KV Kortrijk wint met 1-3 op Cercle Brugge

© belga

Twee doelpunten in enkele minuten tijd voor Kortrijk en een beslissing van de VAR beslissen de derby tussen de twee West-Vlaamse ploegen.

Na een minuut stilte voor de overleden wielrenner Bjorg Lambrecht mocht doelman Miguel Van Damme, die opnieuw vecht tegen leukemie, de aftrap geven van het West-Vlaamse duel.

Hazard werd bij de thuisploeg in de openingsfase meteen op rechts gelanceerd en had een precieze voorzet in huis tot bij Peeters, maar die miste met links totaal zijn schot. Cercle leek voor het betere spel te zorgen. Saadi werd tegen zijn gewezen ploeg in stelling gebracht, maar Kortrijk verdedigde secuur. Aan de overzijde mocht Mboyo na een goede pas van Van Der Bruggen alleen op Badiashile afgaan, de keeper stond goed geplaatst, maar de aanval werd omwille van buitenspel afgevlagd.

Kortrijk kon zo wat het evenwicht herstellen. Een poging van De Sart ging in de armen van Badiashile en meteen daarna opnieuw Cercle, met Saadi die zich kon doorzetten, maar zijn schot vanop rechts draaide van het doel weg. Kort nadien was het toch prijs voor de Algerijnse spits van Cercle, toen Bruzzese met een inspeelpas Van Der Bruggen ietwat verraste en hij de bal aan Omolo verloor. Die kon doorgaan, Saadi bedienen en die bracht met zijn tweede van het seizoen Cercle op voorsprong. De wedstrijd leek nadien stilgevallen, al bleef groen-zwart zonder echt gevaarlijk te zijn voor de meeste dreiging zorgen.

Vijf minuten voor de rust dan toch eens Kortrijk. Ajagun, de kleinste van de 22 acteurs, kon vrij inkoppen. Badiashile dook de bal in hoekschop. Kort daarna was er nog een vrije trap voor de Kerels. De Sart zette zich achter de bal, maar opnieuw zat Badiashile in de goede hoek. Kortrijk dat tot dan meer afval in het spel had, bleef in het slot van de eerste helft het doel van Cercle opzoeken. Tot scoren kwam men echter niet. 1-0 was de score aan de rust.

De tweede helft was nog maar op gang getrapt en daar was de 2-0 al van Peeters. Alhoewel, de VAR kwam ertussen en scheidsrechter Put beschouwde de goal, na een terechte voorafgaande overtreding van diezelfde Peeters als ongeldig. Cercle leek hierdoor van slag en Kortrijk kwam meteen langszij, zij het wel met een enig mooi doelpunt van Ajagun die de bal meteen op de slof nam. In plaats van 2-0 stond het zo in enkele minuten 1-1 en iets later zelfs 1-2 via Van Der Bruggen op aangeven van Ivanof, na een mooie vooraf ingespeelde aanval. Een domper voor de thuisploeg en hun aanhang. Na ruim uur volgde een poging voor Cercle, een kopbal van de ingevallen Kanté was echter verkeerd gericht.

Het vertrouwen was na die ommekeer kort na de rust zoek bij groen-zwart en Kortrijk probeerde uiteraard de voorsprong vast te houden. Concentratieverlies bij de thuisploeg zorgde ervoor dat Kortrijk nog, misschien wat overdreven, op 1-3 kwam. Een volledige uitgespeelde doelkans na een vrije trap op rechts kwam op het hoofd van de ingevallen Kagé en die legde de eindcijfers vast.

Cercle speelde bij momenten goed voetbal, maar blijft met lege handen achter en doet geen goede zaak. Het ontbeekt hen vooral defensief aan maturiteit. Kortrijk schuift door de eerste winst van dit seizoen op in het klassement.

Doelpunten: 18′ Saadi 1-0, 49′ Ajagun 1-1, 55′ Van Der Bruggen 1-2, 90′ Kagé 1-3.

Cercle Brugge: Badiashile, Serrano, Dabila, Ueda (82′ Deman), Biancone, Omolo (60′ Kanté), Hoggas 60′ Bongiovanni), Kouamé, Hazard, Peeters, Saadi.

KV Kortrijk: Bruzesse, Kagelmacher, Hines-Ike, D’Haene, De Sart, Van Der Bruggen, Golubovic, Ivanof (84′ Azouni), Mboyo, Ocansey (76′ Batsula), Ajagun (70′ Kagé).

Gele kaarten: 22′ Kouamé, 57′ Golubovic.