Volgens Franky Van der Elst komt leider Union zondag op KV Oostende niet zomaar winnen

Volgens Franky Van der Elst, analist met een KVO-verleden, zijn de Kustboys zeker niet kansloos tegen de verrassende leider. © BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Hoog bezoek in Oostende, zondag. Union Saint Gilloise, tot ieders verbazing leider met vier punten voorsprong. De kleine Brusselse traditieclub is een sprookje aan het schrijven. Dat deed KVO vorig seizoen ook, maar de kustploeg is dit seizoen al weggezakt naar de twaalfde plaats, daar zouden wel eens problemen van kunnen komen. Al gelooft analist Franky Van der Elst niet dat KVO in degradatiezorgen komt. Sterker: hij ziet de leider op KVO niet makkelijk winnen. KVO-Union door de ogen van Franky Van der Elst, ook nog ex-KVO.

Met de komst van Union en daarna de verplaatsing naar Antwerp, tweede momenteel, staat KVO na een 0 op 9, nog voor twee moeilijke novemberweken. Maar zo dramatisch als november 2020 met 1 op 15, hoeft het nu niet te worden, denkt Franky Van der Elst. Want: “Ze kunnen tegen Union heus wel punten halen. Waarom niet?” Van der Elst wikt en weegt in zeven stappen de problemen van KVO en de hausse van Union en concludeert: “Union is zondag nog niet gewonnen.”

1. Liefst 25 tegengoals, het grote probleem bij KVO.

Franky Van der Elst: “Op veertien wedstrijden, bijna twee goals per match, dat zou beter moeten. Er is ook serieus veel veranderd achterin, met het vertrek van Hendry en Theate, Tanghe die minder speelt… Ik ben niet gek van de mannen die daar nu staan. Fortes, Jäkel, Medley… dat is toch allemaal minder kwaliteit.”

2. Makhtar Gueye is de enige die scoort, dat is misschien nog een groter probleem voor KVO.

“Ik heb hun match gezien op OHL. Zonder de geschorste Gueye ontbrak het Oostende aan alle stootkracht. Blessin probeerde het daar anders aan te pakken, met Kvasina alleen in de spits…. (zucht) En Kvasina is nu eenmaal niets. Twee keer niets. Nog slechter dan wat Gert Verheyen en ik indertijd voorin hadden. Een drama gewoon, met hem voorin kan je spelen tot morgenvroeg. Maar het duo Ambrose-Gueye is wel oké, al zou Ambrose wel wat meer goals moeten maken.”

3. Coach Blessin doet het gezien de omstandigheden nog altijd goed.

“Ik zag in Leuven nog steeds hoge intensiteit en hoge druk, ze waren echt niet minder dan OHL. En in hun laatste thuismatch tegen Mechelen speelden ze een slappe eerste helft, wat we niet gewoon zijn van hen, waardoor ze 0-3 achter kwamen, maar ze maakten er uiteindelijk wel nog een match van. Het werd nog spannend. Aan Blessin zal het niet liggen, alleen is het de vraag hoe lang hij het nog kan opbrengen? Want ik hoorde de naam van Blessin vallen bij Glasgow Rangers. En het moet als coach met het businessmodel van KVO, vooral geld maken, niet makkelijk zijn om elke keer weer te herbeginnen.”

4. KVO telt 17 punten, nog steeds 11 meer dan rode lantaarn Beerschot. Er is nog geen reden tot grote ongerustheid.

“Zie vorig jaar, in december na een 1 op 15 volgde plots weer een 10 op 15. Zo’n ploeg is het dus wel. Soms een mindere reeks, soms een betere. Maar al zijn ze vorig jaar ook niet sterk begonnen, ze waren toch constanter. Maar ze gaan dit jaar heus niet in gevaar komen. Daarvoor is er toch voldoende kwaliteit. Rocha, Amade, Ambrose… dat zijn toch goeie voetballers. En met Gueye, negen goals al, kan je verder. Hij gaat er dan wel eens over, Blessin kan hem blijkbaar toch in het gareel houden. Als Gueye er in de resterende 20 matchen nog eens 9 maakt, blijft Oostende probleemloos in eerste klasse. Dat geldt voor elke ploeg: als je zo’n spits hebt, red je het wel. Kijk maar naar Cercle vorig seizoen, die hadden Ugbo.”

5. Daartegenover heb je dan Union: 31 op 42, 5 overwinningen op rij, meeste goals (33) gemaakt, minste goals (13) tegen. Een autoritaire leider dus.

“Ik vind Union gewoon niét kwetsbaar. Verdedigend doen ze wat ze moeten doen. Kandouss, Burgess, Van der Heyden…: allemaal no-nonsenseverdedigers, nooit snel de weg kwijt. Nooit onnozelheden, niet de fouten die je bij andere ploegen ziet. Doelman Pirard doet het goed. Op het middenveld heb je vooral Nielsen en Teuma: allebei goede voeten en veel loopvermogen. En voorin het duo Vanzeir-Undav, twee mannen die ontzettend goed op elkaar zijn ingespeeld. Samen al goed voor 19 goals en 14 assists.”

6. Union is een ploeg die ook na 34 speeldagen bovenaan zal staan.

“Ik geloof niet dat ze kampioen gaan worden, maar het wordt zeker geen verhaal als Beerschot dat vorig jaar helemaal in elkaar zakte. Ik zie Union ook niet als 8ste eindigen. Ik zie ze bovenaan blijven meedraaien, misschien wel play-off 1. Men zegt dan wel dat hun beperkte kern een probleem kan zijn, maar het is vaak zo dat bij een ploeg die goed draait er minder zware blessures opduiken. En ze hebben een goeie staf, met de ervaren Mazzu. In de beker zijn ze al uitgeschakeld, ze gaan niet snel overbelast geraken. Echt, als ze niet gek gaan doen, rode kaarten of zo, is Union voor mij bovenin een blijver.”

7. En toch komt Union zondag in de Diaz Arena niet zomaar winnen.

“Ik snap wel dat sommige betrokkenen wat ongerust worden, dat was in mijn tijd bij KVO ook zo. (denkt na) Ik zeg niet dat Oostende gaat winnen maar ik geloof niet dat het een walkover wordt van Union. Omdat Oostende, een uitzondering dan gemaakt voor de match tegen Mechelen, dat maar zelden laat gebeuren. Het is een ploeg die plots kan opstaan, zelfs binnen één en dezelfde wedstrijd, zoals tegen Mechelen. De terugkeer van Gueye zal hen in elk geval wel helpen. (denkt na) Ik denk dat we tegen Union echt wel een match mogen verwachten, Union komt niet zomaar winnen.”

Franky Van der Elst over KVO-spits Makhtar Gueye: “Als hij er in de resterende 20 matchen nog eens 9 maakt, blijft Oostende probleemloos in eerste klasse.” (foto Belga)
Franky Van der Elst over KVO-spits Makhtar Gueye: “Als hij er in de resterende 20 matchen nog eens 9 maakt, blijft Oostende probleemloos in eerste klasse.” (foto Belga) © KURT DESPLENTER BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.