij wielrenners. Coureurs trainen vaak in het buitenland, op stage, in andere omgevingen. Voetballers moeten zich ergens thuis voelen. Ook een verschil: in het voetbal kunnen er maar elf aan de aftrap komen. In het wielrennen zijn er meer kansen.”

Johan Hoste (65), ploegafgevaardigde en logistiek

Samen met Luc Benthein is Johan Hoste ook een vertrouwd gezicht. Als ploegafgevaardigde is Johan eveneens de man van de logistiek. Bovendien maakt Johan deel uit van het team greenkeepers om de grasmat van de Diaz Arena netjes te onderhouden. Iets waarvoor de club al jaren lof krijgt van vriend en vijand.

Nigel Kerkhove (28), clubsecretaris

Over keepers gesproken: clubsecretaris Nigel Kerkhove weet ook hoe je een bal moet pakken, onder meer bij KVC Ichtegem. Nigel belandde vijf jaar geleden bij KVO. Eerst als stagiair, daarna als HR-verantwoordelijke, en eind vorig jaar nam hij de taken over van secretaris Andre Cattellion. Nigel is verantwoordelijk voor de officiële correspondentie met alle bevoegde instanties en de sportieve administratie.

Luc Benthein (59), materiaalman

Ziggezagge Lucsje komt al sinds 1970 naar de club, toen nog AS, kijken. “En toen ik begon mee te gaan naar wedstrijden op verplaatsing, vroeg de toenmalige jeugdsecretaris Herman Crabeels me om afgevaardigde te worden van de gewestelijke kadetten. Dertig jaar lang was ik binnen de jeugd actief.”

Toen materiaalmeester Robert Mombert er vijftien jaar geleden mee stopte, nam Luc de fakkel over. Met Johan Hoste kreeg hij er in 2017 een helpende hand bij. “Zelfs als we van een uitmatch terugkeren, ga ik nog de was sorteren, ook al ben ik dan pas rond 1 uur thuis.”

Luc staat bekend als sfeermaker in de groep. Zijn ziggezagge ziggezagge in de kleedkamer na een overwinning is intussen traditie geworden. “Ach, de spelers wachten tot ik zo begin te roepen”, lacht de aimabele Bredenaar.” Ten tijde van Vanderbiest was het al een gewoonte. Maar naar verloop van tijd is dat weggevallen. Tot we bij de opening van ons vernieuwde stadion Club Brugge klopten en Sébastien Siani me aanmaande om nog eens zoals vanouds te roepen.” (Timmy Van Assche)


En dan zijn er ook nog …

Cameron Carswell (data-analyse), Tom Chambers (data-analyse), Danny Naessens (kinesist), Geert Vergauwe (sales manager), Tijs Van Wauwe (event manager), Melanie Maroy (sales & marketing), Diego Rosseel (verantwoordelijke community & administratie), Jason De Vooght (safety & security manager), Eddy Vanstechelman (horeca manager), Ellen Beggia (boekhouding), Danick Minne (medewerker sales), Nadia Van Laere (medewerker sales), Klaas Vanthournout (facility manager), Yvan Cools (veiligheidsverantwoordelijke), Tony Obi (horeca en catering), Joseph Ujam (onderhoud en horeca), Robert Chaffart (onderhoud, terreinen, horeca), Brecht Descheemaker (greenkeeper) en Magali Pinnoy (sanitair).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.