Prince Charles en Ollie

Krijgt De Ketelaere, die dit seizoen terug openbloeide bij Atalanta, de komende interlands zijn kans? © BSR Agency Getty Images
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Gisteren begon de lente, vandaag stappen we in afwachting van een hete sportzomer – tussen 14 juni en 11 augustus EK voetbal, Tour en Olympische Spelen – al de sportlente in. Die al aardig West-Vlaams kleurt: vandaag staat heel Harelbeke op zijn kop (E3 Saxo Classic), zondag Ieper en Wevelgem (Gent-Wevelgem) en woensdag Roeselare en Waregem (Dwars door Vlaanderen), jawel. ‘Vive le Vélo’! Maar tussenin, zaterdag (Ierland) en dinsdag (Engeland), nog tweemaal de Rode Duivels. Dat is dan weer ‘Vive la Belgique’ – veel minder West-Vlaams: in de selectie van bondscoach Tedesco schuilen maar twee West-Vlamingen: Charles De Ketelaere (Brugge) en Olivier Deman – eigenlijk geboren in Ant-werpen maar al van zijn vierde Knokkenaar, die tellen we mee hoor. Maar geen Bataille, De Cuyper of Vanhoutte. En Meunier en Openda (Club), Faes en Theate (KVO) en Openda en De Winter (Zulte Waregem) die hier het vak leerden, tellen niet.

Prince Charles en Ollie dus, twee verschillende verhalen. De eerste werd in augustus 2022 als supertalent van Club voor 37 miljoen euro weggehaald door AC Milan dat hem na een mislukt seizoen uitleent aan Atalanta Bergamo, zesde momenteel in de Serie A. Waar hij een hele metamorfose heeft ondergaan – 10 goals en 7 assists in 34 wedstrijden. Eens CDK in de rol van de geblesseerde Kevin De Bruyne bij de Duivels, meneer Tedesco?

Eens een CDK in de rol van de geblesseerde Kevin De Bruyne, meneer Tedesco?

En dan Olivier Deman: minder begenadigd talent, eerder een loopwonder, goed vier jaar geleden nog in de B-kern van Cercletje. Maar dit seizoen als linkerwing al 21 wedstrijden voor Werder Bremen, Bundesliga en intussen al twee (bescheiden) caps als Rode Duivel. Dat deze nieuwe selectie van de zoon van nijvere uitbaters van de Albert Heijn in Knokke-Heist en Oostende en broer van Nicholas die in Londen zijn weg zoekt als fotomodel als vanzelfsprekend wordt beschouwd, zegt veel. Hij zegt het zelf: “Nogal stappen gezet”. Indien de bondscoach het echt meent met de integratie van jongeren en Demans “perfecte profiel van linkerback”: mogen we dat ook eens komende dagen zién, meneer Tedesco?

En na dinsdag maakt de lente zich dan weer op voor de Champions’ Play-offs. Met al meteen Cercle-Club, meer dan ooit de Slag om Brugge. Tiens, twee West-Vlaamse eersteklassers (twee van de drie…) bij de zes beste clubs van het land: al start de Ronde dit jaar niét in Brugge maar in Ant-werpen, dan toch weer een West-Vlaamse scheut verf over de sportlente.