Loting Beker van België: West-Vlaamse teams kennen hun (mogelijke) tegenstanders

Wouter Vander Stricht

Maandag 28 juni vond de loting van de Beker van België plaats. In de eerste ronde kwamen onder meer de provinciale teams uit de trommel. De loting heeft wel wat aardigheidjes in petto. Als beide teams doorstoten dan komen Winkel Sport en Mandel United tegen elkaar uit in de vijfde ronde. En de winnaar van dat duel mag het dan opnemen tegen een team uit eerste klasse A.

De loting van de Beker van België is bekend. De eerste wedstrijden worden gespeeld in het weekend van zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus. Traditiegetrouw spelen de West-Vlaamse teams in de eerste ronde voornamelijk tegen gouwgenoten.

Dat levert uiteraard enkele interessante partijen op. De geplaatste ploegen uit provinciale en de teams uit derde amateurklasse komen al op de eerste speeldag in actie. Met Zedelgem-Wielsbeke is er een treffen tussen twee eersteprovincialers. KV Koksijde Oostduinkerke speelt tegen de Henegouwse tweedeprovincialer Estaimbourg, SV WEvelgem City ontvangt thuis AS Obigies, ook een tweedeprovincialer uit Henegouwen.

Verder vooral veel West-Vlaamse duels. De ambitieuze eersteprovincialer KSV Diksmuide ontvangt SV Anzegem (derde amateurklasse). KSV Oostkamp speelt gastheer voor RC Lauwe, Racing Waregem mag dan weer de verplaatsing maken naar traditieclub RFC Doornik.

Met E. Wervik en E. Aalter staan twee teams met een rijke geschiedenis tegenover elkaar. De nieuwe fusieploeg SK Roeselare-Daisel ontvangt SC Blankenberge , reeksgenoot in eerste provinciale. KSV Rumbeke en Sassp. Boezinge zijn aan elkaar gekoppeld, en het B-team van KSKV Zwevezele mag aan de bak bij Jong Zulte. TSC Proven- WS Lauwe is nog een West-Vlaams duel en WS Houthulst mag net de provinciegrens over op bezoek bij VK Adegem.

En nog een duel om naar uit te kijken is KM TorhoutKSK Oostnieuwkerke .

Tweede ronde

Vanaf de tweede ronde (7-8 augustus) komen ook de teams uit tweede amateurklasse in actie.

FC Gullegem neemt het thuis tegen de winnaar van FC Sint-Jozef Londerzeel (derde provinciale Brabant) of KFC Eppegem (derde amateur).

Ook KVK Westhoek mag thuis de debatten openen. De ploeg van trainer Bruno Debo heeft daar nog kans op drie tegenstanders. KSC Exc. Mariakerke (eerste provinciale Oost-Vlaanderen) neemt het op tegen de winnaar van het ‘voorduel’ KFC MZ Tollembeek (derde prov. Brabant) – KAV Dendermonde (eerste prov. Oost-Vlaanderen).

SCT Menen moet op verplaatsing. De bestemming wordt F. Aubel FC (eerste prov. Luik) of KVV Weerstand Koersel (derde amateurklasse).

RC Harelbeke speelt eerst thuis tegen een Waalse opponent. OC Nismes of US Flavion-Morialme, die beiden uitkomen in de eerste provinciale Namen, maken de trip naar West-Vlaanderen.

KSKV Zwevezele A mag zich opmaken voor een verplaatsing naar Racing Club Vaux-Chaudfontaine (tweede prov. Luik) of FC Tilleur (derde prov. Luik).

 © BELGA
© BELGA

Derde ronde

In de derde ronde (14-15 augustus) komen ook de teams uit eerste nationale in het bekertornooi. Onze provincie telt met R. Knokke FC, RFC Mandel United en Winkel Sport die teams die op het hoogste niveau onder het profvoetbal uitkomen.

Winkel Sport mag thuis starten en speelt tegen de winnaar van het duel ‘152’. Dat is op zijn beurt een duel tussen de winnaars van de confrontaties Eendr. Elene-Grotenberge (eerste provinciale Oost-Vlaanderen) – Herleving Red Star Haasdonk (tweede prov. Oost-Vlaanderen) en het onderonsje tussen KFC Turnhout (derde amateurklasse) en Torpedo Hasselt (eerste prov. Limburg).

Ook Mandel United opent thuis. De fusieclub moet nog drie duels afwachten voor het de tegenstander kent. De winnaar van het duel tussen FC Herstal (derde amateurklasse) en Et. Elsautoise (eerste prov. Luik) neemt het op tegen de ploeg die zegeviert in het treffen tussen RFC St-Hubert (eerste prov. Luxemburg) en RSC Habay La Neuve (derde amateur).

Ook het derde West-Vlaamse team in eerste nationale, R. Knokke FC , speelt de eerste bekerwedstrijd thuis. RSC Verlaine (tweede amateur) of de winnaar van het duel R. Espoir Minerois (tweede prov. Luik) versus Kabouters Opglabeek (tweede prov. Limburg).

Vierde en vijfde ronde

In de vierde ronde (21-22 augustus) mogen de drie eerstenationalers, als ze doorstoten uiteraard, opnieuw thuis spelen. Voor Knokke is dat het team dat de enkele rondes overleeft, maar SK Tongeren (tweede amateurklasse) is daar het hoogst spelend team en dus favoriet om het op te nemen tegen de kustjongens. Wint Knokke opnieuw dan zijn in de vijfde ronde onder meer Sp. Hasselt, RC Gent, KSC Grimbergen of RC Mechelen de tegenstander. Gerenommeerde namen, maar Knokke ontloopt wel een van de acht 1B-ploegen die in die vijfde ronde hun intrede doen.

Winkel Sport – Mandel United is een mogelijk duel in de vijfde ronde, maar dat is ook de openingswedstrijd van de competitie twee weken later

Ook Mandel United en Winkel Sport ontlopen die 1B-ploegen als ze in de vijfde ronde raken, maar als dat voor beiden lukt dan spelen ze wel tegen elkaar. En laat Winkel Sport-Mandel United nu net ook de openingsmatch zijn van de competitie op 12 september.

Om in die vijfde ronde te geraken moet Winkel in de vierde ronde nog aan de bak. Solières Sport is daar de hoogste spelende mogelijke tegenstander. Het Luikse team komt uit in de Waalse tweede amateurklasse.

In de vierde ronde zijn voor Mandel United een kransjes Waalse ploegen mogelijke opponenten, maar ook eersteprovincialers WS Lauwe en RC Waregem. Al moeten die wel nog twee rondes overleven om op het kunstgras van Mandel te mogen komen bekeren.

In de vijfde ronde zijn nog 16 wedstrijden. De winnaars worden gekoppeld aan een team uit eerste klasse A. De West-Vlaamse teams maken dus een aardige kans op een mooie affiche, maar gezien de mogelijke derby tussen Winkel Sport en Mandel United zal het uiteraard maar één team gegund zijn. R. Knokke FC, dat vorige jaren al uitblonk in de beker, kan die reputatie verder waar maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier