KVO is geen dood vogeltje

© belga
Frank Buyse

Senior writer Frank Buyse geeft voortaan hier zijn commentaar op het grootste nieuws bij onze West-Vlaamse eersteklassers. Deze keer laat hij zijn licht schijnen over het nieuwe KV Oostende.

We moeten het KVO meegeven: in februari vertrok voorzitter Peter Callant, in maart stapte coach Gert Verheyen zelf op – hij kreeg weinig andere keus – in april kreeg Technisch Directeur Hugo Broos de bons. Ze waren allen nauwelijks een jaar in functie. Waarop de kustploeg in mei PO2 een seizoen eersteklasser onwaardig afsloot. Waarbij de woorden van Verheyen “Indien KVO zo verder gaat, volgt de club volgend seizoen Lokeren” ook bij de supporters bleven nagalmen. KVO: een dood vogeltje. Maar KVO gìng niet zo verder, sloeg, nochtans nog steeds bekomend van de financiële gaten die Marc Coucke had achtergelaten, andere wegen in. En zie, nauwelijks 1 maand en 1 dag na de laatste match van dat dramatische seizoen 2018-19, lijkt KVO zelfs sneller te herstellen dan verwacht.

KVO is geen dood vogeltje

De scepsis van de vorig seizoen zo zwaar teleurgestelde fans is nog niet helemaal weg. Maar wat we op de eerste trainingsdag deze week op de Schorre zagen, doet vermoeden dat de keuze voor een “nieuwe, blanke lei”, waar de nieuwe voorzitter Frank Dierckens en algemeen manager Patrick Orlans voor kozen, wel eens de juiste zou kunnen zijn. Het blijft zoeken naar een financieel evenwicht, maar de bouw van het nieuwe oefencomplex – 1,5 miljoen euro, zelf bekostigd – geeft de club alvast een nieuwe impuls.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Net zoals de nieuwe coach Kare Ingebrigtsen, in heel Noorwegen en wijde omstreken evenveel geroemd voor zijn peoplemanagement en humor als voor zijn aanvallende 4-3-3 en zijn drie opeenvolgende titels met Rosenborg. Dat was woensdag meteen te merken: er stond een zoveel opener en enthousiaster trainer langs de lijn dan de immer zorgelijk kijkende Verheyen. Dat doet wat met een mens. En met voetballers. En nieuwe borstels vegen goed: Güri, vorig seizoen gebuisd, toonde zich wel heel ijverig. En “Lombaerts loopt op kop, gebeurde vorig seizoen maar weinig”, werd langs de lijn fijntjes opgemerkt. Een nieuwe dynamiek dus.

Als Kare Ingebrigtsen een collectief kan maken, zou KVO wel eens kunnen verrassen

Daarom: als de coach inderdaad de juiste mentor is. En als een fitte Neto en Vargas zich inderdaad als de mayonaise en de creatieve motor van de ploeg ontpoppen. De Venezolaan toonde in elk geval al van de eerste training welk een heerlijke flitsende voetballer hij wel is. En als komende dagen de drie “serieuze” versterkingen waar de club mee schermt – een centrale verdediger, verdedigende middenvelder en vooral een spits – effectief opdagen, dan lijkt KVO plots weer springlevend. Want: Capon, Lombaerts, Faes, Skulason, Neto, Vandendriessche, Vargas, Coopman, Boonen… als Ingebrigtsen daar een collectief kan van maken, zou KVO wel eens kunnen verrassen. Al mag de voorzitter niet overdrijven met die zesde plaats. Het zijn veel als-en, maar ziék lijkt KVO in elk geval niet meer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.