https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Legendarische Cercledoelman Zdenko Vukasovic overleden

Zdenko Vukasovic overleed op 79-jarige leeftijd.© GF
Zdenko Vukasovic overleed op 79-jarige leeftijd.© GF
Redactie KW

De Kroatische keeper verdedigde het doel van groen-zwart van 1969 tot en met 1972. Daarvoor speelde hij in ons land voor Gent en Anderlecht. Na zijn periode bij Cercle trok hij naar Lokeren. Hij werd 79 jaar.

Zdenko Vukasovic overleed op 19 mei, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Hij werd geboren in het Kroatische Split op 19 september 1941 en verliet het voormalige Joegoslavië op 24 jarige-leeftijd nadat hij 50 wedstrijden voor het plaatselijke Hadjuk Split had gespeeld.

Na vier jaar trok hij als doelman voor een heel decennium naar ons land. Hij speelde voor Gent in de eerste klasse, daarna won hij met Anderlecht tweemaal het kampioenschap en verdedigde hij drie jaar het doel van Cercle Brugge om dan naar Lokeren te trekken. Met die twee laatste ploegen promoveerde hij naar de eerste klasse.

Bij Cercle kreeg hij de bijnaam ‘Vuka’ en maakte hij deel uit van het fameuze vijfjarenplan onder leiding van Urbain Braems. Hij maakte zijn debuut in een bekermatch op Tongeren in augustus 1969.

Enorme présence

In zijn eerste seizoen wist hij zelfs een doelpunt te scoren. Met Jules Verriest, Franky Simon, John Bogaert en zeker ook na de komst van Pierre Hanon vormde hij een sterke verdediging.

Vuka was een klasbak, bezat als doelman een enorme présence en veroverde van meet af aan de harten van de supporters. Met zijn gestalte, zijn meesterschap in de lucht, zijn stijl van plukken.

Zijn laatste match voor groen-zwart was in mei 1972 tegen Crossing Schaarbeek. In totaal stond hij voor Cercle 84 competitiematchen in doel. Vuka was in sportkringen zeer bekend en bouwde in België een carrière op als een zeldzame keeper.

Receptionist in hotel

Tijdens zijn schitterende carrière in ons land was hij vaak te zien in het gezelschap van Eddy Mercx en gelijkaardige grootheden van de Belgische sport bij tal van proclamaties en in eindeloze interviews.

Na zijn periode bij Lokeren keerde hij terug naar zijn land en werd hij receptionist in een hotel. Daarna woonde hij op het eiland Šolta, aan de Dalmatische kust, waar hij met zijn vrouw enkele vakantieappartementen uitbaatte.

Vuka bracht destijds ook de transfer van topschutter Josip Weber naar Cercle in een kettingreactie en tipte groen-zwart ook over Ivo Jerolimov. Op eigen verzoek werd hij begraven op de begraafplaats van Lovrinac in Split.

(ACR/GF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten